Soboro balsas – miesto valdžios rankose

Laiku nepasirūpinus į kultūros vertybių registrą įrašyti unikalius Šv. Mykolo Arkangelo bažnyčios vargonus, jų rekonstrukcijai tenka skubiai ieškoti lėšų

Unikalūs Šv.Mykolo Arkangelo bažnyčios vargonai nėra oficialiai įteisinta kultūros vertybė, todėl jų rekonstrukcijai reikalingų pinigų paieškos panašios į gaisro gesinimą. Užsakymais užversti garsios vargonų gamybos ir restauravimo firmos „Walker” specialistai atsakymo gali laukti tik iki šio mėnesio pabaigos. Jei pinigų nebus rasta, visame pasaulyje garsūs vokiečių restauratoriai pradės atnaujinti Belgijoje esančius vargonus ir į Kauną galės atvykti ne anksčiau kaip po dvejų metų.

Kalte turėtų dalytis keliese

Vakar pas Kauno merą surengtame pasitarime buvo tartasi, iš kur gauti pinigų prieš 68 metus įrengtų Šv.Mykolo Arkangelo bažnyčios „Walker” vargonų restauracijai. Atnaujinti vertingą prieškario vargonų egzempliorių, kurių išlikusių Europoje nėra daug, reikėtų beveik milijono litų. Kultūros paveldo departamento (KPD) ir Krašto apsaugos ministerijos (bažnyčia prieš 11 metų paskirta Lietuvos kariuomenės Kauno įgulos reikmėms) atstovai, pakviesti į pasitarimą, konstatavo ta patį: šių metų biudžetai jau suformuoti.

KPD vyriausioji valstybinė inspektorė Dalia Krūminienė dar pridūrė, kad net jei nebūtų vėlu, vis vien lėšų Šv.Mykolo Arkangelo bažnyčios vargonams restauruoti departamentas negalėtų skirti. Romantinio ir barokinio stilių sinteze vertingi vargonai nėra įrašyti į kultūros vertybių registrą, nors pati neobizantinė bažnyčia jame yra nuo 1995 m.

Kas laiku nepasirūpino reikiamu vargonų „statusu”? Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliukštis informavo, kad kultūros vertybę įrašyti į registrą gali siūlyti jos savininkas, religinė bendruomenė, Savivaldybės paveldosaugos padalinys ar KPD teritorinio padalinio atstovai. „Nesant reikiamų specialistų, mes rūpinamės tik nekilnojamomis kultūros vertybėmis, kilnojamųjų vertybių registravimą ir vertingumo analizę esame peradresavę KPD teritorinio padalinio atstovams”, – teisinosi R.Miliukštis.

Ilgametė KPD Kauno teritorinio padalinio vadovė Irena Vaškelienė šiuo metu yra nušalinta nuo pareigų.

Suabejojo sumos dydžiu

Šv.Mykolo Arkangelo bažnyčios rektorius, kunigas Tomas Karklys sakė, kad tikisi paramos iš verslininkų, tačiau vis vien reikiamos sumos surinkti jam nepavyktų.

Vargonams atnaujinti reikalinga suma suabejojo Kultūros paveldo centro muzikos instrumentų istorikas Girėnas Povilionis. Gal galima būtų pasitelkti ne brangiai kainuojančius vokiečius, o savus specialistus? „Walker” firmos atstovas Gerhardas Valkeris į Kauną atsivežė išlikusius Soboro vargonų dokumentus ir net registrų planus bei per keletą valandų atliko muzikos instrumento ekspertizę. „Walker” firma garantuoja, kad jos rekonstruoti vargonai, šiuo metu skleidžiantys tik 70 proc. galimų garsų, be priekaištų veiks dar 50 metų. Ir dar. Net jei būtų naudojamasi lietuvių vargonų restauratorių paslaugomis, sąmatos suma vis vien būtų milžiniška”, – argumentus, kodėl verta pasirinkti vokiečius, dėstė T.Karklys.

Priviliotų garsius vargonininkus

Apčiuopiamą gelbėjimo šiaudą vargonams kol kas tegali mesti tik Kauno savivaldybė. Kauno meras Arvydas Garbaravičius akcentavo platesnę šios pagalbos reikšmę: „Šv.Mykolo Arkangelo bažnyčios vargonų restauravimas – Laisvės alėjos atgaivinimo dalis. Be to, jei Savivaldybė vargonams atnaujinti skirtų dalį lėšų, galima būtų kreiptis ir į Vyriausybę.”

Miesto Tarybos narys, dirigentas Petras Bingelis atkreipė dėmesį, kad, restauravus Soboro vargonus, į Kauną atvažiuotų garsiausi pasaulio vargonininkai, o paskui juos – ir kultūros turistų minios.

Savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius priminė, kad iš miesto biudžeto negalima skirti lėšų ne Savivaldybei priklausančiam objektui. Tačiau jis pasiūlė išeitį: skubiai parengti Soboro vargonų restauravimo programą, kurios finansavimo vienu partnerių taptų Savivaldybė.

Kai po kunigo T.Karklio prašymo pateikimo KPD bei ekspertų padarytos vertingųjų savybių analizės Šv.Mykolo Arkangelo bažnyčios vargonus įtrauks į kultūros vertybių registrą, 2008 m. bus galima tikėtis dar vieno rekonstrukcijos finansuotojo. Galbūt ir KAM kitų metų biudžete numatys lėšų vargonams atnaujinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.