Muzikinis teatras pasiekė protestų stadiją

Protestuodami prieš Audronės Žigaitytės-Nekrošienės vadovavimą Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui, jo darbuotojai šiandien ketina surengti įspėjamąją protesto akciją. Kadangi uostamiesčio teatralai gastroliuoja Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame baleto teatre, akcija vyks sostinėje.

Vakar Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro darbuotojai išplatino viešą pareiškimą visuomenei, Seimo nariams bei kultūros ministrui Jonui Jučui dėl esą užsitęsusios kritinės padėties teatre.

Pareiškime vadovė kaltinama elementarių teatro kolektyvinio darbo principų neišmanymu, autoritariniu vadovavimu, arogancija, kitų nuomonės nepaisymu.

„<...>Nuolatiniai pažeminimai ir įžeidinėjimai galutinai suskaldė kolektyvą, o provokuojami vieši konfliktai ir skandalai su atlikėjais, teatro kūrybiniais ir administracijos darbuotojais, pasiekę spaudą ir teismus, baigia sugriauti visuomenės pasitikėjimą mūsų teatru <...>. Kai vyrauja nuolatinė nežmoniška įtampa, nepakantumo atmosfera ir baimė – neįmanomas nei pilnavertis darbas, nei kūryba visuomenės labui, nei tolimesnis asmenybių puoselėjimas <...>” – rašoma pareiškime.

Jį pakomentuoti sutikęs Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choro dirigentas Vladimiras Konstantinovas neatskleidė, kokia bus protesto forma, tačiau dar sykį pabrėžė, jog A. Žigaitytė-Nekrošienė esanti nekompetentinga vadovauti teatrui, nesugebanti bendrauti asmenybė ir yra padariusi pažeidimų, tokių, kaip viešųjų ir privačių interesų supainiojimas, spektaklio „Eugenijus Oneginas” dailininku samdant savo vyrą Arvydą Nekrošių.

Pasak V. Konstantinovo, kolektyvui nepriimtinos švelnios Kultūros ministerijos nuobaudos A. Žigaitytei-Nekrošienei, kurios buvo pritaikytos po valstybės audito įvardytų darbo drausmės pažeidimų.

„Kolektyvas dar kartą reikalauja, kad vadovė atsistatydintų arba kad ministerija ištaisytų klaidą ir sustabdytų jos įgaliojimus. Jei ne, mes būsime priversti rengti pilietinio nepaklusnumo akcijas”, – pakartojo pareiškime išsakytą grasinimą pokalbininkas.

Priminsime, kad pirmasis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro kolektyvo iniciatyvinės grupės pareiškimas su prašymu sustabdyti A. Žigaitytės-Nekrošienės įgaliojimus ir skelbti naują vadovo konkursą kultūros ministrą pasiekė dar praėjusių metų spalio 4 dieną.

Po to vykusiame viešame susirinkime buvo įvardytos minėtos teatro problemos, tačiau kolektyvo darbuotojų nuomonės dėl A. Žigaitytės-Nekrošienės vadovavimo išsiskyrė. Tada Kultūros ministerija pažadėjo išspręsti konfliktinę situaciją, atlikdama teatro vadovės darbo auditą.

A. Žigaitytė-Nekrošienė prisipažino gavusi iš Kultūros ministerijos pastabą dėl darbo drausmės pažeidimų, tačiau ją užprotestavusi. „Audito išvados – niekinės. Mano pažeidimai yra nedideli”, – tvirtino pokalbininkė ir užtikrino, kad atsistatydinti neketina.

„Sužinojusi, jog kažkas bus rengiama gastrolių metu, aš sušaukiau darbuotojų pasitarimą ir paklausiau, kas blogai, tačiau nesulaukiau jokių konstruktyvių pasiūlymų. Niekas neįvardijo, kas blogai, tik tai, kad aš – bloga. Kadangi nebendrauju su kolektyvu tiesiogiai – tai daro meno vadovas, – darbuotojai negali kaltinti manęs autoritariniu vadovavimu. Manau, kad priežasčių reikia ieškoti kitur”, – sakė A. Žigaitytė-Nekrošienė ir įvardijo kaltininkus.

„Šitam paradui vadovauja solistai Virgis Pupšys ir Šarūnas Juškevičius, kurie, neturėdami dainininko išsilavinimo, šiuo metu gauna didžiausius atlyginimus. Kultūros ministerija pusę metų vilkina solistų atestaciją, kurios jie labai bijo”, – įsitikinusi Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė.

Solistas Šarūnas Juškevičius užtikrino, kad šįsyk ne jis, ne V. Pupšys ir ne V. Konstantinovas rinko darbuotojų parašus dėl vadovės atstatydinimo.

„Šįkart iniciatyvos ėmėsi kiti solistai ir pareiškimą pasirašė didelė dalis kolektyvo. Vadinamasis teatro 20-mečio jubiliejinis vakaras buvo paskutinis lašas. Tai buvo vakaras-padėka sponsoriams, kuriame nedalyvavome nei mes, nei, pavyzdžiui, maestro prof. Kazys Kšanas. Tai žmonės, kurie kūrė Klaipėdos muzikinį teatrą. Tik iš žiniasklaidos sužinojome, kad tai buvo teatro jubiliejui skirtas renginys”, – piktinosi solistas.

Š. Juškevičiaus manymu A. Žigaitytės-Nekrošienės vadovaujamas teatras virsta beprotnamiu. „Mes – tie patys žmonės, mes nepasikeitėme per 20 metų. Tačiau atėjus naujai vadovei, teatre neliko kūrybinės atmosferos, tik intrigos, skandalai. A. Žigaitytė-Nekrošienė – žmogus, kuris myli save, o ne teatrą. Ji ne stato teatrą, o jį griauna. Todėl imamės tokių radikalių protesto priemonių”, – sakė solistas.

Tuo tarpu Kultūros ministerijos atstovei spaudai Ada Paukštytei dėl komentaro mums teko skambinti teko du kartus. Pirmąjį kartą ji sakė, jog ką tik gavusi pareiškimą, tačiau dar nežinanti, kas ir kaip komentuos. Antrąjį kartą jau tvirtino, kad ministerija negavo jokio oficialaus kreipimosi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.