Nemokamą valgyklą siūloma iškelti į miesto pakraštį

Uoliai besirūpindama privačių asmenų iniciatyva Savivaldybė užmiršo Panemunės bendruomenės balsą

Kauno politikams svarstant buvusios „Trimito” stovyklos likimą, Panemunės bendruomenė nenori likti nuošalyje. Žmonės būgštauja, kad bendrovei „Kauno grūdai” neatlygintinai perdavus dviejų aukštų objektą vaizdingame Kauno kampelyje, Panemunės bendruomenė ir toliau liks benamė. Miesto strateginiame plane valdžia įsipareigojo iki 2015-ųjų įvairiuose mikrorajonuose įsteigti Bendruomenių namus.

Pagalba pensininkams

Kauno politikams dar iki rinkimų siūloma apsispręsti, ar perduoti „Kauno grūdų” labdaros ir paramos fondui dviejų aukštų pastatą Panemunės pušyne. Čia fondas žada nemokamai maitinti mažas ir vidutinio dydžio senatvės pensijas (nuo 250 iki 510 Lt) gaunančius žmones: buvusius mokytojus, medikus, kultūros ir švietimo darbuotojus. Kasdien kompleksiniai pietūs esą bus skiriami ne mažiau kaip 120 asmenų. Politikams pateiktame aiškinamajame rašte teigiama, kad fondas surengs 46 temines kultūrines popietes.

Fondą finansuoti garantiniu raštu įsipareigojo AB „Kauno grūdai”. Šiai įmonei vadovauja miesto Tarybos narys Tautvydas Barštys. Kaune jis surengė jau ne vieną labdaros akciją. Valdžia sveikina „Kauno grūdų” sumanymą ir tikina, kad į 400 kvadratinių metrų dviejų aukštų pastatą kitų pretendentų esą nebuvo. Tačiau tai yra netiesa.

Neprisibeldžia trejus metus

Jau trejus metus Panemunės bendruomenės centras iš miesto valdžios prašo patalpų. Pusantrų metų raštais atakuota ir dėl Vaidilos g. 27 pastato, į kurį dabar pretenduoja „Kauno grūdai”.

„Net jei ten bus maitinami varguoliai, vietos užtektų visiems”, – neabejoja Panemunės bendruomenės lyderis Gediminas Žukauskas.

Anksčiau savo patalpų neturinti bendruomenė prašė perduoti jai bent apleistą I pasaulinio karo bateriją. Tačiau jos negavo. „Sužinoję, kad Vaidilos g. name įsikurs valgykla, o ne bendruomenės namai, labai nustebome, – kalbėjo G.Žukauskas. – Juk su Seimo nariais, meru, taip pat Kauno miesto tarybos nariais lyg ir buvome sutarę, kad ten įsikurs bendruomenė.”

Panemunės bendruomenės centras išplatino kreipimąsi į Kauno politikus.

Vaidilos g. 27 pastatų komplekso panaudojimą siūloma spręsti kartu su visomis ten esančiomis visuomeninėmis organizacijomis.

Objektas bus privatizuotas

G.Žukauskas neabejoja, kad pagal panaudos sutartį penkeriems metams perdavus objektą „Kauno grūdų” labdaros ir paramos fondui, jis turėtų prisidėti prie bendruomenių namų statybos. Po penkerių metų Vaidilos g. 27 namą ketinama privatizuoti.

Dėl tokio sprendimo suabejojo Kauno konservatorių lyderis Andrius Kupčinskas. „Tas skubėjimas kadencijos pabaigoje atrodo įtartinas, – sakė A.Kupčinskas. – Be to, ar tiems socialiai remtiniems žmonėms bus patogu važiuoti į miesto pakraštį tik tam, kad gautų ten pavalgyti”. G.Žukauskas irgi galvoja, kad 1,5-3 litai, kuriuos varguoliai turės išleisti vien kelionei į Panemunę, yra silpnoji sumanymo pusė.

„Kauno grūdų” vadovas T.Barštys neseniai papildė liberalcentristų gretas ir bendrame sąraše su Kauno miesto meru Arvydu Garbaravičiumi dalyvaus savivaldybių tarybų rinkimuose. A.Kupčinskui tai primena valdančiųjų mėginimą padaryti gerus darbus savo rėmėjams.

Klausė, kada atsistoti į eilę

Panemunės šile, kur ketinama įsteigti nemokamų pietų valgyklą, ant suoliuko sėdėjo ponia Emilija. Pensininkė džiaugėsi gaiviu oru. Ji šėrė tris rainus katinus.

„Jau penkiolika metų čia atvažiuoju – labai pailsiu”, – sakė Emilija. Ji sakė girdėjusi, kad čia planuojama įsteigti valgyklą. „Tik pasakykite, kada galėčiau į eilę atsistoti”, – kalbėjo moteris.

Ji neabejoja, kad pavalgyti čia atvažiuos šimtai žmonių. „O ką dar veikti pagyvenusiam žmogui, – sakė Emilija. – Be to, čia ir oras, ir gamta nuostabūs”.

„Kauno grūdų” vadovas Tautvydas Barštys atmeta teiginius apie „kažkokias valdančiųjų dovanas”. „Šiuo metu senjorai gali papietauti Laisvės alėjoje, kur patalpų nuoma yra gana brangi, – sakė T.Barštys. – Esu pritrenktas kai kurių kolegų, kurie mėgina politikuoti. Mes gauname pasiūlymų analogiškas valgyklas įsteigti kituose miestuose, tai kodėl to nepadarius Kaune.” T.Barštys tikino esą jis asmeniškai neprieštarautų, jei tame pat pastate įsikurtų ir Panemunės bendruomenės centras. „Juk ir pats gyvenu Panemunėje”, – sakė „Kauno grūdų” vadovas.

Anksčiau Vaidilos g. 27 veikė fizine ir psichine asmenų negalia besirūpinantys centrai „Kauno viltis” ir „Jaunimo šilas”. Su šiomis visuomeninėmis organizacijomis Savivaldybė nutraukė patalpų panaudos sutartis. Šiuo metu pastatas yra apleistas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.