Lietuvos įmonės daugiau dėmesio skiria tinklų ir informacijos saugumui

Kaip rodo Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) užsakymu atlikti tyrimai, tarp Lietuvos įmonių ir interneto paslaugų teikėjų (IPT) ženkliai išaugo tinklų ir informacijos saugumo priemonių naudojimas bei saugumo incidentų valdymas. 2006 metais dažniausiai įmonių ir IPT naudojama apsaugos nuo tinklų ir informacijos saugumo incidentų priemonė – antivirusinės programos, skirtos kovai su kompiuteriniais virusais. Šią programinę įrangą nurodė naudojantys net 98 procentai apklaustų įmonių ir IPT. Palyginti su 2005 m. atliktos apklausos duomenimis, šis skaičius išaugo atitinkamai 5 proc. įmonėse ir 17 proc. IPT. Be to, įmonės ėmė atsakingiau žiūrėti ir į kitas papildomas saugumo priemones. 2006 metais savo tinklų apsaugai naudojančių įsibrovimo aptikimo sistemas įmonių skaičius išaugo nuo 10 iki 31 proc. Priemones kovai su šnipinėjimo programomis naudoja daugiau kaip 67 proc. įmonių ir 62 proc. IPT ( 2005-ais metais – atitinkamai 31 ir 50 proc.).

„Džiugu pastebėti, kad Lietuvos įmonės vis daugiau dėmesio skiria tinklų ir informacijos saugumui. Šiandien jau galime teigti, kad per vienerius metus dėl informacijos sklaidos ir įvairių naudotų priemonių ženkliai išaugo tinklų ir informacijos saugumo svarba bei požiūris į problemos aktualumą”, – sakė RRT direktorius Tomas Barakauskas. 2006 metais daugiau kaip 74 proc. apklaustų įmonių ir 85 proc. IPT naudoja įvairias programines priemones kovai su didėjančiu nepageidaujamų elektroninių laiškų (angl. spam) srautu. IPT šiam tikslui dažniausiai naudoja filtravimą ir juoduosius sąrašus (angl. black list). Palyginti su 2005 metais, vis didesnis skaičius IPT pradeda naudoti dar efektyvesnes kovos su spam priemones, pavyzdžiui, pilkąjį sąrašą (angl. grey list). Per metus šis skaičius išaugo nuo 16 iki 28 proc. Taip pat vis daugiau IPT organizuoja savo tinkle saugumo incidentų valdymą. Per metus reaguojančių į vartotojų pranešimus IPT skaičius išaugo nuo 49 proc. iki 74 proc.

2006 m. RRT organizuotos apklausos rezultatai rodo, kad dažniausiai pasitaikantys tinklų ir informacijos saugumo incidentai, su kuriais susiduria įmonės ir interneto paslaugų teikėjai (IPT), ir toliau išlieka kompiuteriniai virusai ir nepageidaujami elektroninio pašto laiškai (spam). Kompiuterinius virusus kaip didžiausią grėsmę nurodė absoliuti dauguma įmonių (86 proc.) ir IPT (98 proc.). Palyginus su 2005-ųjų metų tyrimo rezultatais, įmonėse kompiuterinių virusų sukeliamų incidentų skaičius padidėjo 7 proc., o spam laiškų – net 18 proc. 2006 metais IPT su visų tipų tinklų ir informacijos saugumo incidentais susiduria žymiai dažniau negu kitos įmonės. Net 11 proc. įmonių nurodė, kad susiduria su incidentais, kuriuos sukelia pačios įmonės darbuotojai. 2006-ais metais sumažėjo įmonių ir IPT, patyrusių materialinių nuostolių dėl tinklų ir informacijos saugumo incidentų, skaičius. Įmonėse šis skaičius per metus sumažėjo nuo 11 proc. iki 4,2 proc. IPT nuo 6 proc. iki 4 proc.

RRT užsakymu Įmonių apklausą 2006 m. rugsėjo – spalio mėnesiais atliko UAB Vilmorus. Anketinės apklausos būdu buvo apklausta 500 Lietuvos įmonių atstovų, atsakingų už IT administravimą įmonėse, galima rezultatų paklaida – 4,4 proc. 47 Interneto paslaugų teikėjai buvo apklausti pagal iš anksto parengtus klausimynus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.