Našliams duos po 70 litų

Visi sutuoktinių netekę pensininkai nuo metų pradžios įgijo teisę gauti našlių pensiją, kuri yra perpus didesnė nei buvo iki šiol.

Anksčiau skiriant našlių pensiją buvo atsižvelgiama į tai, kada sutuoktinis mirė.

„Nuo metų pradžios tokia pensija skiriama visiems senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems asmenims. Nebeatsižvelgiama į tai, per kiek laiko po sutuoktinio mirties žmonės sulaukė pensinio amžiaus”, – sakė „Sodros” Klaipėdos skyriaus vyriausioji ryšių su visuomene specialistė Eglė Eivaitė.

Kitaip tariant, nuo šiol našlių pensiją gali gauti visi pensininkai, nepriklausomai nuo to, ar sutuoktinis mirė prieš metus, ar prieš 10 metų.

Nuo metų pradžios nustatytas ir našlių pensijos bazinis dydis. Jis siekia 70 litų.

Tokią pinigų sumą sykiu su priklausančia senatvės pensija gauna visi garbaus amžiaus žmonės.

Tačiau jei anksčiau pensininkui priklausė didesnė nei 70 litų našlių pensija, ji ir toliau bus mokama.

Jei sutuoktinio netekęs žmogus dar nėra sulaukęs pensinio amžiaus, jis taip pat gali pretenduoti į našlių pensiją. Tačiau būtina atitikti griežtus reikalavimus.

Tokiu atveju našlių pensija priklauso tiems darbingo amžiaus žmonėms, kurie iki sutuoktinio mirties arba per 5 metus po nelaimės buvo pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais.

Teisę į našlių pensiją įgijo ir asmenys, kurie nedarbingais ar iš dalies darbingais buvo pripažinti tuomet, kai slaugė namuose mirusio sutuoktinio vaikus iki 18 metų, pripažintus neįgaliaisiais.

Svarbu ir tai, kad atžalų su mirusiu sutuoktiniu nesusilaukę asmenys turi teisę gauti našlių pensiją tik tada, jei susituokę žmonės išgyveno ne mažiau nei penkerius metus.

Jei našlys ar našlė susituokia dar kartą, tokia pensija neskiriama, o paskirtosios mokėjimas nutraukiamas.

„Pirmosiomis šių metų dienomis, žmonės sužinoję apie savo teisę į našlių pensiją, skubėjo į „Sodrą” pristatyti reikiamų dokumentų. Rekomenduojame neskubėti kreiptis į „Sodros” teritorinį skyrių, nes našlių pensija bus išmokėta ir atgaline data. Kitaip tariant, tvarkytis dokumentus galima visus metus, nes priklausanti našlių pensija bus mokama atgaline data už 12 mėnesių”, – patarė E.Eivaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.