Nelegalų pasprukimo tyrimas – migloje

Iš Klaipėdos uoste stovėjusio laivo „Porthos” pasprukę nelegalai pasiprašė politinio prieglobsčio ir pateko į Pabradės užsieniečių registracijos centrą. Kaip jie pabėgo iš uosto, atsakingos tarnybos iki šiol nutyli.

Anot prokurorų, ikiteisminį tyrimą dėl nelegalaus sienos kirtimo planuojama nutraukti, nes keturi iš laivo pasprukę marokiečiai pasiprašė politinio prieglobsčio.

Savaitgalį iki tol areštinėje laiką leidę sulaikytieji Bousbaa Mounsef (gim. 1983 m.), Trii Rabie (gim. 1984 m.), Essaied Mbarek (gim. 1981 m.) ir Bousmina Jamal (gim. 1985 m.) išvežti į Pabradės užsieniečių registracijos centrą.

Prokurorai pretenzijų juos atplukdžiusio laivo kapitonui neturi. Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūra.

Už uosto saugumą atsakingos daugybė įvairiausių tarnybų, tačiau jos neišduoda, kaip tamsiaodžių ketvertukas sugebėjo pasprukti iš akylai saugomos teritorijos.

Vakar PAR vadas pulkininkas Vainius Butinas „Vakarų ekspresui” pareiškė trumpai: „Vyksta tyrimas”. Jis neatskleidė, ar dėl šio įvykio pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Neoficialūs šaltiniai teigia, kad tąnakt uosto geležinkeliu vyko intensyvus judėjimas, tad nelegalai galėjo tuo pasinaudoti.

Sausio 3 dieną į Klaipėdą atplaukusio „Porthos” kapitonas pasieniečius informavo, kad kelionės metu rasti tarp krovinių pasislėpę vyrai be asmens dokumentų. Planuota, kad laivas išplauks kartu su nelegalais, o atsakomybė už „gyvąjį” krovinį buvo pavesta kapitonui.

Sausio 5-osios naktį uoste patruliavę pasieniečiai pastebėjo atidarytą „Porthos” trečiojo aukšto kajutės liuką bei įsitikino, kad iš jos dingo keturi tamsiaodžiai, apie kurių atvykimą jie buvo informuoti.

Nelegalai buvo pagauti į juos pastebėjus miestelėnams. Pagal gyventojų pranešimus policininkai du menkai apsirengusius tamsiaodžius sulaikė automagistralėje Klaipėda-Vilnius, likusius – Žardupės kaime.

Pasak pasieniečių, pagal tarptautines konvencijas laivo įgula privalo garantuoti, kad asmenys, neturintys tinkamų dokumentų, neišliptų į krantą.

„Už tokių asmenų apsaugą atsako laivo kapitonas, tad jam gresia rimti nemalonumai. „Porthos” kapitonas mums raštu įsipareigojo užtikrinti aptiktųjų nelegalų apsaugą, juos maitinti ir neleisti išlipti į krantą”, – anksčiau dienraščiui sakė V. Butinas.

Tai jau trečias atvejis, kai iš uostamiestyje prisišvartavusio laivo pasprunka nelegaliai atplaukę asmenys. Tiesa, visus juos pavyko sugauti.

Žuvies miltų krovinį atgabenęs „Porthos”, plaukiojantis su Sent Vinsento ir Grenadinų vėliava, vakar turėjo palikti uostą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.