Prezidento veto parlamentarus įspeitė į kampą

Seimas nusprendė svarstyti šalies vadovo Valdo Adamkaus vetuotą įstatymą, kuriuo buvo panaikintas balsavimas paštu, tačiau kol kas jis gali likti nepakeistas

Neoficialiomis žiniomis, Prezidento veto ketinama atmesti, tačiau kitų metų pradžioje prie šio klausimo vėl žadama grįžti ir įtvirtinti gerokai griežtesnį balsavimo paštu modelį, kuris neleistų juo piktnaudžiauti, masiškai perkant balsus.

Dabartinė tvarka sudaro sąlygas piktnaudžiauti

Parlamentarai vakar nusprendė iš naujo svarstyti Prezidento grąžintą Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo naują redakciją. Valstybės vadovas grąžino Seimui šį įstatymą, nurodydamas, kad jame numatytas draudimas iš anksto balsuoti paštu suvaržo teisę kai kuriems rinkėjams pareikšti savo valią rinkimuose.

Pagal Prezidento nepasirašytas ir grąžintas Seimui pataisas, balsavimo paštu būtų atsisakyta, išskyrus karinėje tarnyboje, įkalinimo, sveikatos priežiūros ir slaugos įstaigose. Iki šiol galiojo tvarka, kai piliečiai gali iš anksto balsuoti bet kuriame pašto skyriuje. Pataisų iniciatoriai argumentavo, esą balsuojant paštu sudaromos sąlygos balsams pirkti.

„Taip, piktnaudžiavimų balsuojant paštu pasitaiko. Bet visiškai uždrausti šią galimybę yra tas pat, kas skaudant pirštui nukirsti visą ranką. Prezidento nuomone, negalima atimti iš piliečių Konstitucijos garantuotos teisės balsuoti, jeigu jie balsavimo dieną negali atvykti į rinkimų apylinkes. Reikalingas išankstinis balsavimas”, – iš Seimo tribūnos tvirtino Prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė.

Nepasirašė, bet savo pataisų nepateikė

Parlamentarus suglumino tai, kad Prezidentas, vetuodamas įstatymą, nepateikė jokių savo pataisų. „Tai kažkoks absurdo spektaklis. Prezidentas nepateikė pataisų, mes jų pagal įstatymą nebegalime teikti. Jaučiuosi kaip įstumtas į kampą”, – sakė konservatorius Rimantas Dagys.

Paprastai valstybės vadovas pasiūlo kokias nors pataisas vetuojamam įstatymui. Tada Seimas balsavimu nusprendžia, ar pakartotinai patvirtinti savo anksčiau priimtą įstatymo variantą, ar pritarti Prezidento pataisoms. Veto atmesti reikia mažiausiai 71 iš 141 Seimo nario balso.

Tačiau šįkart V.Adamkaus dekrete dėl veto naujam Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymui tėra nekonkrečiai pasiūlyta nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kuris užtikrintų, kad rinkėjai, negalintys balsuoti rinkimų dieną, turėtų galimybę savo konstitucinę teisę įgyvendinti kitu metu.

„Ne Prezidento funkcija parinkti, kokia forma turi vykti tas balsavimas. Tų formų yra įvairių. Prezidentas tik prašo, kad Seimo pasirinktas būdas padėtų atsikratyti įtarimų dėl galimų piktnaudžiavimų balsuojant paštu”, – sakė A.Rauličkytė.

Svarstys pratęstoje sesijoje

Seimo nariai, nors ir gūžčiodami pečiais, kaip derėtų elgtis su tokiu neįprastu Prezidento dekretu, vis dėlto pritarė siūlymui jį svarstyti. Tačiau dauguma parlamentarų neslepia, kad rytoj įvyksiančiame balsavime bus siekiama atmesti valstybės vadovo veto.

„Iki rinkimų lieka vos du mėnesiai, bet dar neaiškios galutinės jų organizavimo taisyklės. Senasis įstatymo variantas negali galioti, nes jis daugelyje vietų neatitinka Konstitucijos ir kitų įstatymų. Naujoji redakcija, kurioje kalbama ne tik apie balsavimo paštu uždraudimą, bet ir daugybę kitų svarbių rinkimų organizavimo dalykų, vis neįsigalioja, nes Prezidentas ją vetavo. Ketvirtadienį Seimas paskutinį kartą susirinks šiemet į plenarinį posėdį, todėl nespės laiku pataisyti įstatymo taip, kaip derėtų. Todėl beliks atmesti Prezidento veto, kad naujasis įstatymas įsigaliotų dar šiemet”, – tvirtino Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas.

Parlamento vadovo pirmasis pavaduotojas socialdemokratas Česlovas Juršėnas Seimo narius, pasisakančius už balsavimo paštu sugrąžinimą, nuramino paaiškindamas: „Jeigu mes nepritarsim Prezidento veto ir atversim kelią mūsų priimto įstatymo, kuris labai reikalingas rinkimų organizatoriams, įsigaliojimui, galėsime prie balsavimo paštu klausimo sugrįžti pratęstoje Seimo sesijoje”.

Anot jo, kitų metų sausio pradžioje vėl susirinkę į plenarinius posėdžius Seimo nariai galės jau įsigaliojusiame naujos redakcijos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme priimti pataisas, kurios nustatys gerokai griežtesnes balsavimo paštu taisykles.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.