Lopšelis-darželis – lyg sunkus išbandymas

Adaptacija lopšelyje-darželyje – sunkus uždavinys ir patiems mažyliams, ir jų tėveliams.

Atvesto į lopšelį mažylio gyvenimo sąlygos pasikeičia. Pakinta ir vaiko ugdymo būdai. Per trumpą laiką adaptuotis – sunkus, o kai kuriems vaikams – neįveikiamas uždavinys. Yra žinoma, kad adaptacijos laikotarpiu pakinta vaiko sveikata, nervų sistemos funkcijos, sutrinka elgesys. Tai gali trukti apie penkias dienas, mėnesį, du ar net pusę metų.

Sutrinka sveikata

Pirmomis dienomis lopšelinukai patiria sveikatos problemų. Dažniausiai sutrinka apetitas.

Kai kurie nevalgo ir namuose. Vaikai blogai miega – atsisako nusirengti, paguldyti ilgai neužminga, miega su pertrūkiais, negiliai.

Kartais padidėja vaikų nervų sistemos jautrumas ir sutrinka emocinė būsena. Mažyliai tampa irzlūs, kai kuriems pakinta vegetatyvinės funkcijos – svyruoja kūno temperatūra, atsiranda išbėrimų, sutrinka žarnyno veikla, vaikai netenka svorio, dažnai šlapinasi.

Sumažėjus apetitui, nepakankamai išsimiegojus, negiliai įmigus, atsiradus neigiamoms emocijoms, vaikas praranda imunitetą. Todėl krinta svoris, vaikas gali susirgti. Šie sutrikimai būdingi ne visiems vaikams – tik kai kuriems. Jie laikini, užtrunka keturias penkias dienas.

Pastebėta, kad lopšelyje dažniausiai lengvai adaptuojasi vaikai, kurie šeimoje gerai auklėjami, ir tie, kurie lopšelį pradeda lankyti šiek tiek daugiau nei vienerių metų. Sunkokai adaptuojasi vaikai, kurie yra kiek sutrikusios sveikatos, gyvena nepalankiomis materialinėmis sąlygomis arba lopšelį pradeda lankyti sulaukę dvejų metų.

Rekomendacijos tėvams

Pirmą kartą lopšelyje apsilankiusioms šeimoms auklėtojos parodo, kur jų vaikas praleis dienas, papasakoja apie saugumą, sveikatos ir higienos procedūras ir paaiškina, kokių taisyklių laikomasi maitinant, pratinant naudotis tualetu ir guldant miegoti.

Auklėtojoms svarbu susipažinti su šeimos kultūra, pomėgiais, tarpusavio ryšiais. Tėveliams būtina informuoti darželio darbuotojus apie vaiko sveikatos būklę, jo vystymosi eigą, pomėgius.

Tiek vaikui, tiek šeimos nariams atėjus į lopšelį būna sunku atsisveikinti. Todėl auklėtojos stengiasi bendrai su tėvais padirbėti ir rasti tinkamą būdą sušvelninti išsiskyrimo skausmą.

Jeigu iš ryto paliekamas darželyje vaikas labai sunkiai skiriasi su tėvais, tada auklėtojos paprašo, kad, atvedę vaiką į darželį, tėvai pabūtų, kol jis apsipras su aplinka ir pradės bendrauti su kitais arba pasiūlo pažaisti su vaiku kokiu nors žaisliuku ir neišeiti, kol jis įsitrauks į žaidimą.

Tėvams skirtis būna liūdna, jie jaučia susirūpinimą ir kaltę palikdami vaiką. Kad tėvams būtų ramiau, kartais jiems pasiūloma paklausyti už durų.

Kad vaikui būtų lengviau eiti iš namų į lopšelį, auklėtojos tėvams siūlo paimti jam iš namų mėgstamiausią žaisliuką ar daiktą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.