Seimo kontrolierius siūlo griežtinti Alkoholio kontrolės įstatymą

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius baigė savo iniciatyva pradėtą tyrimą dėl LR Vyriausybės pareigūnų veiksmų, sprendžiant prekybos alkoholiu kontrolės klausimus, konstatuodamas, kad tyrimas patvirtino piliečių teisių pažeidimus.

„Nors Alkoholio kontrolės įstatymo tikslas – mažinti bendrąjį alkoholio suvartojimą, jo prieinamumą, ypač nepilnamečiams, piktnaudžiavimą alkoholiu, jo daromą žalą sveikatai ir ūkiui, tačiau jis šių tikslų nepasiekia. Pagrindiniai kovos su alkoholizmu principai, pavyzdžiui, mokesčiais mažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą, riboti alkoholinių gėrimų pardavimą ir vartojimą, drausti priemones, skatinančias jaunimą pirkti ir vartoti alkoholinius gėrimus, nėra įgyvendinami”, – pripažino Seimo kontrolierius.

Nuo 1995 metų, kai Alkoholio kontrolės įstatymas buvo priimtas, jis buvo keičiamas 24 kartus.

„Nors alkoholio kontrolės įstatymas koreguojamas labai dažnai, tačiau ne į gerąją pusę: alkoholio reklama ir pardavimai tampa vis liberalesni, alkoholio vartojama vis daugiau, o neigiamos viso to pasekmės visuomenei – vis skaudesnės. Argi tokioje aplinkoje žmogus gali jaustis saugus?”- sakė R.Valentukevičius, primindamas, kad Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje nurodyta, jog kiekvienas turime teisę į gyvybę, laisvę ir asmens saugumą.

Tyrimo metu nustatyta, kad daug skirtingo rango įvairių institucijų pareigūnų yra pasisakę dėl įstatymo griežtinimo, reklamos ribojimo, alkoholio kainų peržiūrėjimo, prekybos laiko ribojimo. Tačiau siūlymai griežtinti kontrolę dar labai sunkiai skinasi kelią. Todėl, anot Seimo kontrolieriaus, Lietuvoje sparčiai didėjant alkoholio vartojimui bei jo poveikyje padaromų nusikaltimų skaičiui jau reikalingi radikalūs sprendimai ir politinė valia.

„Pirmiausia, manyčiau, turėtumėm praplėsti Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos funkcijas, kad alkoholio kontrolės įstatymo priežiūra būtų vykdoma tinkamai ir nuosekliai. Antra, būtų tikslinga sudaryti darbo grupę, kurioje dirbtų ne tik atitinkamų institucijų pareigūnai, bet ir visuomenės atstovai. Ši darbo grupė turėtų nuosekliai peržiūrėti visą alkoholio kontrolės įstatymą bei pasiūlyti visas reikalingas pataisas, o ne kaitalioti atskiras šio įstatymo dalis,”- nurodė R.Valentukevičius.

Seimo kontrolierius dar kartą atkreipia visuomenės dėmesį, kad Nacionalinė sveikatos taryba alkoholio vartojimo situaciją Lietuvoje vertina kaip tragišką ir, pritardama Pasaulio sveikatos organizacijos alkoholio kontrolės politikos ir strategijos, Europos Alkoholio Chartijos, Lietuvos sveikatos programos nuostatoms bei principams, siūlo iš esmės sugriežtinti alkoholio kontrolę Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.