Pokštas, už kurį gresia baudžiamoji atsakomybė

Viename Kauno bankų bandyta išsikeisti Lietuvoje į apyvartą dar nepaleistą 5000 litų kupiūrą

Trečiadienio rytą buvo sutrikdyti ne tik banko „Snoras” Kauno filialo darbuotojai, bet ir miesto policijos pareigūnai: minėto banko kioskelyje ties Autobusų stotimi vienas pilietis bandė pasikeisti 5000 litų kupiūrą, kuri Lietuvoje į apyvartą dar nepaleista.

Griebtasi aliarmo mygtuko

Vakarykštėse Kauno vyriausiojo policijos komisariato suvestinėse šis įvykis pateiktas su nenuslėpta abejonės, ar taip galėjo įvykti, gaidele: „Pateikta keitimui galimai netikra 5000 litų kupiūra”. Pasak suvestines žiniasklaidai rengusios Kauno policijos atstovės spaudai Ramunės Gražulienės, kol ekspertai nekonstatavo, kad tai klastotė, kitaip teigti ir negalima.

Kiti dienraščio kalbinti Kauno policijos pareigūnai įsitikinę, kad „Snoro” darbuotoja, kuriai buvo pateiktas šis „banknotas”, galėjo jį tiesiog suplėšyti ir išmesti. Tačiau moteris nuspaudė aliarmo mygtuką, iškviečiantį Patrulių rinktinės pareigūnus. Keistuolis su visais lašiniais kvepiančiais krepšiais bei Lietuvoje dar nematytu pinigu nuvežtas į Centro policijos komisariatą.

Kad susidurta su asmeniu, greičiausiai turinčiu specifinių sveikatos problemų, komisariato pareigūnai teigia supratę beveik nuo pirmos minutės. Paklaustas, iš kur gavo šį pinigą, patrulių pristatytas svečias atsakė, kad jų krūvelę Kalėdų proga ant šaldytuvo padėjo Dievas.

Naudotas kaip kalėdinis atvirukas?

Nuvažiavus su 55-erių sulaikytuoju į jo namus Prienų rajone, Veiverių seniūnijoje, Byliškių kaime, iš tikrųjų rasti dar devyni tokie patys „banknotai”. Teigiama, kad nereikėjo daryti jokios kratos: jie gulėjo viešai.

Įtariant, kad vyriškis galėjo tapti kažkieno ne visai vykusio pokšto auka, jo nuspręsta nesulaikyti. Manoma, kad taip neapgalvotai pokštauti, žinant jo ligą, galėjo kažkas iš giminaičių, viešėjusių Byliškėse per Kalėdas. Vyriškis pasakojo apie buvusį nemažą pokylį, kuriame negėrė tik jis vienas, vietoj to bendravęs su Dievu.

Vietiniai gyventojai dienraščiui pasakojo, kad nuo jaunystės invalidumą dėl psichinės negalios turintis Antanas (taip pagal dokumentus – Kazys J. vadinamas kaime) gyvena su sesers šeima. Šios vaikai „kažką veikia” Marijampolėje.

Pirminiais duomenimis, Kazio J., kuris, kaip kalbama, kažkada labai gerai mokėsi, dėl ko išprotėjo, namuose kompiuterio nerasta. Realiausia versija – šiuose namuose rasti Lietuvoje dar nematyto nominalo banknotai pagaminti kažkur kitur.

Pasak pareigūnų, tam greičiausiai panaudotas kažkoks labai modernus spausdintuvas. „Banknoto” pagrindui pasirinkta 500 litų kupiūra su V.Kudirkos atvaizdu, prie esamų nulių pridėjus dar vieną, o žodį „šimtai” pakeitus „tūkstančiai”. Jo dydis – toks pats kaip tikrų popierinių litų, toje pačioje vietoje, kaip ir originale, priklijuotas ir sidabrinis siūlelis. Tačiau, kad tai aiškus falsifikatas, anot pareigūnų, išduoda ir šiam pokštui panaudotas popierius, primenantis naudojamą žurnalų leidybai.

Kam – juokas, kam – galvosūkis

Pasiėmęs vieną tokių banknotų, Kazys J. važiavo Kaunan, ketindamas „paremti bažnyčią”, o kartu ir apsipirkti. Neatmetama, kad ateita į banką jį išsikeisti, kai kažkas tokio didelio „pinigo” nepriėmė.

Centro policijos komisariatas pritaikė šiam įvykiui Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už netikrų pinigų pagaminimą, laikymą arba realizavimą. Griežčiausia už tai numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki 4-erių metų. Tačiau radus sulaikytojo namuose ir daugiau tokių pačių „banknotų”, pradėtą ikiteisminį tyrimą perėmė Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrius.

Minėto Kauno vyriausiojo policijos komisariato padalinio pareigūnai mato dvi išeitis iš šios neeilinės situacijos: arba tyrimą reikės perkvalifikuoti į pasikėsinimą sukčiauti (kadangi tokie pinigai Lietuvoje neegzistuoja, kažin, ar galima kalbėti apie bandymą juos padirbti, juolab paleisti į apyvartą), arba tyrimas bus nutrauktas, paaiškėjus, kad nesusipratimas kilo dėl asmens, turinčio specifinę negalią, nepakaltinamumo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.