Policijos pagalba – po pusvalandžio

Panevėžio rajono policijoje yra įsteigta 145 su puse etato. Tačiau naktimis ir savaitgaliais, kai nusikaltimų įvyksta daugiausia, pagalbą rajono gyventojams teikia viso labo 6 policininkai.

Panevėžio rajone kasmet įvyksta tiek nusikaltimų, kiek Rokiškio ir Pasvalio rajonuose kartu sudėjus. Nusikaltimų statistiką lemia ir tai, kad Panevėžio rajonas – vienas didžiausių respublikoje, jį kerta europinės reikšmės magistralės, be to, yra net kelios nusikaltimais garsėjančios priemiestinės gyvenvietės. Nepaisant ploto dydžio, Panevėžio rajone gyvena gana nedaug žmonių – 43 tūkstančiai. Dėl mažo gyventojų skaičiaus rajono policijos komisariatui nepavyksta išsikovoti pakankamo etatų skaičiaus.

Dviprasmiška situacija

Po 17 valandos Panevėžio rajone lieka vos 6 policijos patruliai, dirbantys iki 8 valandos ryto. Tokią situaciją Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis įvardijo kaip dviprasmišką ir keliančią susirūpinimą. „Rajono padėtis specifinė. Tai ne miestas, kurio policininkai iki iškvietimo vietos važiuoja septynis ar dešimt kilometrų. Rajono policininkams skubant iš patruliavimo vietos į nusikaltimo vietą kartais tenka įveikti po pusšimtį ar daugiau kilometrų. Tačiau būna ir taip, kad visi trys budintys patrulių ekipažai jau būna nusikaltimų vietose, tad važiuoti nelieka kam. O juk į namus įsilaužęs vagis ar plėšikas nelauks, kol atvyks policininkai”, – teigė Žagunis. Jo manymu, kad būtų užtikrintas Panevėžio rajono gyventojų saugumas, Policijos departamentas turėtų pasirūpinti ir skirti etatų, kad miesteliuose esančiose nuovadose policininkus būtų galima įdarbinti ir naktimis.

Teko mažinti patrulių

Panevėžio rajono policijos komisariato viršininko Sergejaus Smirnovo manymu, dar tikslingiau būtų padidinti patruliuojančių policininkų skaičių.

„Patrulių skaičių teko mažinti 1992-aisiais, kai buvo patvirtinta respublikinė policijos kadrų koregavimo progama. Ją įgyvendindami privalėjome komisariato darbuotojų skaičių sumažinti 42 etatais. Tuomet labiausiai nukentėjo patrulių būrys – iš 40 darbuotojų liko 20. Nuo to laiko naktimis vietoj 6 ekipažų patruliuoja tik 3”, – teigė policijos viršininkas.

Vyrai policiją aplenkia

Į Panevėžio rajono mero pastabą, kad nuovadose naktimis dirbantys policininkai teiktų daugiau naudos nei patruliai, nes vagys dažnai būna gerokai greitesni, Smirnovas atsakė, kad dabar į iškvietimo vietą jo vadovaujamo policijos komisariato ekipažai važiuoja 25-28 minutes. Toks atvykimo rodiklis, anot jo, nėra prastas. Kita vertus, jei patrulių etatų skaičius ir būtų padidintas, Smirnovas abejoja, ar atsirastų žmonių, norinčių dirbti šį darbą. „Pastaruoju metu dirbti į policiją ateina vien moterys. Joms patruliuoti naktimis būtų ir pernelyg sunku, ir pavojinga. O vyrai mus aplenkia dėl mokamų gana mažų atlyginimų”, – sakė Smirnovas. Pasak jo, šiuo metu jo vadovaujamoje įstaigoje yra laisvi 6 etatai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Policijos pagalba – po pusvalandžio"

  1. x

    „Pastaruoju metu dirbti į policiją ateina vien moterys… Taip taip, kai reika NEMOKAMI policininkai atvaziuoja po 40 min ar dar ilgiau, o kai moki ( už apsaugą) 1,20 lt į parą atvažiuoja po 4 minučių. 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.