Nidos prieigose – parako kvapas

Nidą paskelbus pasiutligės židiniu, Neringos valdžia ketina imtis drastiškų priemonių – medžiotojams leisti šaudyti kurorto prieigose slampinėjančias lapes bei usūrinius šunis.

Tačiau tokia situacija greičiausiai dar kartą sukiršins valdininkus bei gamtosaugininkus – pagal galiojančias taisykles šaudyti žvėris greta pastatų draudžiama.

Neringos meras Vygantas Giedraitis „Vakarų ekspresui” teigė nekreipsiantis dėmesio į tokias kalbas, nes svarbiausia – apsaugoti nidiškius nuo pasiutusių žvėrių.

Tai, kad šalia Nidos bastosi nušiurusiomis uodegomis ir varganu kailiu lapės, teko šeštadienį įsitikinti ir „Vakarų ekspreso” žurnalistams. Viena rudoji po medžiais turseno vos keliasdešimt metrų nuo gyvenvietės. Paprastai sveiki žvėrys vengia artintis prie žmonių.

Stebėtas gyvūnas gali būti apsikrėtęs pasiutlige, tačiau jo sunaikinti negalima dėl biurokratinių kliuvinių.

Pasak V. Giedraičio, pasiutligės atvejai Neringoje – itin reti. Mero duomenimis, paskutinį kartą pasiutligės židinys buvo užfiksuotas prieš 20 metų Smiltynėje.

„Kol kas per tą savaitę niekas nenukentėjo, situacija stebima. Aš nenoriu, kad įvyktų tragedija, todėl Savivaldybės administracijos direktorę Jūratę Pocienę įpareigosiu išleisti potvarkį, kuriuo medžiotojų būreliui „Girinis” būtų pavesta Nidos prieigose šaudyti lapes ir usūrinius šunis. Tokį potvarkį buvau pasirašęs jau seniau, bet mane itin kritikavo”, – teigė Neringos vadovas.

Už medžioklės kontrolę atsakingas Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direktorės pavaduotojas Viktoras Kolokšanskis, iš „Vakarų ekspreso” sužinojęs apie valdininkų ketinimus, jais pasipiktino.

„Negalima išleisti tokio potvarkio. Pagal taisykles, šaudyti arčiau kaip 200 metrų nuo pastatų draudžiama. Galima tik medžioti kitais būdais – įvairiais spąstais”, – teigė KNNP atstovas.

V. Giedraitis neatlyžo: „Jei nieko nedarysime, bus apkrėsti žmonės. Kol mes klausysime gamtosaugininkų argumentų, nieko nebus. Spąstai kažin ar bus veiksminga priemonė. Reikia šaudyti”.

Pirmieji nerimo ženklai Nidoje pastebėti praėjusį antradienį, kuomet šalia UAB „Neringos komunalininkas” administracinio pastato atklydo lapė ir užpuolė sarginį šunį.

„Ta lapė puolė ir sargę, bet pasipainiojo šuo. Po to mano kaimynas informavo, kad jo šuva sudraskė lapę. Žvėris buvo nuvežtas į Klaipėdą, ištirtas, ir paaiškėjo, kad jis užsikrėtęs pasiutlige”, – „Vakarų ekspresui” sakė minėtos bendrovės vadovas Arūnas Burkšas.

Po šio incidento Klaipėdos miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Nidoje 3 km spinduliu nuo įvykio vietos paskelbė pasiutligės apsaugos zoną. Stebėjimo zona – 10 km.

Pasiutligės židiniu teritorija bus laikoma 2 mėnesius, esant naujiems ligos atvejams – ir ilgiau. Veterinarai jau paskiepijo šunis, kates, ožkas ir avis bei rekomendavo šaudyti lapes ir usūrinius šunis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.