Prasideda „Kino atostogos 1”!

Sausio 2 d „Skalvijos” kino centre prasideda jaunimo kino projektas „Kino atostogos 1”.

Viešosios įstaigos „Vaizdų kultūros studija”sausio 2 d. – 7 d. rengiamos „Kino atostogos 1” yra kino edukacijai skirtas renginys, apimantis Šiaurės šalių filmų jaunimui programą, danų, švedų ir lietuvių jaunimo filmų programas, kūrybines kino dirbtuves ir „Kino atostogų” žurnalą.

Šiaurės šalių kino jaunimui programą sudarys 6 filmai iš Danijos, Švedijos ir Suomijos. Filmai atrinkti siekiant pristatyti įdomiausius Šiaurės šalių kino jaunimui pavyzdžius, kurie yra įdomūs ne tik jauniems žmonėms aktualia problematika, bet ir originalia menine forma.

Švedų filmas „Sveikas, karaliau!” (Tjenare kungen), maloniai stebinantis spalvinga kinematografija ir puikiu muzikiniu takeliu, nukelia į 1984-uosius ir pasakoja pašėlusią istoriją apie drąsias ir akiplėšiškas paaugles, sukūrusias merginų pankroko grupę. Švedų „Sandoras/Ida” (Sandor Slash Ida) – trapi ir melancholiška meilės istorija apie du jaunus žmones, pasimetusius savo visiškai skirtinguose pasauliuose ir ilgstančius meilės ir šilumos. Švedijoje gyvenančio ir Lietuvoje neblogai žinomo libaniečio Josefo Fares režisuotas „Zozo” (Zozo) nukelia į Beirutą, kur pasakojama kiek autobiografinė istorija apie dvylikametį Zozo, karo ištiktoje šalyje praradusį šeimą ir priverstą leistis į kelionę į Švediją.

Filmai „Nordkraft” (Nordkraft) ir „Namų ilgesys” (Koti-ikava) yra skirtas šiek tiek vyresniam žiūrovui – į kino seansus bus įleidžiami tik peržengusieji 16-os ribą Daniškasis „Nordkraft” – šiurkštus ir bekompromisis pasakojimas apie tris jaunuolius – Mariją, Alaną ir Steso – kovojančius su priklausomybe nuo narkotikų, vieni su kitais ir pačiu gyvenimu.

Suomiškasis „Namų ilgesys” (Koti-ikava) tai – sunkus ir sukrečiantis filmas apie pažeidžiamumą, rūpinimąsi ir viltį. Septyniolikmečiai paaugliai, dėl skirtingų priežasčių atsidūrę psichiatrinėje ligoninėje, čia mezga keistas draugystes, viliasi ir myli.

Į Vilnių, specialiai į „Kino atostogas 1”, atvykstančio režisieriaus Aage Rais – Nordentoft filmas „Spirk ir bėk” (2 ryk og en aflevering) – autentiška istorija apie pasirinkimo sunkumus, kuriuos gyvenimo kryžkelėse turi priimti paauglys.

Danų ir švedų jaunimo filmų programose pristatomi jaunimo kino studijos „Station Next” (Danija) ir kino organizacijos „Film i Halland” (Švedija) sukurti moksleivių filmai.

Lietuviškoje programoje bus parodyti „Skalvijos” kino centre ir įvairiuose Lietuvos kino klubuose jaunimo sukurti filmai. „Kino atostogų 1” metu įvyks ir moksleivio Romo Zabarausko filmo „Julija ir Marius” premjera.

Kino dirbtuvėse moksleiviai, padedami danų režisieriaus Aage Rais – Nordentoft bei kitų kino profesionalų, kurs trumpo metražo filmą. Aage Rais – Nordentoft yra ne tik vienas populiariausių filmų jaunimui autorių Danijoje, bet taip pat įdomiai su jaunimu dirbantis kino instruktorius.

Daugiau informacijos apie renginį, filmus ir programą ieškokite „Kino atostogų 1” svetainėje www.vkstudija.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.