Istorinės „Naftos-Uni-Laivitės” rungtynės

Praėjusį savaitgalį buvo sužaistos dvejos Lietuvos krepšinio federacijos (KKF) taurės turnyro ketvirtojo etapo rungtynės, per kurias geriausios mūsų šalies komandos Vilniaus „Lietuvos rytas” ir Kauno „Žalgiris” savo arenose egzaminavo NKL lyderius – sostinės „Akademiją-MRU” ir Klaipėdos „Naftą-Uni-Laivitę”.

Penktadienį vykusiame „Ryto” ir „Akademijos” susitikime pergalę net 74 taškų skirtumu – 130:56 (29:18, 37:8, 28:16, 36:14) – iškovojo rytiečiai.

Ši pergalė privertė sunerimti ir šeštadienį su žalgiriečiais rungtyniavusius „Naftos-Uni-Laivitės” krepšininkus. Nejaugi ir klaipėdiečius ištiks tokia skaudi nesėkmė?

ŽALGIRIS – NAFTA-UNI-LAIVITĖ 94:69 (24:20, 30:25, 18:14, 22:10). Rungtyniavo ir taškus pelnė: „Žalgiriui” – V. Ginevičius (27 min./9 tšk.), M. Mašadas (27/9), T. Berdas (31/29), V. Pečiukas (7/0), J. Mačiulis (33/32), M. Kalnietis (28/2), P. Jankūnas (24/11), K. Penis (13/0), V. Štimacas (10/2); „Naftai-Uni-Laivitei” – S. Galdikas (21/11), A. Žymantas (33/4), M. Runkauskas (32/18), O. Kurauskas (7/0), E. Dimša (32/12), V. Valančius (16/2), M. Bugys (8/1), D. Vaitelis (11/4), A. Kaubrys (17/7), D. Daunys (24/10).

„Naftos-Uni-Laivitės” komanda su „Žalgiriu” susitiko pirmą kartą klubo istorijoje.

Šias istorines rungtynes klaipėdiečiai pradėjo E. Dimšos tolimu metimu – 3:0. Tačiau greitai kauniečiai išsiveržė į priekį 6:3. Nors žalgiriečiai pirmavo, bet uostamiesčio krepšininkai, pataikydami iš toli, jiems per daug atitrūkti neleido. Beje, mūsų miesto krepšininkai pirmuosius 15 taškų pelnė tritaškiais metimais. Be E. Dimšos, kamuolį nuo tritaškio linijos į „Žalgirio” krepšį dusyk švystelėjo M. Runkauskas, po sykį – A. Kaubrys ir D. Daunys. Žalgiriečiai po pirmųjų dešimties minučių kovos turėjo tik keturių taškų persvarą – 24:20.

Antrame kėlinyje „Naftos-Uni-Laivitės” vyrai beveik pasivijo varžovus – 36:34, 38:36. Neblogai rungtyniavusių Klaipėdos krepšininkų nuotaiką šiek tiek sugadino paskutinę šio kėlinio sekundę „Žalgirio” legionieriaus iš Brazilijos M. Mašado pataikytas tritaškis – 54:45.

Po didžiosios pertraukos žalgiriečiai ėmė tolti. Trečiame kėlinyje šlubuodamas aikštelę paliko gerai rungtyniavęs „Žalgirio” kapitonas T. Berdas. Atrodė, kad jis nebegrįš žaisti. Tačiau komandos gydytojas amerikietį pastatė ant kojų, ir jis vėl atsidūrė kovos sūkuryje. Šis faktas parodė, kad „Žalgirio” treneris R. Grigas siekė su savo auklėtiniais laimėti kuo didesniu skirtumu ir aikštelėje laikė visus pagrindinius žaidėjus.

Pavargę klaipėdiečiai ketvirtą kėlinį pralaimėjo beviltiškai. Jų atakos dažnai užsibaigdavo klampioje žalgiriečių gynyboje – po kelių uostamiesčio krepšininkų metimų kamuolys net nelietė lanko.

Nors „Žalgiris” šį susitikimą laimėjo užtikrintai, tačiau aikštelėje taip ir nepasirodė D. Šilinskis bei V. Jasikevičius. Dėl to vietos sirgaliai mėtė replikas treneriui R. Grigui. Išties, kada gi šiems žaidėjams kaupti patirtį, jei ne per tokias rungtynes.

