Devyndarbių darbuotojų darbdaviams nereikia

Darbo paieškos specialistai pastebi, kad darbdaviai jau nebeieško daug skirtingų darbų galinčių dirbti darbuotojų, o stengiasi samdyti konkrečios srities specialistus

Pastaruoju metu netyla kalbos, kad dėl didėjančios emigracijos Lietuvoje juntamas darbo jėgos stygius. Konkrečių skaičių vardyti niekas nesiryžta, tačiau personalo paieškos ir atrankos bendrovė „CVO Group” teigia, kad darbo rinkoje situacija yra normali, joje trūksta tik tam tikrų specifinių sričių specialistų.

„Darbdaviai jau nebeieško „barbių-devyndarbių” – nori turėti konkrečios srities kompetentingą specialistą. Be to, vyrauja tendencija, kad darbdaviai labiau vertina darbuotojo praktinę patirtį, nei magistro studijas, todėl studentai mieliau renkasi darbą ir nebetęsia studijų”, – aiškina „CVO Sales&Marketing Recruitment” Personalo atrankų padalinio vadovė Daiva Siniuvienė.

Pertekliaus nėra

Lietuvos mokslo tarybos užsakymu Viešosios politikos ir vadybos instituto ekspertų grupė parengė studiją, kurioje sakoma, kad darbo rinkoje magistrantūros studijas baigusių absolventų pertekliaus šiuo metu nėra, o per artimiausius penkerius metus šaliai reikalingiausi bus technologijos ir fizinių mokslų studijų sričių magistrai. Nustatyta, kad šiuo metu magistrantūros studijų programos nepakankamai siejamos su darbo rinkos poreikiais, trečdalis magistrų, daugiausiai – humanitarinių mokslų ir meno magistrantūros absolventų, patiria sunkumų integruodamiesi į darbo rinką.

Algos tik didės

„Kvalifikuoti, aukštas pareigas einantys darbuotojai šiemet, palyginti su pernai, norės gauti 20 proc. didesnį atlyginimą. Tačiau tikėtis, kad darbdaviai mokės tokio dydžio atlyginimą, nereikėtų. Jis ir toliau didės tokiais pačiais tempais kaip ir pernai – apie 10 procentų”, – aiškina „CVO Group” generalinis direktorius Saulius Jovaišas.

Anot jo, darbdaviai pradeda darbuotojus motyvuoti ne vien pinigais, bet ir kitais papildomais priedais – sveikatos draudimas, mokymai, nuolaidos sporto klubuose ir panašiai.

Jovaišas prognozuoja, kad šiais metais daugės vidutinio lygio vadovų paieškų, be to, darbdaviai jau pernai pradėjo reikalauti konkrečios srities specialistų. Deficitas ir toliau bus juntamas ieškant techninių specialybių darbuotojų, inžinierių, konstruktorių, programuotojų. Siniuvienė sako, kad rinkoje juntamas pardavimo specialistų deficitas. Anot jos, ši tendencija nesikeis ir šiais metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.