Kunigas nepanoro atleisti parapijiečiui

Vakar Šilalės rajono apylinkės teismas nagrinėjo iki šiol dar Lietuvoje negirdėtą ieškinį – Kaltinėnų parapijos klebonas Narsutis Petrikas iš našlaičio siekė prisiteisti ne tik materialinį nuostolį, bet ir tūkstančiais įkainuotą moralinę žalą

Bylos pradžia siekia praėjusių metų Visų Šventųjų išvakares, kai Kaltinėnų parapijos klebonas ryte rado pradurtas dvi automobilio „Audi” padangas.

Ieškoti nereikėjo

Kunigas materialinę žalą įvertino 250 litų. Pareigūnai netrukus išsiaiškino, kad padangas prakiurdė buvęs ankstesnio parapijos klebono Petro Linkevičiaus globotas našlaitis Žygimantas Stakionis.

Žygimantas iš karto prisipažino nusikaltęs, bet jis mėgino paaiškinti, kodėl taip pasielgė. Vaikinas nepajėgė susitaikyti su tuo, kad Petrikas jį viešai pažemino, neleido įeiti į bažnyčią. vadinos.

Stakionis LŽ sakė, kad po to, kai kunigas Linkevičiaus buvo skandalingai iškeldintas iš Kaltinėnų, nuolat jausdavęs naujojo kunigo patyčias. Kantrybės taurę perpildė incidentas per kauniškių aklųjų ir silpnagerių ekskursiją Kaltinėnuose. Kauno aklųjų ir silpnaregių draugijos pirmininkė Vanda Vežbavičiūtė tos dienos nepamiršo. Ji iš anksto buvo paprašiusi Stakiono pabūti gidu, nes žinojo, kad jo rengiamos ekskursijos būna įdomios.

Ekskursijos dalyviai atvažiav į Kaltinėnus ir netgi spėjo pasidžiaugti vaikino gebėjimais parodyti miestelį, kai netikėtai atėjęs kunigas Petrikas tiesiog išstūmė Stakionį iš reabilitacijos centro, kuriame jie tuo metu buvo, ir kategoriškai uždraudė jam įeiti į bažnyčią.

„Buvau šokiruota. Tokio arogantiško žmogaus dar nebuvau sutikusi net tarp pasauliečių. Iš to susijaudinimo net savo krepšelį su asmeniniais daiktais reabilitacijos centre palikau”, – nemaloniais įspūdžiais apie ekskursijos pabaigą dalijosi jos organizatorė Vanda Vežbavičiūtė.

Našlaičio godos

Žygimantas neslėpė, kad jo dar niekas taip skaudžiai nebuvo pažeminęs. Buvo muštas, pravardžiuotas ir kitaip niekintas, bet kad šitaip su juo būtų pasielgta regint didelias žmonių būriui… Netgi motinos išdavystė vaikinukui atrodė mažesnė už šį pažeminimą.

Motina Žygimantą paliko gimdymo namuose, iš kurių jo kelias vedė į kūdikių, vėliau į vaikų namus, į kuriuos dažnai užsukdavo ir kunigas Linkevičius.

Vienas tokių kunigo Petro apsilankymų Žygimantui buvo lemtingas: pribėgo prie jo, apsikabino ir nepaleido. Tą dieną iš vaikų namų jie išėjo dviese.

Surado šeimą

Kaip jau rašė LŽ, kunigas Linkevičius labai rūpinosi vaikais. Surankiodavo jis juos iš katilinių, iš šiluminių trasų, iš patvorių ir parsiveždavo į parapiją. Vėliau ieškodavo dorų žmonių, kurie galėtų našlaičiais pasirūpinti. Vieni tokių buvo ir kaltinėniškiai Rita ir Vytautas Sadauskai, kurių namuose buvo apgyvendintas Žygimantas.

Vaikinas sako, kad gyvendamas pas įtėvius irgi jautė kunigo Petro rūpestį. Tai jis išmokė būti ekskursijų vadovu po bažnyčią ir po visus Kaltinėnus, skyrė jam pareigas po bažnyčia įkurdintame Jaunimo centre, kuris, beje, jau pačią pirmąją Petriko klebonavimo dieną Kaltinėnuose buvo uždarytas.

Už savo nuoskaudas vaikinas ir pradūrė kunigo automobilio padangas. „Labai kvailai padariau”, – gailėjosi Žygimantas.

Įkainojo moralę

Stakionis nesiginčydamas sutiko atlyginti kunigui 250 litų žalą. Policijos komisariatas ikiteisminį tyrimą nutraukė. Vaikinas surankiojo reikiamą sumą ir nuskubėjo į Šilalės policijos komisariatą. Jis norėjęs, kad būtų liudytojų, jog jis pinigus atidavė. Ten vaikinas ir sužinojo, kad kunigas iš jo pinigų neimsiąs, nes jau kreipėsi į teismą privataus kaltinimo tvarka ne tik dėl materialinės, bet ir dėl moralinės žalos atlyginimo. Pastarąją Petrikas įvertino 1000 litų. Beje, atstovauti byloje Petrikas pasamdė advokatą, kuriam už paslaugas sumokėjo 2000 litų, kuriuos čia pat nurodė išieškoti iš Stakionio.

Išgirdęs apie tokį Petriko apetitą, Kaltinėnų Jaunimo centro vadovas Giedrius Dainys neslėpė pasipiktinimo: „Kai Petrikas visos minios akivaizdoje tvojo man į veidą, aš savo moralinę žalą įvertinau tik vienu centu, pabrėždamas, kad man ne kunigo pinigų reikia, o teisingumo. O kunigas tūkstančių užsiprašė. Ir dar su kuo kunigas teisiasi – su našlaičiu. Popiežius Jonas Paulius II net į jį šovusiam nusikaltėliui atleido ir jį kalėjime aplankė… Beje, toji byla, kai man tvojo į veidą, ir šiandien dar yra nebaigta. Šiuo metu Šilalės rajono apylinkės prokuratūra bylą persiuntė policijos komisariatui dėl Petriko patraukimo administracinėn atsakomybėn pagal ATPK 174 straipsnį.

Atsiprašymas – per laikraštį

Kunigas Petrikas net ir tada, kai Stakionis teisme jo atsiprašė, netapo atlaidesnis. Negelbėjo ir teismo salėje sumokėti reikalaujami pinigai: 250 litų už padangas, 1000 litų už moralinę žalą ir 2000 litų advokatui. Kunigas, pareiškė, kad jis nesąs paprastas kaimietis, dėl to pareikalavo, kad Stakionis jo atsiprašytų per laikraštį. Ar įtiks Žygimantas kunigui su savo atsiprašymu, pamatysime vasario 9-ąją – tą dieną numatytas tolesnis bylos nagrinėjimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kunigas nepanoro atleisti parapijiečiui"

  1. Liucija

    Daug nera ka rasyti….. Toki kuniga neverta vadinti kunigu, nes jis yra tikras huliganas. Nelaukite kol vyskupas ji ismes, patys ismeskite ji lauk ir uzrakinkite baznycia. Tas naslaitis yra teisus. Uz tokias vaikui padarytas nuoskaudas, suaugusieji turejo sutvarkyt ta „kuniga”. Tikekim, kad teisejai tinkamai pasielgs su tuo huliganu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.