Bando prikelti seniausią Sūduvos gyvenvietę

Netoli Marijampolės esantį Varnupių (Kirvakalnio) piliakalnį bei jo apylinkes, laikomas viena seniausių pagoniškosios Sūduvos gyvenviečių, jau pradėta tvarkyti

Pirmieji darbai atlikti – statybininkai baigė montuoti į beveik 20 metrų piliakalnį vedančius laiptus. Kaip teigė Marijampolės savivaldybės paminklotvarkininkas Gedeminas Kuncaitis, į piliakalnį vedantys laiptai yra gan sudėtingos konstrukcijos, jie sumontuoti ant vienos laikančiosios sijos ir yra tik 70 centimetrų pločio. „Jei dabar reikėtų spręsti, kokius daryti, tai gal rinktumėmės šiek tiek kitokius, tačiau norėjosi, kaip galima mažiau pažeisti piliakalnio kultūrinius sluoksnius. Net ir patys laiptai yra sumontuoti vietoj senojo tako”, – kalbėjo Kuncaitis.

Paminklotvarkininko teigimu, tai tik pirmas žingsnis tvarkant vieno žinomiausių ir lankomiausių Sūduvos krašto piliakalnių aplinką. Vėliau numatyta įrengti dar vienus laiptus į piliakalnio viršų, nutiesti iki jo papėdės kelią, įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, taip pat sutvarkyti bei lankymui pritaikyti ir netoli esančio Padkavinės akmens aplinką. Viso turistinio objekto pritaikymas kainuos apie 110 tūkst. litų. Dalis lėšų yra gauta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Neatmetama tikimybė, kad netoli bus pastatyta ir dar keletas turistams aptarnauti reikalingų objektų.

Varnupių, arba Kirvakalnio, piliakalnis, kuris įvardijamas Sūduvos krašto piliakalnių motina, įrengtas buvusio ežero pakrantėje, dabartinių Amalvos pelkių pietų pakraštyje. Vos už 100 metrų nuo piliakalnio stūkso nedidelė kalvelė – Padkavinė, ant jos ir guli paminklinis akmuo, vadinamas Pagonių dievaičiu. Akmenyje iškalta pasaga.

Legendos pasakoja, kad akmuo žymi Napoleono lobio vietą, tačiau manoma, kad šiuo akmeniu prasidėjo kūlgrinda per buvusį ežerą. Ji vedė į netoli esantį Šakališkių piliakalnį.

1971 metais grupė Vilniaus universiteto mokslininkų tyrinėjo Varnupių piliakalnio apylinkes ir iš aptiktų radinių nustatė, kad čia senųjų sūduvių gyvenvietės būta dar prieš mūsų tūkstantmečio pradžią – apie II-I amžių prieš Kristų. Manoma, kad ant piliakalnio galėjo būti pirmųjų Sūduvos kunigaikščių pilis.

„Esu tikras, kad pagonybės laikais šioje vietoje būta šventovės, – LŽ pasakojo aplinkinių vietovių vardus bei mitologiją tyrinėjęs Marijampolės kraštotyros muziejaus darbuotojas Albinas Kurtinaitis. – Varnupių, taip pat netoli jo esantis ir iki mūsų dienų išlikęs Šakališkių, kiek tolėliau – Pašlavančio piliakalniai, kartu su dar dviem piliakalniais, kurių beveik jau nebėra, sudarė pagoniškosios vyskupijos centrą. Tai galėjo būti pats seniausias pagoniškosios vyskupijos centras dabartinės Sūduvos krašte.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.