Turizmo agentūros bus priverstos pasitempti

Didžiausio Baltijos šalių kelionių organizatoriaus „Novaturas” šių metų pradžioje paskelbta žinia atsisakyti pusės turizmo agentūrų paslaugų turėtų papurtyti Lietuvos išvykstamojo turizmo rinką

Vienos turizmo agentūros neslepia džiaugsmo, kad kelionių negalės parduoti jų konkurentai. Kitos tikisi daugiau pačios susitelkti į kelionių organizavimo verslą bei pažymi, kad svarbu kelti savo paslaugų kokybę.

Vienas didžiausių „Novaturo” konkurentų nutraukti sutarčių su turizmo agentūromis nežada, tačiau kalba apie būtinybę atidžiai stebėti jų darbą.

Įspėjimo nebuvo

Turizmo agentūros „Kelvita” direktorė Irina Šeinker prisiminė, kad prieš kurį laiką gavo „Novaturo” laišką, kuriuo pranešta, kad su „Kelvita” nutraukiama sutartis. „Jokių įspėjimų nebuvo, kad su mumis gali būti nutrauktas bendradarbiavimas. Tačiau dėl to itin neišgyvename, nes „Novaturo” kelionių parduodavome labai mažai. Patys turime savo organizuotas keliones, tad šio kelionių organizatoriaus produktai buvo papildoma veikla. Bendradarbiaujame ir su kitais organizatoriais, tačiau jokių nusiskundimų dėl savo darbo negirdėjome”, – sakė Šeinker.

Kelionių pardavimo agentė Regina Vaitovičienė mano, kad didžiausio kelionių organizatoriaus sprendimas nutraukti sutartis su kai kuriomis agentūromis pasiteisins. „Investuojame važiuodami į informacines keliones, jų metu keliame kvalifikaciją. Turėdami daugiau patirties ir informacijos sugaištame pusę dienos klientui pasakodami apie keliones, o paskui jie nueina į agentūras, kur paslaugas teikia nekvalifikuoti agentai, ir ten įsigyja produktą. Turistai susivilioja juokingomis nuolaidomis, kurios vargu ar siekia daugiau nei 5 proc., nes agentūra iš kelionių organizatoriaus gauna 7-10 proc. už parduotą kelionę”, – sakė Vaitovičienė.

Kelionių agentūros „Gustus Vitae” direktorius Gytis Grigalavičius mano, kad esant tokiai situacijai pralaimi ir agentūros, ir klientai. Mat nepelningai dirbančios įmonės neturi lėšų, kurias galėtų skirti darbuotojų kvalifikacijai kelti, o nekvalifikuoti agentai parduoda žmonėms keliones negalėdami ir nenorėdami pateikti kokybiškos informacijos. Tad klientai išvyksta į kelionę, kurios pasirinkimas nebūtinai atitinka lūkesčius.

Atskyrė grūdus nuo pelų

Žinia, kad 139 turizmo agentūros nebeparduos „Novaturo” kelionių, buvo paskelbta sausio pradžioje. Šios bendrovės generalinis direktorius Vidas Paliūnas sako, kad toks sprendimas priimtas ilgai stebint rinką. „Iki 2006 metų pradžios agentūrų, su kuriomis imdavome bendradarbiauti, skaičius tik didėjo. Tačiau per praėjusius metus su kai kuriomis jų sutartis nutraukėme. Iš klientų sužinojome, kad ne visada apie „Novaturą” pateikiamos žinios buvo teisingos, mat kai kurių agentūrų darbuotojai nepažįsta mūsų produktų, kuriuos patys parduoda”, – kalbėjo Paliūnas.

Pasak jo, taip atsitinka, nes ne visi kelionių agentai vyksta į organizatoriaus rengiamas informacines keliones, per kurias sužinotų apie turistams siūlomus produktus. Paliūnas mano, kad agentūrų darbuotojai kelionių vengia, kad nereikėtų mokėti komandiruotpinigių arba dėl menkų agentūros darbuotojų pajėgų, kai vienam išvykus į kelionę nebėra kam dirbti biure.

Kelia savo reikalavimus

Priešingai nei „Novaturas”, kelionių organizatorius „Tez tour” nesiskundžia jo produktus parduodančių agentūrų darbu. „Būna, kai ne itin tenkina agentūros darbas, tačiau tai reti vienetiniai atvejai. Dažniausiai tai nutinka dėl nenoro kokybiškai dirbti, labiau domėtis parduodamu produktu. Bet sutarčių su agentūromis nesame nutraukę. Prieš pasirašydami bendradarbiavimo sutartį su agentūra įvertiname, ar ji atitinka mūsų keliamus reikalavimus. Jų daug, kiekvienai agentūrai jie skirtingi. Vėliau agentūrose kontroliuojame pardavimo procesą, jų mastą ir panašiai”, – sakė „Tez tour” atstovė Aušra Girdžiojauskaitė.

„Novaturo” generalinis direktorius Vidas Paliūnas teigė, kad veiklos pradžioje „Novaturas” nesirinko, kuriai agentūrai leisti parduoti produktą, o kuriai – ne. Tačiau dabar jie vykdo atranką. Atsižvelgiama į tai, koks ir kur agentūros biuras, į kelionių agentų patirtį, įmonės finansinį patikimumą, mat kasmet bankrutuoja bent po vieną agentūrą, todėl didėja „Novaturui” skolingų įmonių sąrašas.

Agentūrą įsteigti nesunku

Valstybinio turizmo departamento (VTD) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje veikia 185 kelionių agentūros ir 286 kelionių organizatoriai. Imtis kelionių agentūros veiklos ypatingų pastangų nereikia.

Kaip sakė VTD Informacijos, analizės ir kontrolės skyriaus vedėja Rima Jakytė, turintis ketinimų parduoti keliones asmuo turi įregistruoti įmonę ir VDT pateikti įmonės registravimo dokumentų bei nuostatų kopiją. Kelionių agentūra negali įsikurti bute, tad privalu pateikti dokumentą, įrodantį, kad įmonė įsikurs biure. Kaip sakė Jakytė, būtent dėl netinkamų patalpų dažniausiai atsisakoma išduoti kelionių agentūros pažymėjimą.

Kelionių agentūros pažymėjimas išduodamas metams. Jei įmonės duomenys nesikeičia, jo galiojimas bus savaime pratęstas. Jakytė sako neprisimenanti, kad VTD iš agentūros būtų atėmęs pažymėjimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.