Į Savivaldybės įstaigos vadovus – su mero protekcija

Baigiantis kadencijai skubama įsteigti Kauno centro atnaujinimo agentūrą, nors jos veiksmų planas kol kas neaiškus

Kauno miesto taryba šiandien turėtų nuspręsti, ar įsteigti viešąją įstaigą „Kauno centro atnaujinimo agentūrą”. Jos vadovu be konkurso siūloma paskirti Viešųjų ryšių skyriuje vyr. specialistu dirbantį Konradą Kupstą ir nustatyti jam 3500 litų atlyginimą. Jis prilygsta Savivaldybės departamento direktorių darbo užmokesčiui.

„Meras pasiūlė šį darbą”, – vakar „Kauno dienai” sakė K.Kupstas, kuris iki šiol dirbdamas Savivaldybėje siuntinėjo pranešimus spaudai.

Pasiūlė sūnaus pažįstamą

Paklaustas apie steigiamos agentūros vadovo kandidatūrą, Miesto plėtros departamento direktorius Povilas Kuprys nebuvo kalbus.

„Jeigu miesto Taryba pritartų, direktorių galima paskirti be konkurso. Apie K.Kupsto kandidatūrą išgirdau per susirinkimą mero kabinete. Daugiau nieko nenoriu komentuoti”, – teigė P.Kuprys.

Kauno meras Arvydas Garbaravičius vakar buvo kur kas atviresnis. „Esu nusivylęs senaisiais valdininkais. Jiems pasiūlyti tokias pareigas, reikštų sužlugdyti prasidėjusį procesą. Dėl šios priežasties ir pasiūliau K.Kupsto kandidatūrą. Sūnaus draugas? Jie pažįstami, tačiau nežinau, ar yra draugai”, – sakė A.Garbaravičius.

Įstaigos biudžetas neaiškus

„Domėjausi, kaip įgyvendinama mero iniciatyva atnaujinti Laisvės alėjos pastatų fasadus. Teko bendrauti su vilniečiais, kurie analogiškas problemas išsprendė įsteigę agentūrą. Matyt, meras pamatė mano pastangas ir nusprendė, kad savo žinias galėsiu pritaikyti dirbdamas šioje įstaigoje”, – teigė K.Kupstas.

Viešoji įstaiga turėtų rūpintis ne tik Laisvės alėjos pastatų fasadų atnaujinimu, bet spręsti ir kitas opias Centro ir Senamiesčio problemas. Per susitikimą su Laisvės alėjoje dirbančiais verslininkais ir gyventojais buvo užsiminta, kad Savivaldybė galėtų padengti apie 30 procentų pastatų fasadų remontui reikalingų lėšų. Tačiau pirmiausia dar reiktų atlikti papildomus tyrimus, parengti spalvų schemą.

Jau dabar remontuoti reikėtų apie 60 namų. Paklaustas, koks planuojamas viešosios įstaigos biudžetas, K.Kupstas negalėjo atsakyti. Jis taip pat neįvardijo ir pastatų remontui reikalingos sumos.

„Bijau pameluoti. Nemanau, kad Savivaldybė iškart galės skirti pinigų visiems fasadams. Pradžiai galbūt pakaks ir kelių šimtų tūkstančių litų. Manau, kad mano tikslas – bendrauti su gyventojais, verslininkais. Padėti jiems spręsti teisinius klausimus”, – teigė kandidatas.

Atlyginimas – didesnis nei vedėjų

Politikams abejonių sukėlė ir parengti būsimosios viešosios įstaigos įstatai. Numatyta, kad Kauno centro atnaujinimo agentūra rūpinsis ne tik rimtais investiciniais projektais, bet ir nekilnojamojo turto nuoma, rengs vaikų poilsio stovyklas, ekskursijas ir pan.

Miesto Tarybos sprendimo projekte numatyta, kad būsimajam viešosios įstaigos direktoriui būtų mokamas 3500 litų atlyginimas. Nemaža dalis Savivaldybės administracijos skyrių vedėjų gauna mažesnes algas. Kitų viešųjų įstaigų vadovų atlyginimai taip pat mažesni. „Krepšinio perspektyvų” vadovas Vytautas Mikėnas uždirba vos 1500 litų.

Kontroliuos speciali taryba

Strateginio planavimo skyriaus vedėjas Saulius Lukošius patvirtino, kad kol kas nėra numatytas viešosios įstaigos finansavimas ir konkrečių darbų programa.

„Mus ragino skubiai pateikti sprendimo projektą, todėl parengėme įstatus, o konkrečių darbų programa jau būtų naujojo direktoriaus rūpestis”, – teigė vedėjas.

Tuo tarpu kai kurių komitetų nariams užkliuvo, kad viešoji įstaiga steigiama neturint aiškaus veiksmų plano. Vakar politikai užsiminė, kad nemažai ginčų gali sukelti ir pasiūlyta K.Kupsto kandidatūra.

„Nematome būsimosios įstaigos veiklos plano. Tai primena „Aukso veršyje” aprašytą istoriją apie įstaigą „Ragai ir kanopos”, kur svarbiausia buvo paskirti direktorių. Abejonių kelia ir pasiūlyta K.Kupsto kandidatūra, nes ji pasirinkta be jokio konkurso. Vieša paslaptis, kad K.Kupstas ir mero sūnus yra draugai”, – teigė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas.

Viešosios įstaigos „Kauno centro atnaujinimo agentūra” veiklą turėtų kontroliuoti specialiai įsteigta priežiūros taryba, į kurią būtų įtraukti įvairių sričių specialistai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.