Veterinarijos absolventams realiausia dirbti vadybininkais

LVA karjeros dienose studentai pasigedo specialybę atitinkančių pasiūlymų

Susirasti su specialybe susijusį darbą Lietuvos veterinarijos akademijos (LVA) absolventams mėgina padėti karjeros dienos, pradėtos čia rengti prieš trejus metus. Vakar toks renginys sutraukė kelis šimtus akademijos auklėtinių ir kelias dešimtis įmonių atstovų. Daugiau kaip dvi valandas studentai aktų salėje klausėsi potencialių darbdavių prisistatymų. Sulaukusieji renginio pabaigos priesalyje pasidairė bei asmeniškai pabendravo su įmonių atstovais.

Veterinarijos gydytojams pasiūlymų nebuvo

„Buvo daug galimybių susirasti vietą, kur galima atlikti praktiką.

Tačiau aš rengiuosi būti veterinare, todėl labiau noriu gydomojo darbo patirties. Tokio pasiūlymo, išskyrus kiaulių kompleksą, nebuvo nė vieno. Tiesa, keli mano pažįstami po praėjusių metų renginio sėkmingai įsidarbino ir tebedirba. Norėčiau dirbti Lietuvoje, į užsienį važiuočiau nebent atlikti praktikos”, – pasakojo penkto kurso studentė Eugenija.

Ketvirtakursis Tomas dar nėra tikras, ar baigęs studijas ras darbą pagal specialybę. „Gaila, kad visos įmonės daugiau reklamavosi, nei siūlė darbo vietas. Taip pat gaila, kad nuskriaudė Gyvulininkystės technologijos fakultetą, veterinarams vietų daugiau. Pats renginys geras, smagu, kai tau papasakoja, po to gali apsispręsti, pas ką eiti kalbėtis”, – komentavo vaikinas.

„Renginys naudingas, nes gauti darbą labai sunku. Man tai neaktualu. Aš jau turiu darbo vietą Klaipėdoje, privačioje smulkių gyvulių klinikoje, kurioje pradėsiu dirbti nuo kovo mėnesio. Atlyginimas man kol kas nerūpi, svarbu įgyti praktikos, žinių ir patobulėti. Į užsienį nesirengiu, manau, kad ir čia galima visko pasiekti”, – pasakojo šeštakursė Viktorija, netrukus gausianti veterinarijos gydytojo diplomą.

Darbo, susijusio su gyvulių gydymu, pasigedo ir penktakursis Vitalijus. „Dauguma siūlė vadybininko darbą. Jei norėčiau tokio darbo, būčiau studijavęs vadybą. Gydomąjį darbą pasiūlė tik dviejose įmonėse, kur auginamos kiaulės ir vištos, tai manęs nedomina”, – prisipažino vaikinas. Šeimą jau sukūręs studentas tikisi, kad galbūt kitais metais, kai jis baigs akademiją, karjeros dienos bus naudingesnės. „Žiūrėsim, kuo ir kur teks dirbti. Prasimokius 6 metus, manau, kad atlyginimas pradžioje turėtų būti ne mažesnis nei 1500 litų. Studijų metu apie pusmetį dirbau padavėju. Susirasti darbą pagal specialybę beveik neįmanoma, nelabai kas nori tokių „žalių” darbuotojų, privatūs veterinarai ir taip vos galą su galu suduria”, – pasakojo Vitalijus. Jis teigė jau beveik nusiteikęs išvykti iš didmiesčio, nes didžiuosiuose miestuose veterinarų poreikis nėra didelis.

Stinga įmonių susidomėjimo

LVA karjeros centro vadovas Kęstutis Mažeika pripažino, kad šiais metais karjeros dienoms nepasisekė, nes jos dubliavosi su kitu renginiu, skirtu dirbantiems veterinarams. Daugelis su šia sritimi susijusių įmonių pirmenybę teikė būtent jiems. Be to, šiuo metu vyksta sesija. Renginio laikas derintas prie paskutinio kurso veterinarijos specialybės studentų, nes jie mokosi 5,5 metų ir netrukus gaus diplomus.

Renginio dalyvius pasveikinęs LVA rektorius profesorius Henrikas Žilinskas paaiškino, kad parengti specialistus, kurie iškart galėtų gerai dirbti konkrečioje darbo vietoje, nėra pagrindinė aukštosios mokyklos misija. Ji pirmiausia suteikia bendrąjį išsilavinimą, suteikia supratimą. Tačiau akademijos vadovas atkreipė dėmesį, kad baigiamuosiuose kursuose studentai turėtų atlikti praktiką, o įmonėms būtų pravartu investuoti į potencialius savo darbuotojus.

„Pas mus tradicijos ateina vėliau. Beje, nemanau, kad yra blogai, jog dalis absolventų išvažiuoja dirbti į užsienį. Tai rodo, kad parengimas Lietuvos aukštosiose mokyklos ne toks jau prastas”, – kalbėjo LVA rektorius.

Veterinarijos fakulteto dekanė docentė dr. Albina Aniulienė apgailestavo, kad studentams rasti praktikos vietą pagal specialybę labai sunku. Pasak A.Aniulienės, LVA absolventai įsidarbina maisto produktų sanitarijos kontrolės srityje, nemažai dirba farmacijos įmonėse bei laboratorijose. Taip pat manoma, kad studentams reiktų praplėsti žinias vadyboje ir rinkodaroje – pernai daug pasiūlymų buvo dirbti įmonėse vadybininkais.

Bedarbiais nelieka

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas studentus tikino, kad jie yra mielai laukiami jo vadovaujamoje įstaigoje, kurioje šiuo metu dirba 1810 darbuotojų. „Negaliu pasiūlyti įspūdingo atlyginimo bei kitų privalumų, bet žadu gerą ir įdomų darbą. Tobulėti galima nuo inspektoriaus iki tarnybos vadovo”, – sakė K.Lukauskas. Pasak jo, tarnyboje vidutinis atlyginimas sudaro apie 2500 litų, mažiausias uždarbis – 1500, didžiausias – 7000 tūkst. litų.

LVA karjeros centro vadovas K.Mažeika tikino, kad praėjusiais metais baigusieji LVA visi įsidarbino, dauguma rado darbą pagal specialybę. Tokia galimybė dažniausiai atsiranda rajonuose, kur yra daugiau besiverčiančių žemės ūkiu. Vidutinis veterinarijos gydytojo atlyginimas – apie 3000 litų.

Karjeros centro vadovo žiniomis, dalis LVA studentų ir studijų metu susiranda darbą, tačiau dažniausiai jis būna nesusijęs su specialybe. Tik vienas kitas studentas sugeba įsidarbinti gyvūnų gydykloje.

Apie 10 proc. pernykščių absolventų išvyko į užsienį. Anglijoje, Airijoje jie, pasak K.Mažeikos, dažniausiai dirba veterinarijos gydytojais skerdyklose bei gydyklose. Skandinavijos šalyse lietuviai veterinarai dažniausiai save realizuoja darbe su karvėmis bei arkliais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.