Turtą prievartavo, bet prie savižudybės neprivedė

Vakar nuosprendį išklausė uostamiesčio teisėsaugininkams gerai pažįstami vyrai. Trys iš jų jau atlieka kitų teismų paskirtas bausmes, tad buvimas už grotų dar prasitęsė. Laisvėje vyrai spėjo nuveikti tiek, kad sėdint įkalinimo zonoje belieka važinėti vis po naujus teismus.

Klaipėdos apygardos teismo salėje saugomi policijos pareigūnų nuosprendį klausė už kitus nusikaltimus nuteisti Ričardas Mironovas (gim. 1978 m.), Darius Ružas (gim. 1977 m.), Artūras Jokubauskas (gim. 1977 m.) bei laisvėje teismo verdikto laukę Romualdas Galinis (gim. 1978 m.) ir Tadas Nacas (gim. 1982 m.).

Vyrams buvo inkriminuota 19 nusikalstamų veikų epizodų. Anksčiau po 5 kartus teisti recidyvistai A. Jokubauskas ir D. Ružas, taip pat R. Mironovas kaltinti tuo, kad panaudodami fizinį smurtą prievartavo didelės vertės turtą bei žiauriu elgesiu privedė žmogų prie savižudybės.

Tarp kaltinimų – ir neteisėtas didelio kiekio sprogstamųjų medžiagų įsigijimas bei laikymas, neteisėtas šaunamųjų ginklų gaminimas, įsigijimas bei realizavimas, automobilio pagrobimas, asmens būsto neliečiamumo bei psichinės ir fizinės prievartos prieš nukentėjusįjį panaudojimas, narkotinių medžiagų platinimas.

Teismo sprendimu A. Jokubauskas už grotų turės praleisti 6 metus ir 3 mėnesius bei per dvejus metus sumokėti 10 tūkst. litų baudą, R. Mironovas – 9 metus ir 1 mėnesį, D. Ružas – 7,5 metų.

Neteistas, dirbantis R. Galinis atsipirko 2,5 tūkst. litų bauda. Du kartus teistam T. Nacui skirti 1 metai ir 10 mėnesių nelaisvės, tačiau įskaičius sulaikymo laiką jam sėdėti nebeteks.

Už dalį kaltinimų jiems atsakyti neteko suėjus senačiai.

Žudytis nepaskatino

2001-ųjų gruodį A. Jokubauskas, D. Ružas bei R. Mironovas Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, į automobilį įsisodino 33 metų amžiaus Aleksandrą Vrublevskį ir nuvežė į mišką, prie Melnragės.

Ten visi trys vyrą mušė bei pareikalavo 1 000 litų. Klaipėdiečiui pasakius, kad tokių pinigų neturi, buvo pareikalauta D. Ružo vardu perrašyti neva A. Vrublevskio įsigytą bendrabučio butą.

2002 metų vasarį trijulė A. Vrublevskį dar kartą nusivežė į miesto pakraštį – Kairių poligoną – ir pareikalavo sumokėti 12 000 JAV dolerių arba perrašyti butą.

Šįkart bauginimui naudoti ne tik kumščiai – antrankiais surakintas ir prie automobilio pririštas A. Vrublevskis buvo verčiamas maždaug kilometrą bėgti paskui mašiną. Vėliau, vieną lyno galą permetus per medžio šaką, A. Vrublevskis pakeltas nuo žemės.

Anot A. Jokubausko, nukentėjusysis nebeiškentė kankinimų bei pažadėjo sumokėti reikalaujamą sumą. Nepaisant to, vyras dar buvo sumuštas – daužytas pagaliais ir spardytas.

Spėta, kad tokiu žiauriu elgesiu A. Vrublevskis buvo privestas prie savižudybės, nes vyras to paties vasario 26 dieną buvo rastas pasikoręs savo bute I. Simonaitytės gatvėje.

Teismo sprendimu vyrai pripažinti kaltais tik dėl turto prievartavimo, o dėl privedimo prie savižudybės išteisinti.

Keršijo šūviais

2003-iųjų vasarį iš Smiltelės gatvės buvo pavogtas „Volkswagen Passat”, kuris priklausė R. Galiniui, tačiau juo naudojosi A. Jokubauskas. Kitą dieną už 400 litų išpirką mašiną jiems grąžino žinomas vagišius palangiškis Stanislovas Kubilius (gim. 1968 m.).

A. Jokubauskas ir R. Galinis siekė atgauti sumokėtus pinigus, tad įsibrovė į S. Kubiliaus butą. Surišus šeimininką R. Galinis jam trinktelėjo į galvą pistoletu, o šis nuo smūgio netikėtai iššovė. Laimei, kulka tik palietė S. Kubiliaus galvą. Įsibrovėliai surado 400 litų ir, juos pasiėmę kaip kompensaciją, išėjo.

Tačiau jiems to pasirodė per maža, todėl po kelių dienų pistoletais ginkluoti A. Jokubauskas ir R. Mironovas nusprendė S. Kubiliui atkeršyti už automobilio vagystę. Vyriškis nuvežtas į mišką Melnragėje ir sumuštas. A. Jokubauskas brauningo šūviu S. Kubiliui sutrupino šlaunikaulį. Taip šiam buvo padarytas sunkus kūno sužalojimas.

Beje, S. Kubilius dėl nusikaltimo vyrams pretenzijų neturi, tačiau atsakyti už sužalojimą kaltinamiesiems teko.

Ginklai ir narkotikai

Teismas, skirdamas bausmes, atsižvelgė į tai, kad A. Jokubauskas aktyviai bendradarbiavo su teisėsaugininkais, nurodė nusikaltėlių pasiskirstymą vaidmenimis ir šaudmenų slaptavietes.

A. Jokubauskas prisipažino dar 1992 metais Kairių poligone iš kariškių įsigijęs dūminio parako paketą bei signalinį pistoletą. 2003 m. jis šį pistoletą perdirbo į kovinį ir laikė savo tėvų sode.

Be to, 2002 m. A. Jokubauskas Tilžės gatvės turgavietėje iš nežinomo asmens įsigijo trotilo briketą, šaunamąjį ginklą su šaudmenimis ir 60 šovinių. Ginklas ir šoviniai buvo slepiami miške, netoli Lėbartų. Ten pat laikytas ir po metų D. Ružo neteisėtai įsigytas šaunamasis ginklas.

Kitokio pobūdžio nelegalias prekes mėgo R. Mironovas. Anot kaltinamosios išvados, 2003 m. jis, turėdamas tikslą perparduoti, įsigijo apie pusantro šimto gramų kanapių ir jų dalių, metamfetamino ir jo tablečių. Pas jį rasta ir netikra 100 JAV dolerių kupiūra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.