Klaipėdos policija stebuklais nebetiki

Žudikai, smurtautojai bei vagys gali švęsti pergalę ir dėkoti absurdiškas įstatymo pataisas priėmusiems Seimo nariams, kurių aklumas balsuojant lėmė tai, kad iš Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato (VPK) masiškai traukiasi geriausi bei didžiausią patirtį turintys pareigūnai.

Apie savo apsisprendimą išeiti į pensiją vakar „Vakarų ekspresui” patvirtino net gyvąja policininkų legenda, žudikų siaubu vadinamas VPK Kriminalinės policijos Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Aleksas Siutilas.

37 metus vidaus reikalų sistemoje dirbantis kriminalistas taip pasielgti priverstas dėl to, kad pagal naujai Seimo palaimintą tvarką netektų 20 proc. pensijos.

Seimo absurdas

Chaosą sukėlė šį mėnesį Seimo priimta pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo pataisa. Jei ji įsigalios, vidaus reikalų sistemos darbuotojams, valstybės saugumo, krašto apsaugos, prokuratūros sistemų, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) bei Kalėjimų departamento pareigūnams į darbo stažą pensijai gauti nebus įskaičiuojami tarnybos iki 1990-ųjų kovo 11-osios metai.

1990 metais Aukščiausioji Taryba visiems pareigūnams, kurie prisiekė Lietuvos valstybei, garantavo, kad jiems bus išsaugotos socialinės garantijos.

Absurdiškas įstatymo pataisas dar gali vetuoti prezidentas Valdas Adamkus, į kurį jau kreipėsi vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, teisingumo ministras Petras Baguška, profesinės sąjungos.

Jei Seimo klaida nebus ištaisyta, vien vidaus reikalų sistemoje tarnybą gali palikti apie 1,5 tūkst. pareigūnų, o tai sukeltų sumaištį užtikrinant viešąjį saugumą ir atskleidžiant nusikaltimus.

Absurdiška yra tai, kad Seimo nariai, regis, net neskaitė nusikaltėliams palankių įstatymo pataisų arba balsavo „kojomis”, nes tik paaiškėjus skandalingoms aplinkybėms visi ėmė sriūbauti ir rautis nuo galvų plaukus.

Kaltės nejaučia

Chaosą valstybėje galinčių sukelti įstatymo pataisų autorius – parlamentaras, konservatorius Povilas Jakučionis. Šis politikas net ir pareigūnams masiškai pradėjus rašyti prašymus išleisti į pensiją nesuka sau dėl to galvos.

„Tegul jie gąsdina – nebe pirmas kartas. Nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Policijoje krūvos sovietinio raugo pareigūnų, labai daug kurių sėdi nedalyvaudami pavojingame darbe ir atstovauja senąją miliciją. Aš nesuprantu, ko čia visi ėmė skandalą kelti. Seime buvo pritarta mano pataisoms dar balandį, ir iki šiol niekas niekam nerūpėjo. Aš tik pasiūliau išbraukti iš darbo stažo tuos metus, kai pareigūnai dirbo svetimai valstybei, sovietinėse jėgos struktūrose”, – „Vakarų ekspresui” sakė P. Jakučionis.

Pareigūnų pensijas nurėžiančios pataisos praėjo ir parlamento Socialinių reikalų bei darbo komiteto filtrą, tačiau jo vadovas Algirdas Sysas taip pat savo atsakomybės nejaučia.

„Komitetas nepritarė toms absurdiškoms pataisoms. Kai Seimas balsavo, niekam jos neužkliuvo”, – mūsų dienraščiui sakė jis.

Tuo tarpu vakar Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija kreipėsi į parlamento pirmininką Viktorą Muntianą bei paragino neperduoti prezidentui pasirašyti skandalingųjų pataisų, nes jas svarstant esą buvo padaryta procedūrinių pažeidimų.

