Studentams ir aukštosioms mokykloms – patobulinta paskolų administravimo sistema

Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas patobulino studentų paskolų informacinę sistemą „Paskola 2”, kuri nuo šiol patogesnė naudoti ir studentams, ir aukštųjų mokyklų darbuotojams, administruojantiems studentų paskolas.

Studentai, norintys gauti paskolas, kviečiami užsiregistruoti internete dar nepaskelbus konkurso. Registracija vykdoma tinklapyje www.vmsfondas.lt/registracija . Atsižvelgdama į užsiregistravusių studentų skaičių kiekviena aukštoji mokykla galės tiksliau numatyti lėšų poreikį studentų paskoloms.

Be to, paskolų administratoriams aukštosiose mokyklose nereikės kelis kartus įvedinėti studentų duomenų, nes skirstant paskolas bus naudojamasi pačių studentų apie save suteikta informacija. Tai sumažins galimų klaidų tikimybę ir pagerins duomenų kontrolę.

Vėliau, įvykus konkursui, studentai turės pateikti paskolos prašymą, užpildyti paskolos gavėjo anketą ir pasirašyti paskolos sutartį. Nuo 2007 m. paskolas studijų įmokoms galės gauti visi norintieji, nes jos bus suteikiamos be konkurso.

Studentas gali gauti trijų rūšių paskolas – studijų įmokoms mokėti (iki 500 Lt per semestrą), gyvenimo išlaidoms (iki 4,5 tūkst. Lt per metus) ir dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis ir susitarimus (iki 4,5 tūkst. Lt už semestrą).

Nuo 2007 metų įsigaliosianti nauja paskolų skirstymo tvarka leis lanksčiau panaudoti lėšas ir garantuos geresnį jų įsisavinimą.

„Praktika rodo, kad vienos aukštosios mokyklos nepanaudoja paskoloms skiriamų lėšų, o kitos – nuolat jaučia jų trūkumą, todėl naujoje tvarkoje numatyta, kad konkretaus konkurso metu vienos ar kitos aukštosios mokyklos nepanaudotas lėšas bus galima iš naujo paskirstyti kitoms aukštosioms mokykloms”, – sakė Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo direktoriaus pavaduotoja Aušra Vilutienė.

Naujoje aukštųjų mokyklų studentams paskolų skirstymo tvarkoje numatyta, kad paskolų gyvenimo išlaidoms ir studijų įmokoms lėšų suma yra apjungiama. Tokiu būdu kiekviena aukštoji mokykla pirmiausia galės patenkinti visus prašymus dėl paskolos studijų įmokai gauti, o likusią sumą skirti paskoloms studentų gyvenimo išlaidoms.

Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas paskolas studentams skirsto nuo 1998 m. Iš viso valstybė studentų paskoloms skyrė daugiau nei 107 mln. Lt.

Šį mėnesį Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas kartu su Švietimo ir mokslo ministerija surengė praktinį seminarą, skirtą supažindinti Lietuvos aukštąsias mokyklas su nauja valstybės paskolų studentams suteikimo, administravimo ir grąžinimo tvarka bei paskolų administravimo informacinės sistemos „Paskola 2” naujovėmis.

Fondo atstovai žada maloniai pakonsultuoti aukštųjų mokyklų atstovus, jei dėl šių pasikeitimų iškiltų papildomų klausimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.