Įvykdyta 2006 metų laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės programa

Šiais metais buvo vykdytos laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės pavasario ir rudens, žiemos kampanijos visoje šalies teritorijoje. Kampanijų metu iš lėktuvų buvo išmėtyta 2100000 jaukų su vakcina nuo pasiutligės. Pirmas vakcinacijos etapas buvo pradėtas 2006 m. pavasarį, kuomet laukiniai gyvūnai buvo vakcinuojami 60% Lietuvos Respublikos teritorijos; sunaudota 800 tūkst. jaukų su vakcina nuo pasiutligės. Antrasis vakcinacijos etapas apėmė 100 % Lietuvos teritorijos ir buvo sunaudota 1300000 jaukų.

Lietuvoje vykdoma laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės programa – Europos Komisijos koordinuojama, ilgalaikė pasiutligės likvidavimo programa, apimanti visas Baltijos šalis. Ateinančiais metais, finansuojama iš ES biudžeto lėšų, laukinių gyvūnų vakcinacija bus pradėta ir Kaliningrado srityje. Lietuvoje vykdoma laukinių gyvūnų pasiutligės likvidavimo kampanija finansuojama iš 2003 metų PHARE projekto „Gyvūnų užkrečiamųjų ligų kontrolės stiprinimas Lietuvoje” lėšų. Finansuojant Europos Sąjungai už beveik 5 mln. litų nupirkta 6 mln. jaukų su pasiutligės vakcina.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriaus vedėjo Vaidoto Kiudulo, tai daugiametės pasiutligės likvidavimo programos pradžia. Kad būtų pasiektas norimas rezultatas, t. y. likviduota pasiutligė, vakcinacija turi būti vykdoma mažiausiai penkerius metus arba kol bus likviduota pasiutligė visoje Lietuvos teritorijoje ir dar dvejus metus nuo paskutinio užregistruoto pasiutligės atvejo. „Vakcina yra skirta laukiniams plėšriesiems gyvūnams vakcinuoti nuo pasiutligės. Tokia vakcinacija yra vienintelė priemonė likviduoti pasiutligę, kuria serga laukiniai gyvūnai”, – sakė V. Kiudulas.

Jaukai su vakcina nuo pasiutligės išmėtyti iš orlaivių. Šią paslaugą atliko UAB „Klaipėdos avialinijos” kontroliuojant Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Laukinių gyvūnų vakcinacijai naudojama Čekijos Respublikoje, Bioveta a. s. farmacinėje įmonėje pagaminti jaukai su vakcina nuo pasiutligės.

Vakcinacijos efektyvumui kontroliuoti nuo šių metų birželio mėnesio Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje atliekami laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės efektyvumo tyrimai. Lapių ir usūrinių šunų vakcinacijos efektyvumas (tetraciklino žymeklis) buvo 47,2%. Tai rodo, kad beveik pusė sumedžiotų laukinių gyvūnų buvo suėdę jaukus su vakcina.

Specialisto teigimu, pasiutligės likvidavimas sumažins riziką išplisti šiai ligai tarp naminių gyvūnų, nes dauguma atvejų pasiutligės užkrato šaltinis buvo laukiniai gyvūnai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.