Kuba praranda Fidelį

Magas išpranašavo F.Kastro mirtį gegužės pabaigoje

Kubos lyderis Fidelis Kastras – prie mirties slenksčio. Ispanijos laikraštis „El Pais”, remdamasis gydytojais ispanais, pranešė, kad diktatorius yra labai sunkios būklės: jį kamuoja peritonitas, kurį sukėlė infekcija.

Didžiuoju Meksikos magu save vadinantis Antonijus Vaskesas Alba, kuris didžiuojasi, kad daug jo pranašysčių išsipildė, teigia, jog „Fidelis šį pasaulį apleis gegužės pabaigoje”.

Tuo tarpu pasaulio žiniasklaida spėlioja, kokiu keliu po diktatoriaus mirties žengs Kuba, kurios ekonomika merdi.

Trys nesėkmingos operacijos

„El Pais” nurodo, kad Kubos lyderis yra labai sunkios būklės po trijų nepavykusių operacijų. F.Kastras kenčia nuo žarnyno sutrikimo, sakoma laikraščio pranešime.

Dienraštis cituoja medicinos šaltinius Madrido ligoninėje, kurios vyriausiasis chirurgas gruodį vyko į Kubą konsultuoti dėl diktatoriaus sveikatos. BBC korespondentas Havanoje savo ruožtu pastebėjo, jog jau senokai nebuvo jokių oficialių pranešimų apie prezidento sveikatos būklę.

Pirmoji skubi F.Kastro žarnyno operacija buvo padaryta liepą. Tada pasirodė pirmosios medikų prognozės, kad 80 metų amžiaus Kubos lyderis pamažu – per kelis mėnesius – užges.

Spalio pabaigoje per Kubos televiziją buvo pademonstruotas vaizdo įrašas, kuriame F.Kastras „visiška nesąmone” pavadino pranešimus apie vis prastėjančią jo sveikatą. Jis tada tikino, kad „atidžiai stebi visus šalies ir užsienio įvykius” ir nuolat bendrauja su vyriausybės nariais.

Nuo to laiko F.Kastras nebuvo pasirodęs viešumoje ir gruodį nedalyvavo milžiniškame kariniame parade Havanoje, surengtame jo grįžimo iš tremties 50-mečiui pažymėti.

Naujųjų metų sveikinime diktatorius tautiečiams teigė pamažu atsigaunantis po operacijų, tačiau pažymėjo, kad tai bus „ilgas procesas”.

Permainų tikimybė

Visus įgaliojimus F.Kastras laikinai perdavė savo jaunesniajam broliui Rauliui, pernai nežadėjusiam jokių politinių permainų šalyje, kurios santykiai su didžiąja kaimyne – JAV – yra itin priešiški.

Apžvalgininkai vis dėlto pastebi, kad Kastro jaunesniojo valdymo stilius yra kiek kitoks, negu buvo brolio. Pavyzdžiui, parlamento – Nacionalinės asamblėjos – posėdžiai nėra tokie ištęsti, kokie būdavo, kai juose dalyvaudavo Fidelis, mėgęs sakyti ilgas – kelių valandų trukmės – kalbas.

R.Kastras paragino žiniasklaidą daugiau diskutuoti įvairiais visuomeninio gyvenimo klausimais ir kritikuoti negeroves. Tuo tarpu jo brolis mėgdavo kartoti: „Revoliucija reikalauja aukų.”

R.Kastras neseniai pareiškė: „Revoliucija nelaimi, jeigu jos dalyviai priversti ištisai teisintis.” Tai jis sakė kritikuodamas vyriausybę, kuri niekaip negali saloje išspręsti transporto problemos.

Šalį slegia ir daugiau sunkių problemų. Kubiečiai maisto produktus perka vis dar pagal korteles, kurios iškalbingai liudija, kokia varginga salos ekonominė padėtis.

Viskam ateina pabaiga

Sausio 10-ąją didysis Meksikos magas Antonijus Vaskesas Alba išpranašavo, kad Fidelis „šį pasaulį apleis gegužės pabaigoje”. „Aukščiausiasis ir angelai sargai padovanojo Fideliui nuostabią sveikatą ir geležinę valią, bet viskam, anksčiau ar vėliau, ateina pabaiga. Ta pabaiga bus gegužės paskutinės dienos”, – paskelbė magas.

Jis išpranašavo, jog po Fidelio mirties Raulis valdys Kubą kelerius metus ir imsis priemonių, kad normalizuotų santykius su JAV ir išeitų iš politinės izoliacijos.

Magas leido suprasti, kad komunistinė salos valdžia kubiečiams praskleis langą į pasaulį. Tačiau į demokratijos kelią šalis galės stoti tik tada, kai kompartija neteks valdžios monopolio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.