Gausiai šeimai – išbandymų kelias

Užauginti pulką vaikų šiandien prilygsta žygdarbiui. Tam ryžtasi nedaugelis šeimų. Nes apskaičiuoja ir atsidūsta – neapsimoka. Daugiavaikės šeimos privalo ne tik aprūpinti būrį atžalų, bet ir atlaikyti aplinkinių pašaipas bei valdininkų šaltį.

Pasigenda supratimo

Klaipėdiečiai Virginija ir Sergejus Iljinai priversti suktis lyg voverės, kad pasirūpintų gausiu būriu atžalų. Šešis vaikus auginančiai šeimai tenka glaustis viename name su dar trimis šeimomis. Tačiau rūpestinga mama dejuoti neturi kada. „Tik buto remontas labai praverstų”, – nedrąsiai ištarė Virginija.

Jauniausiam sūnui Eduardui greit sukaks šešeri, vyriausiam Donatui – 17. Dar šeimoje auga du sūnūs ir dvi dukros. Dvylikametės Elvinos širdies darbą palaiko dirbtinis stimuliatorius, tad šeima turi susitelkti dar labiau, kad pasirūpintų neįgalia seserimi.

„Jaučiamės ignoruojami. Į tave žiūri lyg būtum ne žmogus. Jei turi daug vaikų, tarytum privalai būti girtuoklis ar net raustis šiukšlyne. Ypač pasigendu supratimo iš valdininkų”, – prisipažino moteris.

Tvarkingų mažai

Savivaldybės Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė su problemiškomis šeimomis susiduria kasdien. Tačiau ji skubėjo paneigti nuomonę, kad gausios šeimos nuolat atsiduria teisėsaugos pareigūnų akiratyje.

„Tenka sutikti, kad tvarkingų daugiavaikių šeimų nėra daug, bet stereotipas, jog gausios šeimos būtinai yra ir problemiškos, – neteisingas. Yra atžalomis nesirūpinančių, girtaujančių tėvų, bet ne visi tokie. Aš pati augau gausioje šeimoje ir esu įsitikinusi, kad tokie vaikai būna savarankiškesni, rūpinasi vienas kitu”, – pripažino pareigūnė.

Nuteikia vaikus

Klaipėdos daugiavaikių šeimų bendrijos pirmininkė Virginija Jurgelevičienė teigė suprantanti, kodėl visuomenėje susiformavęs neigiamas požiūris į gausias šeimas.

„Mokykloje nuolat renkami pinigai iš tėvų remontui, ugdymo priemonėms pirkti. Daugiavaikės šeimos dažnai negali prisidėti, todėl kiti tėvai skundžiasi, nes jiems tenka mokėti ir už kitus. Tokie tėvai sąmoningai ar ne nuteikia ir savo vaikus prieš daugiavaikes šeimas, suformuoja neigiamas nuostatas”, – pasakojo pašnekovė.

Ji sakė žinanti žmonių, kurie tam ir gimdo vaikus, kad, gavę pašalpą, galėtų ją išleisti lėbaudami.

Daugiavaikių šeimų bendrijoje šiuo metu užregistruota apie pusantro šimto šeimų. Jos gauna labdaros, vaikai gali nemokamai lankytis teatre, baseine, žaisti boulingą.

„Vaikas – didžiausias šeimos ir valstybės turtas. Kiek investuosim į jo gerovę, tiek ir turėsim po dvidešimties metų”, – įsitikinusi V.Jurgelevičienė.

Tik stiprioms

Medicinos psichologė Ina Viršilienė įsitikinusi, kad užauginti daug vaikų gali tik labai stipri moteris.

„Tokios moterys visiškai atsiduoda šeimai, nebegalėdamos laiko skirti sau. Tai milžiniška auka. Vaikai, užaugę su daug brolių ir seserų, išmoksta dalintis, bendradarbiauti, anksti įgyja reikalingų buitinių įgūdžių”, – vardijo pašnekovė.

Gausios šeimos atžalos, anot specialistės, gali atsiremti viena į kitą, nes žino, kad tėvai dėmesio turi skirti ir kitiems.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.