Adamkaus kaimynai raginami išsikraustyti

Rusijos ambasadai šiuo metu išnuomotą pastatą Turniškėse norima perleisti Vadovybės apsaugos departamentui. Tačiau šie planai stringa, nes nerandama rusams tinkamų kitų patalpų.

Sustiprinti pirmųjų šalies asmenų apsaugą pernai pavasarį valdžios rezervato statuso netekusiose Turniškėse kliudo nesibaigiančios derybos su Rusijos ambasada. Jai išnuomotą namą norima perduoti Vadovybės apsaugos departamentui (VAD). Kas konkrečiai šiuo metu naudojasi netoli prezidento Valdo Adamkaus rezidencijos stovinčiu plytnamiu, nežinoma, rusai neskuba jo grąžinti.

Derybas su Rusijos ambasada vedančios Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) pareigūnai teigia negalintys „atimti” šio namo, kol neturi ko pasiūlyti vietoj jo.

Planų neatskleidžia

Dar ankstesnio premjero Algirdo Brazausko sudaryta speciali darbo grupė konstatavo, kad atsiradus laisvo patekimo į Turniškes galimybei šioje teritorijoje būtina sustiprinti bent jau šalies vadovų rezidencijų apsaugą. Nutarta, kad įkurdinti VAD pareigūnus ir sutelkti būtiną techniką būtų patogiausia šiuo metu Rusijos ambasadai išnuomotame name. Neoficialiai užsimenama, kad tai būtų puiki proga atsikratyti esą nepageidaujamos kaimynystės.

VAD direktoriaus pavaduotojas operatyviniam valdymui Rymantas Mockevičius LŽ patvirtino, kad ketinama įsikurti greta pirmųjų šalies asmenų, bet šiuos planus komentavo šykščiai. „Pastatas bus perduotas panaudos teise, tačiau negaliu sakyti, kuris ir ką jame darysime”, – sakė jis.

LŽ žiniomis, pastate ruošiamasi įkurti saugomos ir aplinkinių teritorijų stebėjimo centrą. Iš namo būtų valdomos kvartale esančios stebėjimo kameros. Patalpose taip pat norima sukurti komfortabilesnę apsaugininkų darbo aplinką.

„Viskas bus pagal reikalavimus, kurių atskleisti negalima. Kartais kuo mažiau žinoma, tuo geriau”, – ketinimų nenorėjo atskleisti Mockevičius.

Sutartis neterminuota

Turniškių pastatus nuomojančios Vyriausybės akcinės komunalinių paslaugų bendrovės „Tukompa” direktorius Valdas Račkys LŽ tikino negirdėjęs apie minėtus planus. „Čia tik paskalos, – sakė jis. – Kol gyvename teisinėje valstybėje, yra sutartis, niekas taip lengva ranka pastatų iš vienų rankų į kitas neperdavinėja.”

Račkys paaiškino, kad tokiu atveju pirmiausia reikėtų nutraukti sutartį su Rusijos ambasada. Jo teigimu, ši sutartis yra neterminuota, sudaryta vadovaujantis Vyriausybės potvarkiu. Todėl būtinas abiejų šalių susitarimas. „Šiuo klausimu turi dirbti Užsienio reikalų ministerija”, – pabrėžė „Tukompos” direktorius.

URM valstybės sekretorius Algimantas Rimkūnas LŽ patvirtino, kad su rusais kalbama apie sutarties nutraukimą ir jų iškraustymą iš nuomojamos rezidencijos. Tačiau kol kas derybų grupės nėra sukirtusios rankomis.

Siekia lygybės

Rimkūnas paaiškino, kad, be minėtos rezidencijos, Rusijos ambasadai Turniškėse suteiktas dviejų kambarių butas, kuris nepatenka į saugomą zoną.

Vis dėlto rusų diplomatai turi teisę į geresnes sąlygas. „Diplomatinių atstovybių užimamų patalpų Lietuva Maskvoje turi daugiau negu Rusija Vilniuje. Derybų grupės jau senokai ieško būdų užtikrinti lygybę. Kol neturime pasiūlyti alternatyvos, negalime reikalauti, kad rusai išsikraustytų, nors ši problema neleidžia pradėti tvarkyti teritorijos”, – teigė Rimkūnas.

Nors jis prisipažino nežinantis, kaip rusai naudoja rezidenciją, ar ji tikrai ambasadai gyvybiškai būtina, bet tikino, kad tarptautinė praktika nenumato galimybės vienašališkai susigrąžinti patalpų. „Jie patys nesisiūlo išsikraustyti, mes griežtai nereikalaujame – negalime”, – sakė jis.

Rimkūno teigimu, URM yra kreipusis į Valstybės turto fondą (VTF) ir Vyriausybės kanceliariją prašydama pasiūlyti alternatyvias patalpas. „Gavome atsakymą, kad šiuo metu tokių pastatų nėra, todėl problema nebaigta spręsti”, – teigė jis ir žadėjo artimiausiu metu pakartotinai kreiptis ne tik į VTF, bet ir į Vilniaus apskrities viršininko administraciją bei sostinės savivaldybę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.