Tautos išrinktieji susidomėjo Fredos skandalu

Seimo Antikorupcijos komisijos nariai gilinasi į prestižinio privataus Kauno kvartalo sutvarkymo aplinkybes

Seimo nariai tirs, kas iš Kauno valdžios pareigūnų atsakingas už Fredos gyvenamojo kvartalo gatvėms sutvarkyti neteisėtai skirtas valstybės lėšas. Be kita ko, bus siekiama išsiaiškinti, koks yra Kauno miesto mero Arvydo Garbaravičiaus vaidmuo šioje istorijoje. Tai tiria ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) bei prokuratūra.

Skirti milijonai

Seimo Antikorupcijos komisija sudarė specialią darbo grupę, kuri ėmėsi tirti, ar teisėtai dviem Fredos gatvėms išasfaltuoti iš Kelių fondo buvo skirta daugiau kaip 2,6 milijono litų. Vakar darbo grupės posėdyje dalyvavęs Kauno meras A.Garbaravičius ir Savivaldybės Vidaus audito skyriaus viršininkė Stasė Rožukienė atsakinėjo į parlamentarų klausimus, susijusius su šia skandalinga istorija.

Darbo grupei vadovaujanti Violeta Boreikienė informavo kitus Seimo narius apie tai, kokiomis aplinkybėmis buvo skirti milijonai Fredos gyvenamojo kvartalo gatvėms sutvarkyti. Pasak jos, 2004 metų pavasarį Kauno miesto tarybos patvirtintame gatvių sutvarkymo plano priede nebuvo įrašytos Saulėgrąžų ir Gebenių gatvės, esančios naujame Fredos kvartale, pastatytame privačių investuotojų. Tačiau vėliau, Savivaldybės administracijos pastangomis, šis sprendimas buvo pakoreguotas, be Tarybos leidimo minėtąsias gatves įtraukiant į planą. Remiantis juo, su Automobilių kelių direkcija pasirašyta sutartis dėl šių gatvių sutvarkymo, tam skiriant 2,6 mln. litų.

Anot V.Boreikienės, kelia abejonių šių pinigų skyrimas privačiam projektui. Mat žemė Fredoje 99 metams išnuomota firmai „Beržolė”, siejamai su verslininku Arvydu Žilevičiumi. Jis su meru A.Garbaravičiumi pažįstamas nuo mokyklos laikų, kai jiedu mokėsi vienoje klasėje. Be to, kaip ir meras, A.Žilevičius priklauso tai pačiai Liberalų ir centro sąjungai.

„Iš valstybės nuomojamoje žemėje privatus savininkas pirmiausia pats turėjo investuoti į infrastruktūros sutvarkymą ir tik po to galėjo kreiptis į Savivaldybę, kad ši perimtų tas sutvarkytas gatves. Bet atsitiko atvirkščiai – Savivaldybė už simbolinį 1 litą perėmė nesutvarkytas gatves ir tada pati pasirūpino valstybės lėšomis joms sutvarkyti”, – tvirtino Seimo narė.

Lauks teisėsaugos išvadų

Kauno meras posėdyje aiškino, kad dėl galimų pažeidimų finansuojant Fredos gatvių sutvarkymą kalta Savivaldybės administracija. „Kai tik gavau signalų, kad ten kažkas galėjo būti atlikta neteisėtai, pats kreipiausi ir į Savivaldybės Vidaus audito skyrių, ir į VTEK, ir į Specialiųjų tyrimų tarnybą, ir į prokurorus, kad patikrintų tos istorijos aplinkybes”, – kalbėjo A.Garbaravičius.

Jis neigė savo ir miesto Tarybos kaltę. „Dėl to kalta administracija, kuri atsakinga už miesto ūkio ir finansavimo skirstymo reikalus”, – sakė meras.

Tačiau paprašytas įvardyti konkrečius kaltininkus administracijoje A.Garbaravičius tik pabrėžė, kad į Fredos gatvių sutvarkymo istoriją įsipainioję buvę administracijos direktoriai Giedrius Buinevičius ir Arūnas Keserauskas Savivaldybėje jau nebedirba.

Po posėdžio žurnalistų paklaustas, ar liberalcentristas G.Buinevičius gali būti atsakingas už galimą valstybės pinigų korupcinį švaistymą, A.Garbaravičius atsakė: „Neatmetu šito varianto”.

Meras atkreipė dėmesį, kad Kauno apygardos prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba ir korupcijos apraiškų skiriant lėšas Fredos gatvėms sutvarkyti. „Kai teisėsauga baigs savo tyrimą ir nustatys kaltus, tada iš jų visu griežtumu bus pareikalauta padengti padarytą žalą, jeigu tokia bus nustatyta”, – sakė A.Garbaravičius.

Tęs tyrimą

Pasak Antikorupcijos komisijos pirmininko Rimanto Jono Dagio, darbo grupė kol kas nepateikia jokių išvadų dėl Fredos gatvių sutvarkymo už valstybės lėšas. „Tyrimas bus tęsiamas. Paprašėme kai kurių dokumentų, kad galėtume bent jau pamatyti, kokia buvo visų tų įvykių chronologija. Ji irgi padės padaryti tam tikras išvadas. Tačiau jau dabar galima spėti, kad Savivaldybės administracija ir kai kurie atsakingi asmenys galėjo bandyti manipuliuoti sutartimis ir Tarybos sprendimais siekdami kažkokių galbūt korupcinių tikslų”, – pabrėžė R.J.Dagys.

Jis neatmetė galimybės, kad bus siekiama išsiaiškinti, ar pats meras neturėjo asmeninių interesų šioje istorijoje.

A.Garbaravičius užsiminė, kad dabartinis politikų susidomėjimas Fredos gatvių sutvarkymu gali būti susijęs su artėjančiais savivaldos rinkimais, bandant mesti šešėlį ant liberalcentristų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.