Užkeiktas dujų įstatymas šiemet nebus priimtas

Gamtinių dujų įstatymo priėmimą socialdemokratai nukėlė į kitus metus. Supratę, kad dauguma balsuotų už dujų kainų reguliavimą visiems vartotojams, socialdemokratai ėmė gudrauti ir išsibėgiojo iš salės.

Jau trejus metus negalintys apsispręsti dėl Gamtinių dujų įstatymo Seimo nariai vakar ir vėl atidėjo jo priėmimą. Iš pradžių įstatymas buvo įrašytas į rytinę Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę, tačiau po Seimo seniūnų sueigos klausimas iš darbotvarkės buvo išbrauktas. Po to, Darbo frakcijai pareikalavus Seime vėl balsuota įstatymą svarstyti. Tiesa, socialdemokratų iniciatyva priėmimas buvo nukeltas į dienos pabaigą ir tik pradėjus jį svarstyti socialdemokratams vėl prireikė pertraukos. Net jei įstatymo priėmimas nebūtų nukeltas, Seimo narių būtų buvę per mažai jam priimti. Kitų frakcijų nariai teigė, kad socialdemokratai specialiai sugadino kvorumą – išsibėgiojo iš salės.

„Kitą kartą mes pasielgsime gudriau”, – nepatenkintas socialdemokratų manevrais kalbėjo Darbo frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Seimo Ekonomikos komitetas siūlo reguliuoti dujų kainas visiems vartotojams ir tai įtvirtinti įstatyme. Komitetas yra pritaręs pataisoms, numatančioms, kad dujų sektoriuje nustatant viršutines ribas būtų reguliuojamos dujų tiekimo kainos ir laisviesiems, ir buitiniams vartotojams. Tai būtų galima padaryti dujų sektoriuje nustatant viršutines kainų ribas. Tai reiškia, kad „Lietuvos dujų” ir „Dujotekanos” laisvųjų vartotojų kainos būtų reguliuojamos, trąšų gamybos bendrovei „Achema” būtų leista tartis dėl išskirtinių tarifų transportuojant dujas.

Ekonomikos komiteto pirmininkė socialdemokratė Birutė Vėsaitė atkakliai laikė savosios frakcijos frontą. Ji įrodinėjo, kad tokia skuba nereikalinga vien dėl Europos Komisijos pastabų, esą kai kurios įstatymo nuostatos prieštaraujančios ES teisei. Todėl socialdemokratai norėtų sulaukti Europos teisės departamento įvertinimo. Vėsaitė pripažino, kad socialdemokratai bijo ir „Gazprom” reakcijos.

„Kai dujas tiekia vienas šaltinis, tai verta baimintis. Nėra nuspręsta dėl dujų kainos pasienyje, o privatizavimo sutartyje Vyriausybė įsipareigojusi kainų nereguliuoti”, – sakė Vėsaitė. Ji mano, kad Lietuvai dujų kainos kitąmet toli gražu nebus tokios didelės kaip Vokietijai, ir „Gazprom” dar gali pagąsdinti Lietuvą.

Užtruko Gamtinių dujų įstatymo priėmimas, tai buvo svarbus veiksnys dujų milžinui „Gazprom” nustatant dujų kainą Lietuvai. Iki šiol ji buvo daug mažesnė nei Vakarams, todėl Vyriausybė paliko ramybėje tiekėjus ir privatizuojant „Lietuvos dujas”, kurių trečdalį akcijų valdo tas pats „Gazprom”, įsipareigojo nereguliuoti dujų maržos. Dabar situacija pasikeitė. Teigiama, kad nuo 2007-ųjų Lietuva už dujas turės mokėti ketvirtadaliu brangiau nei šiemet – maždaug 200 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, o 2008 metais dujos brangs dar apie 50 JAV dolerių.

„Dujų kainai kylant įstatymas leistų reguliuoti natūralią monopoliją. Kol kainos taip greitai nekilo, buvo naudinga atsižvelgti į „Gazprom” sąlygas. Be to, Europos Komisija jau metus mus tarkuoja, kad greičiau šį įstatymą priimtume”, – sakė Darbo frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys. Jis mano, kad socialdemokratai nenorėjo rusų dujų milžinui gadinti švenčių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.