Karalienės Elžbietos I gyvenimas, meilė ir paslaptys – per Viasat History

45-eri karalienės Elžbietos valdymo metai buvo vieni geriausių ir šlovingiausių Anglijos istorijoje. Elžbieta I – (1533–1603) Anglijos, Prancūzijos (tik nominaliai) ir Airijos karalienė – šeštoji ir paskutinė Tiudorų dinastijos monarchė. Neretai ji vadinama Karaliene mergele arba Skaisčiąją karaliene, nes niekada nebuvo ištekėjusi.
Elžbieta – vienintelė gyva išlikusi karaliaus Henriko VIII ir jo antrosios žmonos Annos Boleyon atžala. Jos tėvai susituokė paslapčia 1532 ar1533 m.
Elžbietos vaikystė nebuvo laiminga, o nelaimės ją persekiojo nuo pat gimimo. Jos tėvas, vesdamas antrą kartą pakeitė visos šalies istoriją. Karalius tikėjosi, kad Anna pagimdys stiprų ir sveiką sūnų, sosto paveldėtoją, kurio jam nesugebėjo padovanoti pirmoji žmona. Annai beveik pavyko išpildyti didžiausią valdovo troškimą. Ji pagimdė sūnų, tačiau negyvą.
Henrikas, žinoma, troško, kad Tiudorų dinastijos sostą paveldėtų sūnus, tačiau atsitiko taip, kad į sostą pretendavo tik Elžbieta. Tiesa, praėjo dvidešimt penkeri metai, kol 1558 metais, lapkričio 17-ąją ji tapo karaliene ir valdė šalį keturiasdešimt ketverius metus iki savo mirties 1603 metų kovą. Elžbietos valdymo laikotarpis vadinamas Anglijos aukso amžiumi.
Vos Ežbietai atsisėdus į valdovės sostą, pradėta svarstyti, kas galėtų ją vesti. Ligšiol nežinoma tikroji priežastis, kodėl Skaisčioji karalienė neištekėjo. Galbūt ją paveikė tėvo, karaliaus Henriko, žiaurus elgesys su savo žmonomis, motinos mirtis, galbūt ją slėgė ankstyvoje jaunystėje patirti santykiai su lordu Tomu Seymouru.
Sklido kalbos, kad ji turėjo psichologinį kompleksą, kurį bijojo atskleisti. Taip pat buvo kalbama, kad ji troško ištekėti tik už vieno žmogaus – Roberto Dudley’iu, kurį labai mylėjo. Jos patarėjai prieštaravo šiai santuokai. Visų pirma dėl to, kad Dudley’u šeima aktyviai rėmė ledi Džein, karaliavusią vos devynias dienas ir nuverstą Elžbietos sesers, karalienės Marijos I. Be to, Roberto Dadlio reputacija buvo sutepta – neiaškiomis aplinkybėmis mirė jo pirmoji žmona. Kai kurie istorikai netgi teigė, kad Elžbieta liko netekėjusi, nes buvo netradicinės seksualinės orientacijos. Visgi vyrauja nuomonė, kad Elžbieta nusprendė nesituokti, nes negalėjo būti kartu su didžiąją savo gyvenimo meile – Robertu Dudley’iu.
Tačiau tikroji priežastis, ko gero, buvo ta, kad karalienė tiesiog nenorėjo dalintis valdžia. Be to, ji bijojo, kad ištekėjusią už užsieniečio ją ištiks sesers Marijos I, Pilypo II žmonos, likimas. Ji taip pat nenorėjo, kad Anglija taptų kokios užsienio valstybės vasale ar įsitrauktų į nepelningą ir nešlovingą karą, kaip atsitiko ištekėjus Marijai. Santuoka su anglu taip pat buvo nepriimtina, nes būtų sukėlusi nesutarimus aukštuomenėje.
Politinė padėtis šalyje ir taip buvo nestabili, todėl Elžbieta bijojo, kad tarp aristokratų prasidės ginkluoti susirėmimai, jei ji ištekės už kažko, kas jai neprilygsta nei kilme, nei galia. Tiksliai žinoma, kad santuoka Elžbietai būtų kainavusi daugybę pinigų ir laisvę, nes viskas, ką ji paveldėjo iš tėvo Henriko VIII, po santuokos būtų atitekę jos vyrui.
Sausį per Viasat History karalienės Elžbietos I gyvenimas TV dramoje „Skaisčioji karalienė”. Filme atskleis pikantiškiausios valdovės gyvenimo smulkmenos: baimė ir vyresniosios sesers karalienės Marijos I grasinimai, meilė Robertui Dudley’ui, didingos pergalės prieš ispanų Armadą ir aistra jaunam aristokratui, įsižiebusi, kai monarchė jau buvo garbaus amžiaus.
Britų dokumentalistai filme „Slaptas Elžbietos I gyvenimas”, sukurtame 2006 metais, bando atskleisti labiausiai istorijoje saugomą paslaptį – ar tikrai Karalienė mergelė turėjo nesantuokinį vaiką. Pasakojime apie riterius, paskendusius laivus, piratus ir painias rūmų intrigas surasime atsakymą į intriguojantį klausimą, ar tikrai Elžbieta I buvo paskutinioji Tiudorų dinastijos atstovė.
„Skaisčioji karalienė” – sausio 14 ir 15 d. 21.00 val. per Viasat History.
„Slaptas Elžbietos I gyvenimas” – sausio 15 d. 20.00 val. per Viasat History.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Karalienės Elžbietos I gyvenimas, meilė ir paslaptys – per Viasat History"

  1. julija

    😛 liux tekstas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.