Galima būtų papriekaištauti ir „Naftos-Uni-Laivitės” treneriui D. Ubartui. Jis ant atsarginių žaidėjų suolelio laikė kovų užgrūdintą R. Kasparavičių, kuris galbūt būtų įnešęs šviežumo į komandos žaidimą. Galėjo treneris simboliškai į aikštelę išleisti ir jaunąjį G. Žylę, kuris vėliau būtų galėjęs pasakyti: „Ir aš žaidžiau prieš „Žalgirį”. Juk rungtynių baigtis buvo aiški, o ir ne kasdien „Nafta-Uni-Laivitė” rungtyniauja su Eurolygos komanda.

Labiausiai „Žalgirio” ekipoje per šeštadienio rungtynes pasižymėjo J. Mačiulis, pelnęs 32 taškus (dvitaškiai 9/10, tritaškiai 1/2, baudos 11/12). Beje, jis beveik pusę taškų (14) įmetė per ketvirtą kėlinį. Ne ką nuo J. Mačiulio atsiliko ir T. Berdas. Šis Kauno komandos legionierius pelnė 29 taškus (dvitaškiai 13/20, tritaškiai 0/1, baudos 3/4) ir atkovojo 12 kamuolių.

„Naftos-Uni-Laivitės” komandoje pasižymėjo M. Runkauskas, pelnęs 18 taškų (dvitaškiai 2/3, tritaškiai 3/6, baudos 5/7). 12 taškų (dvitaškiai 1/7, tritaškiai 2/2, baudos 4/6) įmetė E. Dimša, 11 (dvitaškiai 5/8, baudos 1/6) – S. Galdikas.

Dar žiupsnelis komandinės statistikos: dvitaškiai – 27/43 (62,3 proc.) ir 15/42 (35,7 proc.), tritaškiai – 6/23 (26,1 proc.) ir 8/17 (47,1 proc.), baudos – 22/26 (84,6 proc.) ir 15/28 (53,6 proc.), atkovoti kamuoliai – 41 ir 30.

Aikštelėje T. Berdą prižiūrėjęs S. Galdikas po rungtynių apie savo dvikovą kalbėjo taip: „Reikia dar kokius porą metų košės valgyti, kad prilygčiau šiam žaidėjui. Ir baudas reikia taikliau mesti…”

„Naftos-Uni-Laivitės” treneris D. Ubartas, paklaustas, ar nepribloškė jo komandos žinia apie triuškinamą „Ryto” pergalę prieš „Akademiją”, sakė: „Kai kuriuos vyrus galbūt ir paveikė šis skaudus mūsų lygos atstovų pralaimėjimas. Tačiau kad tokia nesėkmė ištiktų mus, nelabai tikėjau. Man buvo staigmena T. Berdo neišvykimas į namus kalėdinių atostogų. Jam nesant būtume rimčiau pasipriešinę „Žalgiriui”. Negaliu sakyti, kad vyrai nesistengė. Jie kovojo, bet nereikia pamiršti prieš ką žaidėme. Turėjome retą progą pamatyti, kaip atrodome pajėgaus varžovo fone per oficialias rungtynes.”

Susitikimą stebėjęs KKF prezidentas V. Garastas „Vakarų ekspresui” sakė: „Akivaizdu, kad tokių varžybų, per kurias galėtų tarpusavyje parungtyniauti skirtingose lygose žaidžiančios komandos, reikia. Tik yra viena blogybė – geriausi mūsų šalies klubai turi labai jau glaustus kitų turnyrų tvarkaraščius. Aš turiu galvoje Europos turnyrus, BBL ir LKL čempionatus. Todėl esame priversti ieškoti „langų” KKF taurės turnyro rungtynėms.”

Atsakomasis „Naftos-Uni-Laivitės” ir „Žalgirio” susitikimas vyks sausio 23 dieną Klaipėdos kūno kultūros ir rekreacijos centre. Jau dabar aišku, kad ši sporto arena nesugebės sutalpinti visų norinčiųjų pažiūrėti šias rungtynes. Bėda dar ir ta, kad saugumo sumetimais yra uždaryti šio centro balkonai. Žinia, per vienerias NKL varžybas sirgaliai sudaužė apsauginę tvorelę ir lengvai sužeidė vieną žiūrovą. Po šio atsitikimo prabėgo daug laiko, bet įrengti saugią tvorelę niekas iki šiol taip ir nepasirūpino. „Naftos-Uni-Laivitės” klubo aistruoliai tikisi, kad per likusį iki rungtynių su žalgiriečiais mėnesį draudžiamųjų ženklų patekti į balkonus neliks, ir jie galės pažiūrėti į „Žalgirį” ne tik iš apačios, bet ir iš viršaus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.