„Nuo Seimo narių buvo nuslėpta skandalingųjų pataisų esmė. Neabejoju – jei parlamentarai būtų žinoję, už ką siūloma kelti ranką, tokios pataisos jokiu būdu nebūtų priimtos”, – tvirtino Liberalų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Pavaduotojai traukiasi

Klaipėdos VPK vakar tvyrojo įkaitusi atmosfera, nes daugelis per 15 metų darbo stažą turinčių pareigūnų rašė pasitraukimo pareiškimus. Keletas jų vakar iš tiesų jau paliko tarnybą.

Klaipėdos VPK viršininko Benono Ivanausko, kuris taip pat turi per 15 metų darbo stažą, o šiuo metu serga, pavaduotojas Dainius Smatavičius „Vakarų ekspresui” sakė irgi parašęs pareiškimą.

„Iš pareigų jau pasitraukė du policininkai: vienas – eilinis pareigūnas, kitas – viduriniosios grandies. Jie nebetiki, kad Seimas ištaisys savo klaidą. Aš dirbu jau 20 metų sistemoje. Anais, persitvarkymo laikais, taip pat buvo žadėta neatimti užtarnautos pensijos, teko labai ilgai įkalbinėti kolektyvą, kad tais pažadais tikėtų. Dabar situacija kartojasi, tačiau žmonės nebetiki. Visi labiausiai patyrę pareigūnai yra parašę pasitraukimo į pensiją pareiškimus”, – sakė jis.

Jo kolega Vytautas Kazlauskas vakar mūsų dienraščiui sakė taip pat parašysiantis pasitraukimo pareiškimą. „Nežinau, kas dabar dėsis mieste”, – svarstė jis.

Trečiasis B. Ivanausko pavaduotojas Leonardas Gauronskas – vienintelis, kuriam dar nepriklauso pensija pagal išdirbtų metų stažą.

Seimu nebetiki

Viena didžiausių netekčių VPK būtų A. Siutilo pasitraukimas, mat šis komisaras yra Klaipėdos ir visos Lietuvos policininkų pasididžiavimas.

Pareigūnas pernai buvo apdovanotas Angelo sargo žvaigžde, kurią šalyje turi tik dar du asmenys: prezidentas V. Adamkus bei Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Vizgirdas Telyčėnas. Angelo sargo žvaigždė – aukščiausiasis policijos žinybinis ženklas.

„Pareiškimus rašo visi, kurie turi atitinkamą darbo stažą. Daugiau nei šimtas pareigūnų. Iš darbo ketina išeiti apie pusę visų policininkų. Aš taip pat rašysiu pareiškimą. Netikiu Seimu. Juk prezidento veto dėl draudimo balsuoti paštu atmetė, gali atmesti ir šitą. Jei yra norima pasiekti tikslo sugriauti policijos sistemą – ji ir bus sugriauta”, – „Vakarų ekspresui” sakė A. Siutilas.

Jam buvo baisu pagalvoti, kas dėsis Klaipėdoje, nes dirbti liks „žalias” jaunimas – be patirties ir motyvacijos.

„Dabar įvedėm tvarką uostamiestyje. Po Seimo absurdo nusikaltėliai gali ploti katučių. Kaimuose žmonės kone kasdien yra žudomi, tas pats bus ir mieste”, – prognozavo pareigūnas.

Skandalingosios pataisos aktualios ir Valstybės saugumo departamento (VSD) Klaipėdos skyriaus valdybai, tačiau jos vadovas Algirdas Grublys „Vakarų ekspresą” patikino niekur nesitrauksiantis.

„Pas mus yra keliolika pareigūnų, kuriems aktualios tos pataisos, tačiau mes niekur nesitrauksime iš principo. Niekas neparašė jokių pareiškimų. Dirbsime tiek, kiek reikės Lietuvai”, – patikino jis.

Tokia pati situacija – STT Klaipėdos skyriuje: jo vadovas Leonas Keniausis mūsų dienraštį informavo, kad pavaldiniai taip pat trauktis neketina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.