G.Kirkilas pažadėjo mažinti gyventojų pajamų mokestį

Premjeras Gediminas Kirkilas tikina, kad Vyriausybė šiemet tikrai pasiryš dar kartą sumažinti gyventojų pajamų mokestį.

Kiek tiksliai jis bus sumažintas, Vyriausybės vadovo manymu, paaiškės maždaug metų viduryje. Tam reikšmės turės tai, kaip bus surenkamos įplaukos į biudžetą.

„Tai klausimas, į kurį atsakys biudžeto surinkimas. Manau, tai bus apie metų vidurį. Dar tik pusę metų galioja 7 procentais (6 procentiniais punktais – BNS) sumažintas pajamų mokestis, kuris gerokai pakėlė žmonių pajamas, ką puikiai matėme parduotuvėse prieš šventes. Žmonių pajamos praėjusiais metais vidutiniškai pakilo 26 proc., o tai labai daug, kai kurioms socialinėms grupėms – dar daugiau”, – interviu Lietuvos radijui vakar sakė G.Kirkilas.

Pernai liepą gyventojų pajamų mokesčio tarifas buvo sumažintas nuo 33 iki 27 proc., nuo 2008 metų jį planuojama sumažinti iki 24 procentų. Lietuva sieks didesnės įtakos naujos atominės elektrinės statybos projekte, nes jai teks didesnė atsakomybė, pareiškė Lietuvos Premjeras Gediminas Kirkilas.

„Akivaizdu, kad nauja elektrinė bus Lietuvoje, didelė dalis atsakomybės, o gal ir didžiausia tarp visų keturių valstybių tenka Lietuvai, o ateityje – už atliekų laidojimą bei už kitus dalykus. Infrastruktūra yra pas mus, daug bus čia problemų – ir statybinių, ir kitų. Todėl natūralu, kad Lietuva sieks didesnės įtakos šiame projekte”, – sakė G.Kirkilas.

Tačiau kartu jis pabrėžė, kad tai bus derybų klausimas, todėl dabar, jo žodžiais, dar anksti pasakyti, koks būsimosios bendros įmonės akcijų paketas priklausys Lietuvos kapitalui.

G.Kirkilo nuomone, taip pat elgtųsi bet kuri valstybė, būdama Lietuvos vietoje. Be to, jis užsiminė, kad projektu domisi ir daugiau valstybių.

Šie klausimai, pasak G.Kirkilo, bus sprendžiami keturių šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos – energetikos kompanijų susitikime, kuris planuojamas sausio 9 dieną Varšuvoje.

Lenkija jau pareiškė pretenduojanti į 25 proc. būsimos elektrinės akcijų ir atitinkamai į tokią pat dalį jos galios bei pagamintos elektros energijos.

Prisijungus Lenkijai, projektas tikriausiai bus peržiūrėtas, apsvarstant galimybę statyti ne vieną, o du reaktorius.

Naujos jėgainės statybos projektas turėtų būti baigtas 2015 metais, kai, prognozuojama, regione pradės trūkti elektros energijos.

Pagal įsipareigojimus Europos Sąjungai (ES) Lietuva 2009 metų pabaigoje turi galutinai uždaryti sovietiniais laikais statytą Ignalinos atominę elektrinę (IAE).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.