Statybos leidimai bus išduodami elektroniniu būdu nuo 2008 m.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos įgyvendina projektą, kurio apimtyje iki 2008 m. kovo mėnesio bus sukurta ir pradėta naudoti vieninga statybų būklės šalyje informacinė sistema bei elektroninė statybos leidimų išdavimo paslauga. Šiam iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų iš dalies finansuojamam projektui įgyvendinti skirta 2 943 925, 71 litų.

Projektas „Viešųjų paslaugų teikimo nuotoliniu ryšiu ir statybos leidimų informacinės sistemos, įgyvendinant elektroninės valdžios koncepciją (pagal ES programinius dokumentus), sukūrimo ir įdiegimo išplėtimas” suteikia galimybę sukurti informacinę sistemą, kuri bus integruota su kitomis šalies informacinėmis sistemomis ir registrais bei įgalins greitai ir kokybiškai disponuoti visa informacija apie statybų būklę šalyje ir ženkliai gerinti juridinių ir fizinių asmenų aptarnavimą išduodant jiems statybų leidimus”, – sako Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos viršininkė Gražina Lygnugarienė.

Šiuo metu Lietuvoje nėra vieningos ir oficialios informacinės sistemos apie statybų būklę, o tai apsunkina statybos leidimų išdavimą, statybos proceso valstybinę priežiūrą, statistikos atskaitomybę ir kontrolę, riboja visuomenės informavimą šiais klausimais. „Vykdomas projektas padės atsisakyti neefektyvaus darbo metodų, pasiekti aukštą klientų aptarnavimo kokybę, bei valstybinės valdžios institucijoms operatyviai keistis oficialia informacija. Visa tai labai aktualu mūsų šalyje nuolat augant statybų skaičiui”, – teigia G. Lygnugarienė. Anot G. Lygnugarienės, kuriama 3 lygių statybos leidimų išdavimo elektroninė paslauga iki 60 proc. sutrumpins statybų dokumentų išdavimo laiką. Statantys ar ketinantys statyti statinius fiziniai ir juridiniai asmenys „vieno langelio” principu galės pateikti prašymus ir gauti projektavimo sąlygų sąvadus, statybų leidimus, pažymas apie nebaigtas statybas ir visu kitus su statybos leidimų išdavimu susijusius dokumentus.

Atviro konkurso būdu teikti informacinės sistemos kūrimo bei informacinės technikos tiekimo paslaugas šiam projektui laimėjo bendrovė „Sintagma”. „Įmonė „Sintagma” per penkiolika veiklos metų yra sukaupusi didžiulę panašaus pobūdžio ir masto IS kūrimo ir integravimo projektų įgyvendinimo praktiką. Kuriant statybų būklės šalyje IS bus pritaikytos pažangios šiuolaikinės duomenų kaupimo, apsaugos, apdorojimo, informacinių mainų technologijos, kurios suteiks galimybę šios IS vartotojams patogiai pateikti duomenis sistemai bei gauti informaciją”, – teigia UAB „Sintagma” generalinis direktorius Evaldas Drąsutis.

Vykdant šį projektą jau parengti Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinės sistemos nuostatai, specifikacija, bendrasis projektas, šios sistemos duomenų saugos nuostatai bei sistemos pilotinis variantas. Taip pat dalinai atnaujinta valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos kompiuterinė technika. Projekto įgyvendinimo tolesnėje eigoje bus sukurta elektroninės statybų leidimų išdavimo paslaugos teikimo informacinės sistemos infrastruktūra, atlikti šios informacinės sistemos vartotojų – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojų, savivaldybių bei apskričių viršininkų administracijų specialistų, kurie priima prašymus ir išduoda leidimus vykdyti statybų darbus bei atlieka statybos proceso valstybinę priežiūrą, mokymai. Elektroninės statybų leidimų paslaugos informacinė sistema turėtų būti įdiegta ir pradėti funkcionuoti visoje šalies teritorijoje nuo 2008 m. kovo mėnesio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.