Lietuvoje nuo gimdos kaklelio vėžio jau pasiskiepijo daugiau nei 100 moterų

Artėjant visame pasaulyje minimai gimdos kaklelio vėžio savaitei (sausio 22 d. –sausio 28 d.), Lietuvoje jau daugiau nei 100 moterų pasiskiepijo vakcina, apsaugančia nuo gimdos kaklelio vėžio ir genitalijų karpų. Pastebima, kad aktyviausiai vakcina, kuri Lietuvą pasiekė 2006 m. lapkričio antroje pusėje, skiepijasi vilnietės, tačiau tuo domisi ne tik merginos ir moterys, bet ir savo artimų moterų sveikata besirūpinantys vyrai. Kas savaitę dėl šio sunkaus onkologinio susirgimo netenkame vidutiniškai 5 moterų. Pasiskiepijusios merginos ir moterys įgys imunitetą keturioms žmogaus papilomos viruso (ŽPV) atmainoms, kurios sukelia 70 proc. gimdos kaklelio vėžio bei 90 proc. lytinių organų karpų atvejų.

„Šimtas pasiskiepijusių moterų per beveik du mėnesius reiškia, kad kiekvieną dieną pasiskiepija 1-2 Lietuvos moterys, taip apsaugodamos save nuo gimdos kaklelio vėžio ir kitų ŽPV sukeliamų susirgimų. Deja, statistiniais duomenimis kiekvieną dieną būtent 1-2 Lietuvos moterims diagnozuojamas gimdos kaklelio vėžys, – teigė Armen Manukian, vakciną sukūrusios farmacijos bendrovės „Merck Sharp&Dohme” (MSD) Verslo padalinio vadovas. – Tikimės, kad ilgainiui skiepijimasis nuo gimdos kaklelio vėžio ir reguliarūs Pap testai padės pakeisti šia neigiamą tendenciją ir išsaugoti sveikatą ir gyvybę šimtams Lietuvos moterų. Viliuosi, kad visame pasaulyje minima gimdos kaklelio vėžio savaitė atkreips moterų dėmesį į šią problemą ir paskatins jas labiau rūpintis savo sveikata”.

Kasmet Lietuvoje gimdos kaklelio vėžys yra nustatomas daugiau nei 500 moterų. Mūsų šalyje miršta beveik kas antra šia liga susirgusi gyventoja. Pagal sergamumą ir mirtingumą nuo gimdos kaklelio vėžio Lietuva pirmauja tarp ES šalių – kas savaitę dėl šio sunkaus onkologinio susirgimo netenkame vidutiniškai 5 moterų.

Vilnietės – aktyviausios

MSD duomenimis, aktyviausiai keturvalente vakcina „Silgard” skiepijasi vilnietės, o antrosios pagal aktyvumą yra klaipėdietės ir šiaulietės. Vakcina, kuri 2006 metais buvo pripažinta pažangiausia pasaulio medicinos naujove, dabar galima pasiskiepyti 6 didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Ateityje ketinama didinti klinikų, teikiančių skiepijimo paslaugas, skaičių.

Medicinos diagnostikos centro direktoriaus Laimučio Paškevičiaus teigimu, jaučiamas ne tik merginų ir moterų, bet ir vyrų, besirūpinančių savo dukrų, draugių, žmonų sveikata, susidomėjimas vakcina. L. Paškevičius priminė, kad skiepytis efektyviausia 9–26 metų mergaitėms ir merginoms, o vyresnėms pacientėms dėl skiepo tikslingumo rekomenduojama pasitarti su savo ginekologu.

Skiepijimas vakcina „Silgard” yra tradicinė, greita ir paprasta skiepų procedūra. Injekcija yra suleidžiama į rankos raumenis; skiepijama trimis vakcinos dozėmis. Antroji vakcinos dozė skiriama praėjus 2 mėnesiams po pirmosios, o trečioji – 6 mėnesiams po pirmosios. Klinikų, kuriose galima pasiskiepyti, sąrašą bei kitą svarbią informaciją apie vakciną galima rasti interneto svetainėje http://www.zpv.lt

Amerikoje, Australijoje ir Austrijoje – vakcina merginoms nemokamai

Vakcina, vadinama revoliucinga naujiena medicinoje, aktyviai skiepijamasi ir kitose šalyse. Vakcina „Silgard” 2006 m. birželį buvo įregistruota JAV ir kitose pasaulio valstybėse, o rugsėjį jai buvo suteikta Europos Sąjungos licencija. Manoma, kad baigiantis 2007 metams vakcina jau bus prieinama 65 pasaulio šalyse. JAV, Australijos ir Austrijos vyriausybės, siekdamos dar efektyviau kovoti su gimdos kaklelio vėžiu, įtraukė šią vakciną į nacionalinę skiepijimo programą bei nusprendė kompensuoti skiepijimo išlaidas. Prognozuojama, kad iki kitų metų pabaigos dauguma Europos Sąjungos šalių jau bus priėmusios sprendimą dėl vakcinos kainos kompensavimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.