Lietuvoje jau galima pasiskiepyti nuo gimdos kaklelio vėžio

Nuo gimdos kaklelio vėžio pasiskiepijo pirmoji Lietuvos gyventoja. Tai – Vilniuje dirbanti 26 metų žurnalistė Andželika Giedra. „Susirgti vėžiu aš „neplanuoju” ir jeigu yra galimybė apsisaugoti, būtinai reikia ja pasinaudoti”, – įsitikinusi jauna moteris.

Apie savo apsisprendimą VšĮ „Sveikatos žinios” dirbanti žurnalistė Andželika pasakojo taip: „Vėžys – tai ne šiaip kokia sloga, nuo kurios po savaitės kančių vis tiek pasveiksi. Vėžys yra baisi liga. Dėl gimdos kaklelio vėžio kasmet šimtai moterų netenka sveikatos, gyvenimo džiaugsmo ir net gyvybės. Kiekvieną kartą, kai gydytoja darydavo citologinį tyrimą, laukdama rezultatų aš jaudindavausi. Ir ne todėl, kad priklausau rizikos grupei, tiesiog laukti žinios, galinčios smarkiai pakeisti tavo gyvenimą, labai nejauku. Todėl, vos sužinojau, kad yra galimybė pasiskiepyti nuo papilomos virusų ir apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio, aš apsisprendžiau labai greitai.”

Paklausta, ar nebijojo pirmoji visoje šalyje pasiskiepyti iki tol nežinota vakcina, Andželika tvirtai atsakė: „Visiškai ne. Man buvo keisti kai kurių mano draugių pareiškimai, kad neturėčiau skiepytis. Jos sakė, kad nežinia, kokios bus vakcinacijos pasekmės. Belieka konstatuoti, kad mūsų visuomenėje dar daug baimių, kurias sukelia nežinojimas. Juk buvo atlikti sudėtingi ir išsamūs tyrimai. Mus turėtų kamuoti baimė susirgti tokia liga, kaip gimdos kaklelio vėžys, o ne pasiskiepijimo baimė. Dabar, kai pasiskiepijau, jaučiuosi daug stabiliau. Žinau, kad nuo šiol tepinėlių rezultatų lauksiu daug ramiau”.

Nuo ko saugo skiepas

Farmacijos bendrovės „Merck Sharp&Dohme” (MSD) Silgard vakcina pasiskiepijusi Andželika įgys imunitetą gimdos kaklelio keturioms vėžio sukėlėjo – žmogaus papilomos viruso (ŽPV) – atmainoms. Ši vakcina gali apsaugoti nuo šio viruso sukeliamų ligų – gimdos kaklelio vėžio, vulvos ir makšties ikivėžinių pakitimų, vulvos bei genitalijų karpų (kandilomų). Vakcina apsaugo nuo žmogaus papilomos viruso tipų, kurie sukelia 70 proc. gimdos kaklelio vėžio bei 90 procentų lytinių organų karpų atvejų.

Pasak gydytojo akušerio-ginekologo Virginijaus Diržausko, vakcinuota moteris įgyja imunitetą penkeriems metams. „Žinoma, būtų protinga apsaugoti mergaites dar prieš joms pradedant lytinį gyvenimą, tačiau ir vyresnio amžiaus moterys turėtų pasiskiepyti. Jeigu moteriai yra kuris nors iš onkogeninių ŽPV tipų, tai ji turi apsaugoti save nuo kitų. Teigiamą šios vakcinos darbą mes pamatysime tik po 20–30 metų. Tos devynmetės ar vyresnės, kurios bus paskiepytos dabar, po daugelio metų džiugins medikus savo puikia sveikata. Ir mes jums pateiksime visai kitokius sergamumo gimdos kaklelio vėžiu skaičius. Manau, jie bus minimalūs,” – sakė ginekologas Virginijus Diržauskas, Klaipėdos Jūrininkų ligoninės ginekologijos ir endoskopinės ginekologijos skyriaus vedėjas.

Laiku atliktas vakcinavimas išsaugos sveikatą ir gyvybę tūkstančiams pasaulio ir Lietuvos moterų. JAV vakcina jau įtraukta į privalomą vaikų skiepijimo programą.

Pasiskiepyti labai paprasta

Medicinos diagnostikos centro akušerės ginekologės Vidos Kudzienės teigimu, skiepijimasis vakcina Silgard yra tradicinė, greita ir paprasta skiepų procedūra. Tuo įsitikini ir pirmoji pasiskiepijusioji žurnalistė Andželika. Injekcija suleidžiama į rankos raumenis, skiepijama trimis vakcinos dozėmis.

Antroji vakcinos dozė skiriama praėjus dviems mėnesiams po pirmosios, o trečioji – pusei metų po pirmosios.

Gimdos kaklelio vėžio priežastis – žmogaus papilomos virusai

Gimdos kaklelio vėžys – tai piktybinis navikas. Tai yra antra pagal dažnumą mirštamumo nuo vėžio priežastis. Būtina šios ligos išsivystymo sąlyga – užsikrėtimas didelės onkologinės rizikos žmogaus papilomos virusais.

„Žmogaus organizme priskaičiuojama apie šimtas papilomos virusų atmainų. Apie 15–20 iš jų susiję su padidėjusia rizika susirgti vėžiu, – sakė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Moters fiziologijos ir patologijos centro gydytojas med. dr. Vytautas Klimas. Gimdos kaklelio vėžiu dažniausiai suserga 30–50 metų moterys.”

Amerikiečių atlikti tyrimai parodė, kad maždaug 13 proc. visų planetos gyventojų yra užsikrėtę ŽPV. Sveiko žmogaus organizme virusas gali cirkuliuoti keletą metų, o paskui imunitetas jį pašalina. Tačiau, jeigu yra kitų rizikos veiksnių, pavyzdžiui, žmogus rūko ar jo imunitetas nusilpęs, atsikratyti ŽPV ne taip lengva. Beje, sudėtinga organizmui atsikratyti ir tų ypač pavojingų, galinčių sukelti vėžį ŽPV atmainų.

Taip pat yra nustatyta, kad ŽPV dažniausiai užsikrečiama pirmaisiais lytinio aktyvumo metais. Net 40 procentų nuo 14 metų jaunuolių jau būna užsikrėtę ŽPV. Klaidingai manoma, kad užsikrečiama tik lytiškai santykiaujant. Užtenka liesti lytinius organus rankomis, ir virusas jau plinta.

Žmogiška baimė neturėtų sutrukdyti pasiskiepyti

Atrodytų, viena iš pagrindinių profilaktikos priemonių galėtų būti reguliarios patikros. Tačiau šis tyrimas neatspindi tikrosios būklės: virusų atmainų yra daug, užsikrėsti galima jau kitą dieną po tyrimo…

Tačiau situacija nėra beviltiška. Apibendrinant galima pasakyti: jeigu žmogaus organizme nebus ŽPV, nebus ir gimdos kaklelio vėžio. „Vakcinos sukūrimas gali padėti daugeliui žmonių apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio, tačiau nuogąstaujama, kad žmogiškosios baimės stabdys ir skiepytis bijos tos, kurioms tikrai reikėtų”, – įsitikinęs dr. Vytautas Klimas

Vakcina Silgard galima pasiskiepyti septyniuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Išsamų klinikų, kuriuose galima pasiskiepyti, sąrašą ir daugiau informacijos apie vakciną galima rasti interneto svetainėje www.hpv.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.