Iš universitetų Baltarusijoje šalinamiems studentams – tarptautinė parama

Europos studentų sąjunga skelbia kampaniją studentams, šalinamiems iš Baltarusijos universitetų dėl visuomeninio aktyvumo, paremti. Taip tarptautinėje studentų bendruomenėje ieškoma būdų, kaip nukentėjusiems baltarusių studentams sudaryti sąlygas tęsti studijas Europos Sąjungos universitetuose, Baltarusijos ambasadoms ir studentus šalinančioms aukštosioms mokykloms siunčiami protesto laiškai.

Lietuvoje tarptautinę kampaniją aktyviai remia Lietuvos studentų sąjunga (LSS). Šią savaitę dėl galimybės baltarusių studentams tęsti studijas Lietuvoje bus kreiptasi į LR Švietimo ir mokslo ministeriją. Protesto laiškai bus išsiųsti Baltarusijos ambasadai Lietuvoje taip pat studentus pašalinusiems Baltarusijos valstybiniam pedagoginiam bei Baltarusijos valstybiniam žemės ūkio universitetui.

„Valdžios ir jai paklūstančių universitetų atakos prieš aktyvius studentus Baltarusijoje nesiliauja. Reidais į studentiškų organizacijų būstines ir iš piršto laužtais kaltinimais realizuojamas antidemokratiniam rėžimui būdingas „valymas”. Negalime nereaguoti, kai griūvančios sistemos aukomis tampa jauni ir niekuo kalti žmonės”, – teigia Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Jonas Okunis.

Tarptautinio masto veiksmų nuspręsta imtis po to, kai prieš pat Naujuosius metus iš Baltarusijos valstybinio pedagoginio universiteto buvo pašalinta aktyvi studentė Nadzeya Mantsevich. Formalus universiteto paaiškinimas – „disciplinos ir universiteto taisyklių pažeidimai”.

Kelios dienos iki pašalinimo per specialią baltarusių milicijos operaciją studentė buvo užklupta, kai drauge su 28 kolegomis vietinės studentų organizacijos būstinėje šventė Kalėdas. Apie 23 val. įvykusio incidento metu visi 29 studentai buvo suimti, paimti jų pasai, konfiskuota kompiuteryje buvusi informacija ir studentų laikraščio kopijos. Studentai buvo paleisti po trijų valandų, du iš jų apkaltinti chuliganizmu ir laikyti areštinėje 5 dienas.

Susidoroti su aktyviais Baltarusijos studentais pradėta po praeitų metų kovą įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų. Nuo to laiko už demokratines idėjas kovojantys studentų atstovai persekiojami, dalis aktyviausių šalinami iš universitetų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.