Iš pasaulinės baldų parodos – su pasiūlymu

Kaunietės dizaino studentės kėde susidomėjo italų pramonininkas

Pasaulinėje itališko dizaino parodos „I Saloni”, vykusioje Maskvoje, jaunųjų talentų stende „Salone Satellite” savo darbus buvo išsidėstę ir šeši kauniečiai. Jie vieninteliai ten atstovavo Lietuvai. Norintieji ten patekti turėjo įveikti atranką. Konkursas buvo skirtas jauniesiems dizaineriams, tačiau komisijai patiko ir trijų dar tebestudijuojančių kauniečių idėjos. Parodoje dalyvauja žinomiausios italų dizaino kompanijos. Kasmet ji rengiama Milane, Niujorke ir Maskvoje. Kauniečiai „I Saloni” dalyvavo ir pernai.

Dėmesys jaunimui

Jaunųjų talentų stendas „Salone Satellite” buvo įrengtas paradinėje „Crocus Expo” rūmų dalyje. Ten savo darbus, be lietuvių, demonstravo 22 dalyviai: 12 – iš Rusijos, 10 – iš Latvijos. Jie buvo atrinkti iš 120-ies paraiškas pateikusių kandidatų.

Parodoje eksponuojami namų ir biuro baldai, baldų aksesuarai, tekstilės gaminiai ir vonios įranga. Jaunųjų dizainerių darbų pažiūrėti atėjo gerai žinomi dizaineriai: Marijas Belinis, Fabijas Novembre, Denis Santachiara.

Būtent „Salone Satellite” tapo parodos šurmulio centru. Pasak joje dalyvavusių kauniečių, organizatoriai pasistengė padėti jauniesiems dizaineriams tapti matomiems ir parodyti savo kūrybą. Atidarymo vakarėlio metu parodoje eksponuojamus baldus išbandė akrobatai ir profesionalaus cirko artistai.

Susidomėjo trisluoksne kėde

Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto antro magistrantūros kurso studentė Rūta Valušytė parodoje dalyvavo su „Trisluoksne kėde”. „Ji ypatinga tuo, kad yra iš trijų dalių. Kiekvienas sluoksnis atitinka skirtingą kėdės konstrukcinę dalį. Pirmoji – sėdimoji dalis, antroji – porankiai, trečioji – atkaltė. Sėdimąją dalį apgaubia tamsiai beicuoti porankiai, juos iš nugaros priglaudžia atkaltė. Baldas kartu yra estetiškas ir funkcionalus”, – kalbėjo R.Valušytė. Kėdė yra iš lenktos klijuotos medienos, ją parodai pagamino UAB „Pratum”.

„Trisluoksne kėde” susidomėjo italų gamintojo „Billieni” savininkas Luidžis Bilianis. „Jis atėjo, paklausė, ar projektas laisvas. Pradėjome kalbėtis, ką pagal jų produktų reikalavimus reikėtų keisti. Supažindinau su savo galimybėmis”, – pasakojo studentė.

Pasak jos, italai siūlė kėdę gaminti iš plonesnių medienos sluoksnių. „Prototipas buvo iš aštuonių milimetrų storio medienos, italai sakė, kad reikėtų mažinti iki šešių. Tuomet formos taptų subtilesnės”, – sakė R.Valušytė.

Buvo sutarta ieškoti sprendimo, kad gamyba būtų kuo pigesnė. „Gal sėdynę jungti iš atskirų dalių, o ne vientisą medieną naudoti? O gal kurti kitą projektą, kaip panaudoti medieną, likusią išpjovus kėdei reikalingas formas”, – svarstė magistrantė.

Tarėsi, ar verta

Vos grįžusi iš parodos, R.Valušytė sulaukė italų laiško, kuriame jie dar kartą išreiškė norą bendradarbiauti. Dabar mergina rengia bendradarbiavimo sutartį. „Billieni” taip pat tokią rengia. Vėliau abi pusės, susipažinusios su viena su kitos sąlygomis, bandys ieškoti kompromiso.

