Andrius Tapinas ir Eglė Vaičytė – naujoje LTV laidoje

Praėjusią savaitę Lietuvos televizijoje startavo naujas projektas – „EksprESas LT”. Tiesioginę laidą, pasakojančią apie tai, kuo gyvena visa Europa, matysime kiekvieną ketvirtadienį 19.35 val.

Plačiau pristatyti naująją laidą paprašėme LTV laidos „Pinigų karta” prodiuserį ir vedėją Andrių Tapiną ir jam talkinsiančią aktorę ir žurnalistę, buvusią „Tango” TV laidų redaktorę ir vedėją Eglę Vaičytę.

Kur verda tikrasis gyvenimas

„Nenorėdami pateikti sausos informacijos, keliame sau užduotį – gyvenimo būdo temas derinti su rimtomis analitinėmis. Manau, jog didžiausias šios laidos pranašumas tas, jog galime aplankyti visas Europos Sąjungos šalis, o mūsų žurnalistai į vykstančius procesus bei pokyčius bando žvelgti ten gyvenančių lietuvių akimis”, – naująją laidą pristatė A. Tapinas.

Šią koncepciją atspindėjo ir pirmoji laida, pasakojusi apie Bulgarijos integraciją į ES, kur savo požiūrį išsakė lietuvė moteris, toje šalyje gyvenanti 10 metų.

„Kad paįvairintumėm laidą, planuojame bent kartą per mėnesį rengti tiesioginius televizijos tiltus su ES šalimis. Jų metu bus ne tik interviu, bet ir interaktyvūs žaidimai su žiūrovais. Laidos dalyviams ir vedėjams žmonės galės pateikti klausimus internetu, taip pat – komentuoti.

Į kiekvieną laidą kviesimės įdomių pašnekovų, kurie su mumis kartu aptars matytus reportažus bei diskutuos įvairiomis temomis – ir apie istorinę Europos praeitį, ir apie popkultūrą, ir apie lietuvaičių gyvenimą svetur”, – sakė „EksprESas LT” laidos vedėjas.

Paklaustas, ar mes dar nepersisotinom Europos panorama bei aktualijom, laidos vedėjas teigė: „Mano galva, jei tautiečiai ir yra buvę Londone, Paryžiuje ar Varšuvoje, tai tokiose šalyse kaip Malta, Pietų Italija ar Slovėnija, tikėtina, lankėsi nebent ieškodami darbo arba kaip turistai. Mes kaipsyk ketiname vengti turistinių maršrutų, nes tai neatspindi šalių autentikos – iš tikrųjų gyvenimas verda kur kas įdomesnėse vietose.”

A. Tapinas taip pat pažadėjo, jog viena laidos rubrikų jau nuo šios savaitės supažindins žiūrovus su įvairių šalių ir tautų humoru. Iš parodytų užsienio TV humoro laidų, anekdotų, komikų pasisakymų turėtume patirti, koks skirtingas pasaulio piliečių humoro supratimas.

Kiekvieną savaitę matysime reportažus iš trijų skirtingų Europos šalių: vienas – rimtesnis, apie socialines aktualijas, kiti lengvesni – apie žmonių lūkesčius, kasdienybę, pramogas, šventes. Tai turėtų patenkint smalsumą ir praplėsti akiratį.

Kad parengtų gyvenimo būdo ar analitines laidas, žurnalistai ieško asmeninių kontaktų per šalių ambasadas, bendruomenes bei užsienio žiniasklaidą. Analitinėse laidose A. Tapinas sakė kalbėsiąs apie ES ekonominius sprendimus, investicijas. Artimiausioje „Pinigų kartoje” bus reportažas apie lietuvių verslo invaziją į Rumuniją.

„Lietuva europiečiams įdomesnė nei mums patiems”

E. Vaičytė neslėpė dar tik ieškanti savo vietos profesionalioje komandoje, kurią teks vytis. Nors atėjusiai iš regioninės televizijos ir šou verslo Lietuvos televizijoje Eglei daug kas nauja, tačiau, palaikoma itin jautrių ir bičiuliškų kolegų, ji regi didelę savo ir laidos galimybių erdvę.

„Prisijungusi prie „EksprESas LT” komandos, iškart paklausiau, ar būsiu jiems reikalinga tik kaip laidos vedėja, nes manęs netenkintų būti veidu, skaitančiu svetimus tekstus, ir neturėti erdvės saviraiškai. Mane ypač masina tai, jog pažindinsiuos su kitų šalių kultūra, juolab kad aš, kaip ir visi lietuviai, nesu užsidariusi į savo kiautą, besigėrinti tuo, kas panosėje.

Kurti reportažų į kitas Europos šalis tikriausiai nevažiuosiu, nes ten – savi televiziniai niuansai, autorinės sutartys. Kursiu reportažus, kuriuose pasakosiu, kuo esame įdomūs Lietuvoje gyvenantiems, kuriantiems užsieniečiams, ko jie čia ieško, ką atranda, pagaliau kaip savo šalyje kalba apie Lietuvą”.

Pokalbininkė taip pat patikino, kad jos reportažuose matysime meilės ir kitų gyvenimiškų peripetijų, atskleidžiančių užsieniečių mentaliteto ir jausenos ypatumus.

„Iš tikrųjų sulaukiau ne vieno komplimento iš savo pašnekovų po laidos. Jie sakė, kad buvo gera su manim bendrauti, nesu iš tų žurnalistų, kuriems pateikus pirmą klausimą, pašnekovas ima „parintis”. Man ne problema prakalbinti žmogų, ir manau, jog tai – ne aktoriniai ar žurnalistės sugebėjimai, o charakterio savybės”, – sakė E. Vaičytė, pridūrusi, jog televizija, kaip ir teatras, yra ne darbas, o gyvenimo būdas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.