Atnaujintų vargonų dar neregėti

Atnaujinti unikalius ir vienintelius Europoje Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios vargonus šiemet, ko gero, nepavyks, nes nesutaria pinigų jiems restauruoti galinčios skirti institucijos

Nesutariama, kas ir kiek lėšų turėtų paaukoti viso pasaulio muzikų ypač vertinamam instrumentui, ir raginama peržiūrėti jau sudarytą vargonų atnaujinimo sąmatą. Viziją dar šiemet pradėti restauravimo darbus nutolino ir faktas, kad kultūros paveldo saugomoje bažnyčioje stovintys vargonai nėra įtraukti į kultūros vertybių registrą.

Solidi komanda

Aptarti vargonų restauravimo galimybių į skubiai surengtą pasitarimą atvyko visų suinteresuotų šalių atstovai: Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliūkštis, Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas, Užsienio ir viešųjų ryšių skyriaus Užsienio ryšių poskyrio vedėjas Raimundas Šmitas, Kultūros paveldo departamento vyriausioji valstybinė inspektorė Dalia Krūminienė, krašto apsaugos ministro patarėjas Kęstutis Kriščiūnas, Kultūros paveldo centro muzikos instrumentų istorikas, vargonų tyrinėtojas dr. Girėnas Povilionis, Kauno Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios rektorius kun. Tomas Karklys ir Lietuvos muzikos akademijos Choro dirigavimo katedros profesorius Petras Bingelis.

Nė karto neremontuoti

Kaune esančios Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios vargonai išties unikalūs. Ir ne tik Lietuvoje. Jų ypatinga vertė pripažįstama ir Europoje. Tačiau nuo 1939 metų vargonai nė karto neremontuoti, todėl yra susidėvėję. Šiuo metu girdėti tik 70 proc. instrumento skleidžiamų garsų. Norint parodyti visas unikalių koncertinių vargonų galimybes, juos būtina restauruoti. Ekspertų vertinimu, tai kainuotų maždaug 800 tūkst. litų. Tačiau kas ir kaip galėtų finansuoti grandiozinį projektą – neaišku. Formaliai turtas priklauso bažnyčiai, tad ji ir turėtų imtis šio darbo, bet akivaizdu, jog tai neįmanoma. „Mūsų bendruomenė silpna ir neturtinga, todėl kalbėti apie finansines galimybes – nerealu. Ieškosime rėmėjų”, – sakė kunigas Karklys.

Šiuo atžvilgiu ir savivaldybės rinkos surištos, mat ji gali investuoti lėšas tik į savo turtą, o kitu atveju – palaikyti programą, kuriai pritars ir ją parems partnerės. Šiuo atveju – Krašto apsaugos ministerija, Kultūros ministerija ir Kultūros paveldo departamentas. Tačiau pirmiausia reikia atlikti du svarbiausius darbus: įtraukti unikalius vargonus į kultūros vertybių sąrašą ir parengti projektą jiems restauruoti.

Norinčiųjų vargonuoti netrūktų

Vakar per pasitarimą išaiškėjo ne tik skirtingos šalių pozicijos, bet ir galimų darbų terminai. Bent jau pradiniai. „Gal iki kitų metų Kalėdų ir nepavyks to padaryti, tačiau tolesnėje perspektyvoje – tikrai įmanoma”, – svarstė Įgulos bažnyčios rektorius. Jis pabrėžė, kad šventovėje esantys vargonai – koncertiniai, todėl negali būti naudojami vien kuklioms apeigų reikmėms. Restauravus šį instrumentą atsirastų norinčių juo muzikuoti profesionalų iš visos Europos.

Vokiečiai sutiktų restauruoti

Žinomo vargonų tyrinėtojo Povilionio teigimu, didžiausią restauravimo kainos dalį sudarytų vamzdynų intonavimas. Būtent jis lemia išskirtinį šio instrumento garsą. Net sovietmečiu buvo rengiami vargonų muzikos koncertai, daromi garso įrašai, todėl jų naudojimas koncertiniams tikslams – geriausia išeitis. „Svarbu, kad restauravimo darbus atliktų profesionalūs specialistai. Puiku, jog firma, kuri vargonus įrengė, sutinka juos ir restauruoti”, – sakė Povilionis.

Kaune jau lankėsi garsios kompanijos „Walcker” savininkas Gerhardas Walckeris-Mayeris ir labai susižavėjo iš esmės nepakitusiais jų firmos bene prieš septynis dešimtmečius įrengtais vargonais. „Walcker” specialistai imtųsi šio atsakingo darbo, bet neaišku, ar pavyks gauti reikiamą sumą pinigų. Prisidėti prie instrumento atnaujinimo pasiryžusi ir savivaldybė, tačiau prieš tai nutarta įtraukti vargonus į kultūros paveldo registrą. Į jo sąrašus kažkodėl įrašyta tik pati Šv. Arkangelo bažnyčia.

Miesto mero Arvydo Garbaravičiaus žodžiais, į šį projektą reikia žvelgti ne vien kaip į vargonų restauravimą, bet kaip į didelio ir sudėtingo proceso, pavadinto Laisvės alėjos rekonstrukcija, pradžią.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.