Klaipėdoje atidaroma skulptoriaus Antano Žukausko paroda

Penktadienį, vasario 2 d., 16 valandą, Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 3) atidaroma skulptoriaus Antano Žukausko kūrybos paroda. Antanas Žukauskas vertinamas, kaip plataus kūrybinio diapazono menininkas – darbų amplitudė svyruoja nuo monumentaliosios skulptūros iki mažosios plastikos, dekoratyvių kūrinių. Populiariausiu Lietuvos menininku galėtume vadinti bent dėl to, kad kiekvienas šalies gyventojas kasdien prisiliečia prie jo kūrinių – apyvartinių Lietuvos monetų. Taip pat A. Žukauskas yra sukūręs lietuviškas euro monetas, Lietuvos Didžiųjų Kunigaikščių monetų ciklą bei daug įvairių proginių monetų ir medalių.
Dar septintajame dešimtmetyje suformavęs savitą „žukauskišką” plastikos kalbą, kūrėjas savo darbuose skulptūrą pateikia kaip „fenomeną, kaip formą, poetišką ir intelektualią, tvirtai suręstą ir gyvuojančią erdvėje” – įžvalgiai pastebi prof. A. Gaižutis. Virš penkiasdešimt skulptoriaus monumentų, paminklų bei dekoratyvinių skulptūrų puošia viešąsias erdves ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje: paminklai Lietuvos patriarchui dr. Jonui Basanavičiui ir Lietuvos himno autoriui Vincui Kudirkai (Vilkaviškis), Vydūno skulptūra Belmondo muziejuje (Vokietija), skulptūros Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro fasade, skulptūros „Džiugesys” (Las Vegas, JAV), „Anūkas” (Klaipėda), „Juodojo paukščio giedojimas” (Varšuva) ir kitos.
Pastarąjį dešimtmetį skulptorius kuria skirtingų medžiagų, paviršių bei faktūrų koliažus. Menininko darbų yra įsigiję Lietuvos, Rusijos, D. Britanijos, JAV, Suomijos, Vatikano, Vokietijos ir kitų šalių muziejai, privačios galerijos bei kolekcininkai. Jis yra daugelio konkursų laureatas.
Parodų rūmuose pristatoma paroda tęsia parodų ciklą „Lietuvos kultūra Europoje per formą”, kurį remia Europos Parlamento narys Šarūnas Birutis ir Lietuvos kultūros ministerija. Ekspozicijoje: skulptūra, koliažai, piešiniai, Lietuvos apyvartinės, Lietuvos eurų bei proginės monetos ir medaliai. Vienas iš pagrindinių europarlamentaro Š. Biručio ir menininko A. Žukausko tikslų – parodose bei susitikimuose su šalies bei užsienio žiūrovais pristatyti Lietuvos ekonominio ir kultūrinio gyvenimo aspektus, įsiliejimą į Europos Bendriją.
Paroda Klaipėdoje tęsis iki vasario 25 d., po to menininko kūriniai keliaus į Briuselį, kur Europos Parlamento Rūmuose bus pristatomi europietiškajai visuomenei. Vėliau Antano Žukausko kūrybą bus bus galima išvysti Romoje ir Londone, o parodų ciklą užbaigs paroda Lietuvos Dailės Muziejaus, Radvilų rūmų parodų salėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.