Politikai primena iš pamokų bėgančius moksleivius

Vos penki Kauno miesto tarybos nariai iš 41 praėjusiais metais nepraleido nė vieno posėdžio

Nelankomumo rekordininkais galima laikyti Algirdą Antaną Avižienį ir Tautvydą Barštį. Jie nedalyvavo 7 iš 19 pernai vykusių miesto Tarybos posėdžių. Vienu mažiau praleido buvęs mero pirmasis pavaduotojas Antanas Balutis ir įtakingas verslininkas Arvydas Žilevičius. Tik dalis politikų posėdžius praleido su pateisinama priežastimi.

Galėjo netekti mandato?

Apie tris ir daugiau posėdžių praleidusius politikus privaloma informuoti Vyriausiąją rinkimų komisiją. Ji jau turėtų spręsti, ar politikui palikti savivaldybių tarybų nario mandatą.

„Kauno dienos” gautuose dokumentuose aiškiai matyti, kad pernai du politikai praleido tris posėdžius iš eilės ir nepateikė jokios pateisinamos priežasties.

Miesto Tarybos narys socialdemokratas Bronislovas Kučinskas posėdžiuose nesilankė gegužę ir birželį, o T.Barštys praleido tris paskutinius.

Griežtos reglamento nuostatos

Pasak Tarybos sekretoriaus Giedriaus Donato Ašmio, pagal patvirtintą reglamentą nedalyvavusiu posėdyje laikomas politikas, kuris registravosi balsavimui mažiau nei dėl pusės svarstomų sprendimų.

„Tai gana griežtas reikalavimas. Su B.Kučinsku buvo kilę ginčų. Iš trijų posėdžių jis visiškai nedalyvavo vos viename. Panaši situacija ir su T.Barščiu. Pagal Tarybos reglamentą jie laikomi nedalyvavę posėdžiuose, jiems sumažinamos skiriamos lėšos, tačiau į VRK kreiptis nėra pagrindo”, – teigė G.D.Ašmys.

„Numatyta, kad mūsų komisiją privaloma informuoti apie tris ir daugiau posėdžių iš eilės praleidusius politikus, tačiau iki šiol savivaldybių tarybos atstovai neskubėjo teikti tokios informacijos. Iš Kauno prisimenu tik Enriko Daktaro atvejį, kai kilo diskusijos, ar kardomoji priemonė yra pateisinama priežastis nedalyvauti posėdžiuose. Apie kitus atvejus nesame informuoti”, – teigė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Jo nuomone, tokia informacija nepateikiama dėl gana ciniško politinio išskaičiavimo. „Valdantieji saviškių skriausti nenori, o stiprinti opoziciją nesuinteresuoti”, – sakė pirmininkas.

Meras – tarp pažangiųjų

Kauno meras Arvydas Garbaravičius, Tarybos sekretorius Giedrius Donatas Ašmys, Algimantas Kurlavičius, Juozas Marcalis ir Romualdas Venzbergas pernai dalyvavo visuose miesto Tarybos posėdžiuose. Dar keletas politikų praleido vos po vieną.

Be jau minėtų nelankomumo rekordininkų, po penkis posėdžius praleido miesto Tarybos nariai Kęstutis Mikėnas ir B.Kučinskas.

Pernai Kauno politikai surengė 19 posėdžių (su tęsiniais), kurie truko nuo 2 iki 11 valandų. Ilgiausiai miesto Taryba posėdžiavo balandį ir liepą.

Tarybos sekretorius atkreipė dėmesį, kad A.Avižienis nemažai posėdžių praleido, nes gydėsi JAV. Tuo tarpu buvęs vicemeras A.Balutis – dėl komandiruočių.

„Galime pasidžiaugti, kad miesto Tarybos posėdžiuose pernai niekada nepritrūko kvorumo”, – sakė G.D.Ašmys.

Komitetuose kyla rūpesčių

„Kauno dienos” žiniomis, dėl politikų abejingumo praėjusiais metais neįvyko net keletas miesto Tarybos komitetų posėdžių, nes trūko kvorumo.

Kalbinti komitetų vadovai pripažino, kad politikų lankomumas yra gana nemaža problema. „Iš tiesų negerai, kai politikai neateina į komitetų posėdžius. Privalome planuoti darbą, o kartais tiesiog tenka skaičiuoti, ar yra kvorumas”, – teigė Kontrolės komiteto pirmininkas G.D.Ašmys.

Jo vadovaujamas komitetas per vienuolika praėjusių metų mėnesių surengė 16 posėdžių. Net 8 nedalyvavo miesto Tarybos narys Audrius Skimborauskas, 7 praleido Juozas Marcalis, 5 – Erikas Tamašauskas.

Apstu politikų, nelankančių ir kitų komitetų posėdžių. T.Barštys praleido 16 iš 31 Biudžeto ir finansų komiteto posėdžių. Erikas Tamašauskas – 12 iš 35 Socialinių reikalų komiteto posėdžių. A.Žilevičius – 14 iš 41 Savivaldos ir ekonomikos komiteto posėdžių. K.Mikėnas – 20 iš 44 Miesto plėtros ir ekonomikos komiteto posėdžių. Živilė Jakaitė – 11 iš 36 Kultūros ir švietimo komiteto posėdžių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.