Ko ji norėtų iš italų? „Jeigu tavo baldas gaminamas užsienyje ir jis turi pasisekimą rinkoje – labai gerai. Tai reklama dizaineriui. Dar parodos metu kalbėjau su jos organizatoriais. Pasitariau, verta bendradarbiauti ar ne”, – pasakojo R.Valušytė.

Mergina gavo tokį atsakymą: jeigu jai dar tik dvidešimt treji metai ir jau bus gaminama jos kėdė, tai – puikus pasiekimas. Būnant tokio amžiaus verta eiti ir į didesnį kompromisą. O ypač su „Billieni”, kuri gamina žinomo pasaulyje dizainerio Marko Fererio kėdes.

Rūta italais susidomėjo ne tik dėl reklamos. „Norėčiau ir dalies sumos nuo parduotos produkcijos”, – neslėpė mergina. Pasak jos, italai susidomėjo galimybe kėdes gaminti Lietuvoje, jei tiktų masinės produkcijos darbų kokybė.

Lietuviškos sėdėsenos ypatumai

Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto magistrantūros studentai – antrakursė Asta Gedminaitė ir pirmakursis Tomas Rauda pristatė šiais metais Lietuvoje „Baldai 2006” parodoje jau rodytą kėdę „Rūpintojėlis”. Ją pagamino UAB „Ekoprana”.

A.Gedminaitės teigimu, tarptautinė „I Saloni” komisija, atrinkdama eksponatus, įvertino nacionalinio identiteto svarbą, nes šiek tiek asketiškas masyvus medinis baldas atspindi lietuvišką nacionalinę sėdėseną: „Patogus sėdėjimas mąstymui netinka. Ant pakojo – koja, ant kojos – ranka, ant rankos – galva”.

Komisija pastebėjo ir antrąjį A.Gedminaitės darbą – studijų metu suprojektuotą toršerą „Koja”, kurį galima transformuoti ir plačiai taikyti.

Iš lovos – stalas ir minkštasuolis

Akademijos absolventės Snieguolės Krasuckienės šviestuvas „Roman – tika”. „100% romantiškos ir švelnios šviesos jūsų akims”, – taip autorė pristatė savo darbą. Jo konstrukcija – „šaltas lyg ledas plastikas, kuris laiko 100 įkaitusių lempučių, kabinamas horizontaliai arba vertikaliai. Minimalistinis elegantiškas sprendimas”.

Dar viena akademijos absolventė dizainerė Beata Markauskienė pristatė minkštąjį baldą iš serijos „Tactus”. Jis minimalistinis, ekonomiškas, funkcionalus, baldo dalys sujungiamos nesudėtingai. Dėl dvipusės detalės, kuri gali būti naudojama kaip staliukas ir atrama, baldas gali įgyti įvairių formų ir paskirčių.

Tuo išsiskiria ir T.Raudos kurso draugės Editos Lukšytės sukurtas minkštasis baldas „Lora” (pagamino AB „Kauno baldai”). Jis gali virsti lova, stalu arba minkštasuoliu. Tai įmanoma padaryti dėl ypatingos konstrukcijos. Baldas yra iš klijuotos faneros ir oda apsiūtų minkštų segmentų.

Laimėjo latviai

Lietuviai tarp prizininkų nepakliuvo, tačiau pasisėmė idėjų, užmezgė kontaktų. Prizinės vietos, kaip ir pernai, atiteko latviams ir rusui: už kėdę iš vientiso plieno lakšto, mobilią lentynų sistemą, dėl kurios konstrukcijos galima lengvai kurti įvairias lentynų kompozicijas, ir lempą, sukurtą pagal bionikos principą – šviečiantys cilindrai, sujungti lankščia detale, primenančia bambuko narelį.

Kauniečiai – dažni įvairių parodų, konkursų, vykstančių Lietuvoje, Vokietijoje, Japonijoje, Italijoje ir kitose šalyse, dalyviai. Prieš dvejus metus R.Valušytė tarptautiniame dizaino konkurse „Made in Tuscany” laimėjo pirmąją vietą. Sėkmę Italijoje tuomet jai atnešė druskinė-pipirinė „Toskanijos cigaras”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.