Tailande – legioneliozės protrūkis

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos gavo pranešimą iš Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro Skubaus įspėjimo ir greito reagavimo sistemos (EWRS) bei Europos legioneliozių koordinacinio centro (EWGLINET) apie legioneliozės protrūkį viename iš viešbučių Tailando Pkuhet vietovėje. Nuo 2006 m. lapkričio 11 d. viešbutyje užregistruoti 4 ligos atvejai. Asmenys, prieš 2-14 dienų grįžę iš kelionės po Tailandą ir turintys didesnę nei 38˚ C kūno temperatūrą, kviečiami išsitirti dėl legioneliozės.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ULPKC) informuoja, kad legioneliozė – ūminė užkrečiamoji liga, pasireiškianti karščiavimu, plaučių uždegimu, rečiau – kvėpavimo takų, skrandžio – žarnyno, inkstų bei centrinės nervų sistemos pakenkimu. Ligai būdingos dvi formos – Legionierių liga (legionelinė pneumonija), pasireiškianti plaučių uždegimu, ir Pontiako karštligė – savaime praeinanti, į gripą panaši liga.

Legionelioze dažniausiai užsikrečiama įkvepiant legionelėmis užkrėsto aerozolio. Specialistų atliekami tyrimai rodo, kad žmogus nuo žmogaus šia liga užsikrėsti negali. Ja gali susirgti įvairių amžiaus grupių asmenys, bet imlumas ligai priklauso nuo imuninės sistemos būklės. Dažniau legionelioze serga vyresnio amžiaus asmenys, taip pat ši liga dažniau nustatoma vyrams. Rūkymas, lėtinės plaučių ligos ir imunodeficitinė būklė, darbas statybose, žemės ir santechnikos darbai, darbas pramonės įmonėse yra reikšmingi legioneliozės rizikos veiksniai.

2005 m. Europoje užregistruota 5616 legioneliozės atvejų, iš jų 373 asmenys mirė. Registruojami pavieniai susirgimai ir protrūkiai, įgyjami bendruomenėje, ligoninėse ir kelionių metu. Pavienių atvejų užsikrėtimo priežastis dažniausiai lieka neišaiškinta. Taikomų tyrimo metodų jautrumas ir specifiškumas gali įtakoti tyrimų rezultatus.

Pasak ULPKC specialistų, Lietuvoje registruojami pavieniai legioneliozės atvejai. Pirmas pneumoninės legioneliozės atvejis Lietuvoje nustatytas 1985 m., 2005 m. nustatytas 1 atvejis, 2006 m. – 3 atvejai.

Legionelės plačiai paplitusios aplinkoje: vandens telkiniuose, dumble, gamybinės ir visuomeninės paskirties objektų karšto ir šalto vandens apytakos sistemose. Dažniausiai legionelių būna oro kondicionieriuose, aušintuvuose, kompresorinėse, dušų kabinose, baseinuose, todėl legioneliozė labiau paplitusi išsivysčiusiose šalyse, kurių ūkyje naudojama daug terminio vandens, aušinimo, oro kondicionavimo ir kitų technologijų. Dėl gausaus vandens ir vandeninio aerozolio naudojimo susidaro palankios sąlygos legionelėms daugintis ir plisti pramonės įmonėse, mėsos kombinatuose ir kituose tokio pobūdžio gamybiniuose objektuose.

Legionelės ilgai išsilaiko ir dauginasi atviruose vandens telkiniuose, ypač kur yra dumblių. Vandens sistemose nusėdęs dumblas, rūdys pagerina sąlygas legionelėms daugintis. Palankiausia vandens temperatūra legionelėms daugintis 25 – 45˚C, žemesnėje nei 20˚C ir aukštesnėje nei 60˚C legionelės nesidaugina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.