Laisvės alėja kraustosi į “Akropolį”

Kauno simboliu laikoma gatvė praranda trauką kaip verslo arterija

Likus kelioms savaitėms iki prekybos giganto Kaune atidarymo, centrinėje miesto gatvėje daugėja tuščių patalpų, prie kurių nuomininkų eilės kol kas nesidriekia.

Štilis – taip esamą situaciją linkę vertinti nekilnojamojo turto ekspertai, prognozuojantys, kad artimiausią pusmetį Laisvės alėja gyvens laukimo nuotaikomis.

Parduotuvių tuštėjimo metas

Artėjančių „Akropolio” įkurtuvių ženklai jau pastebimi miesto širdimi vadinamoje Laisvės alėjoje. Kai kuriose ištuštėjusiose vitrinose liko tik skelbimai, kuriais pirkėjai kviečiami vėliau užsukti į „Akropolį”.

Centrinėje pėsčiųjų gatvėje jau nebeliko avalynės parduotuvių „Chester” ir „Bona”. Ištuštėjusiose patalpose tik skelbiama informacija, kad šios prekyvietės ieško naujų nuomininkų.

Prestižinėje vadinamoje vietoje, priešais merdėjantį „Merkurijaus” pastatą, nebedirba užeiga „Viva blynai”, tačiau intensyviai remontuojamos patalpos, regis, ilgam neturėtų likti tuščios.

„Džinsų stiliaus” vitrinoje šalia skelbiamo išpardavimo kabo užrašas – „Užsidarome”. Jokių verslo pėdsakų nebeliko greta buvusioje kirpykloje, ant kurios fasado vos pastebimas nuo sovietmečio likęs užrašas „Moterų salonas”. Atrodo, kad šių patalpų savininkai neplanuoja jų nei išnuomoti, nei artimiausiu metu remontuoti.

Nuomininkų kol kas bergždžiai ieško ir netoli Kauno valstybinio dramos teatro esančios patalpos, kur visai neseniai veikė avalynės salonas „Dolita”.

Žvalgantis po Laisvės alėją galima pamatyti ir daugiau tuščių vitrinų pirmuose aukštuose, jau nekalbant apie kitus pastatų aukštus.

Ieškos turtingesnių klientų

Avalynės parduotuvių tinklą „Bona” valdančios „Vičiūnų” grupės rinkodaros vadovas Renatas Šapoka patvirtino, kad batų parduotuvė iš Laisvės alėjos iškeliama į „Akropolį”.

„Šis kraustymasis susijęs su esminiais pokyčiais. „Akropolyje” ketiname įkurti visai kito formato parduotuvę. Ji bus orientuota į didesnes pajamas gaunančius pirkėjus”, – aiškino „Vičiūnų” grupės rinkodaros vadovas.

Jis neslėpė, kad Laisvės alėja nepateisino dėtų lūkesčių.

„Pirkėjų srautai Laisvės alėjoje buvo labai išblaškyti. Tai galime
spręsti pagal pardavimų rezultatus. Centrinėje gatvėje buvusi parduotuvė nesulaukdavo tiek pirkėjų, kiek kitos mūsų tinklo prekybos vietos”, – teigė R.Šapoka.

Pašnekovas abejojo, ar Laisvės alėją dar galima vadinti verslo traukos vieta.

„Centrinė gatvė juo toliau, juo labiau tampa nebeįdomi verslui, nes ji pritraukia mažai žmonių. Galbūt šią gatvę galėtų pagyvinti kokios nors akcijos, kurios sudomintų kauniečius? Miesto valdžia taip pat turėtų apie tai pagalvoti”, – įsitikinęs „Vičiūnų” grupės atstovas.

Jis nesiėmė analizuoti, ar Laisvės alėjoje, juokais kauniečių vadinamoje „Batų alėja”, negalėjo būti sukoncentruota pernelyg daug avalynės parduotuvių, kurioms tiesiog neužteko pirkėjų dėmesio.

Vienas pagrindinių „Bonos” kraustymosi į „Akropolį” argumentų – prognozės, kad šis prekybos centras pritrauks daugiau aukštesnes pajamas turinčių klientų, nei jų iki šiol priviliodavo Laisvės alėja.

Trūksta ir pirkėjų, ir gero oro

Bendrovė „Džinsų stilius” dar turi iki metų vidurio galiojančią nuomos sutartį, tačiau pirkėjai informuojami, kad parduotuvė Laisvės alėjoje bus uždaryta. Parduotuvės darbuotojai „Kauno dienai” užsiminė, kad įmonės savininkai tebesvarsto, ar dirbti toliau. Nuo tokio žingsnio juos stabdo netoliese atsidarysiantis „Akropolis”.

Pastaruoju metu „Džinsų stilius” Laisvės alėjoje negalėjo pasigirti itin gausiais pirkėjų srautais. Klientų ypač sumažėjo atsidarius „Megai”. Dar daugiau nerimo kelia „Akropolio” įkurtuvės, juolab kad prekybos centre žada įsikurti keli džinsais prekiaujantys konkurentai.

Parduotuvės darbuotojai abejoja prekybos Laisvės alėjoje perspektyvomis – net ir savaitgaliais pėsčiųjų gatvė nebepritraukia tiek kauniečių, kiek anksčiau. Per pastaruosius mėnesius kritusias prekybos apimtis prekybininkai linkę nurašyti ir prastam orui.

„Prekybos centrai gali nukonkuruoti Laisvės alėją, nes į „Akropolį” ar „Megą” užsukę žmonės ir apsipirks, ir pavalgys, ir suras pramogų”, – svarstė viena parduotuvės darbuotoja.

Srautai persiskirstys

Visai kitokią centrinės miesto gatvės ateitį įžvelgia „Aprangos” grupės marketingo direktorė Irma Marcinkienė.

Laisvės alėjoje „Aprangos” grupė turi penkias parduotuves, dar kelias jų planuojama atidaryti ir „Akropolyje”.

„Trauktis iš Laisvės alėjos neketiname, tik planuojame kai kuriuos pakeitimus. Parduotuvės liks, tačiau jas orientuosime į prabangesnes prekes”, – teigė I.Marcinkienė.

„Aprangos” grupės vadovai tokį sprendimą priėmė įvertindami užsienio šalių patirtį, kur pėsčiųjų gatvės yra tarp didžiausių žmonių traukos vietų. Būtent pėsčiųjų zonose prekybininkai pristato prabangius prekės ženklus, o paprastesnių ir pigesnių drabužių parduotuvės koncentruojasi prekybos centruose. Tokios tradicijos ketina laikytis ir „Aprangos” grupė.

„Nemanome, kad atsidarius „Akropoliui” Laisvės alėja apmirs. Iš pradžių prekybos centras, kaip naujovė, turėtų sutraukti nemažai žmonių, tačiau laikui bėgant pirkėjų srautai persiskirstys. Centrinė gatvė vis tiek liks miesto širdis. Ji išlaikys savo veidą ir liks žmonių traukos centru”, – įsitikinusi I.Marcinkienė.

Panašų procesą drabužių prekybininkai stebėjo 2005-ųjų pabaigoje atsidarius prekybos centrui „Mega”.

„Neseniai Laisvės alėjoje atidarėme „Hugo Boss” parduotuvę ir nenusivylėme. Apskritai iki šiol Kaune trūko prabangių prekių parduotuvių, nors toks poreikis tikrai yra”, – dėstė prekybos įmonės atstovė.

Naujokai bijo

Laisvės alėjos į verslo užribį neketina nurašyti ir nekilnojamojo turto ekspertai. Bendrovės „Ober-Haus” Kauno biuro Komercinio skyriaus vadovas Saulius Umbrasas neneigia, kad pėsčiųjų gatvė pastaruoju metu sulaukia mažesnio verslininkų susidomėjimo nei anksčiau.

„Tai normalu. Visi prognozavo, kad „Akropolis” įneš tam tikro sąstingio Laisvės alėjoje. Bet tai bus laikinas procesas, kol pasiskirstys žmonių srautai ir išryškės pirkėjų pasirinkimo tendencijos”, – kalbėjo S.Umbrasas.

Anot jo, ne vienus metus Laisvės alėjoje dirbantys verslininkai net nesvarsto galimybės trauktis. Nuomos kainos per pastaruosius pusantrų metų taip pat nesikeičia ir siekia 100-140 Lt (be PVM) už kv. metrą.

Tačiau nauji rinkos žaidėjai kelti koją į Laisvės alėją neskuba. Šiuo metu čia esama nemažai laisvų patalpų, tačiau besidominčiųjų nesulaukiama.

„Naujokai bijo, nes sunkiai įsivaizduoja, kokios apyvartos gali tikėtis, ypač įvertinus, kad kaimynystėje atsidarys „Akropolis”. Šio prekybos centro atidarymą pajus visi prekybininkai, ne tik įsikūrę Laisvės alėjoje. Tačiau tokia pauzė bus laikina. Vėliau pirkėjai pasiskirstys tarp prekybos vietų: vieni eis į „Akropolį”, kiti – grįš į Laisvės alėją”, – prognozavo S.Umbrasas.

Šiuo metu neįžvelgiama prielaidų, kad galėtų mažėti nuomos kainos, o kartu ir keistis Laisvės alėjos veidas. Apie esminius pokyčius būtų galima kalbėti, jeigu centrinė gatvė iš esmės atsinaujintų – to jai linkėtų ne vienas čia dirbantis verslo atstovas.

Kol kas dauguma Laisvės alėjoje įsikūrusių verslininkų „Akropolio” atidarymo nedramatizuoja, tačiau yra nusiteikę sąstingiui, kuris gali tęstis iki rudens. Jeigu šios prielaidos nepasitvirtins ir kauniečiai į centrinę miesto gatvę negrįš, tuomet verslui Laisvės alėjoje gali būti pradėtas rašyti mirties nuosprendis.

Laukiama politikų valios

Kauno savivaldybėje jau kelerius metus kalbama apie būtinybę rekonstruoti Laisvės alėją, tačiau skelbti konkursai realiems darbams kelio neatvėrė. Pernai gruodžio pradžioje pagaliau buvo viešai pristatyta centrinės gatvės pertvarkymo vizija ir šiuo metu architektų grupė jau rengia projektinius pasiūlymus.

Kauno savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius „Kauno dienai” tvirtino nematąs nieko tragiško, jeigu Laisvės alėjoje liks viena batų ar drabužių parduotuve mažiau.

„Pritraukti žmones į centrinę gatvę yra ne tik miesto valdžios, bet ir pačių verslininkų reikalas. Jeigu vietoj kavinių atsidaro batų parduotuvės, kurios užsidaro šeštą ar septintą vakaro, tai ką tiems žmonėms tokioje gatvėje veikti?” – retoriškai klausė N.Valatkevičius.

Vis dėlto jis pripažino, kad rekonstrukcija galėtų Laisvės alėjai suteikti daugiau patrauklumo. Tikimasi, kad šiemet bus sutvarkytas bent jau apšvietimas. Kada galėtų prasidėti atnaujinimo darbai, N.Valatkevičius nesiryžo prognozuoti – tai pirmiausia priklausys nuo miesto politikų valios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Laisvės alėja kraustosi į “Akropolį”"

  1. beta

    🙄 ieskau vieno rodo visai ka kita…..S…… 😳 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.