Žūtis pildantis svajonėms

Rygoje į avariją pateko trys vienoje prestižiškiausių Baltijos šalyse aukštųjų mokyklų studijavę lietuviai

Į šiandien įvyksiančias dvidešimtmečio garliaviškio Tado Macijausko laidotuves atvyks ir Stokholmo aukštosios ekonomikos mokyklos Rygoje delegacija. Planuojama, kad vadovaujama rektoriaus.

Velionis buvo šios vienos prestiziškiausių Baltijos šalyse aukštosios mokyklos pirmakursis. Baigęs Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto pirmąjį kursą, kartu su keliais šimtais lietuvių T.Macijauskas šią vasarą bandė laimę į ją įstoti ir pateko tarp dvidešimties laimingųjų.

Deja, vos prasidėjęs svaigus jo gyvenimo skrydis praėjusį savaitgalį tragiškai nutrūko. Dvidešimtmetis žuvo per avariją Rygoje, į kurią pateko trys minėtos aukštosios mokyklos pirmakursiai lietuviai.

Lemtis buvo gailestinga ne visiems

Lietuvos konsulas Latvijoje Simonas Čepkauskas vakar „Kauno dienai” pasakojo oficialią informaciją apie tragediją gavęs tik po paros – sekmadienio rytą. Latvijos policija Lietuvos ambasados konsuliniam skyriui pranešė, kad šeštadienį, apie dešimtą ryto, vienoje Rygos gatvių automobilis „Honda Concerto” su lietuviškais valstybiniais numeriais atsitrenkė į gelžbetoninį gatvės apšvietimo stulpą.

Pranešime teigiama, kad žuvo, pirminiais duomenimis, šį automobilį vairavęs prieš pusmetį dvidešimties sulaukęs Tadas Macijauskas, sužeisti: devyniolikmetis Marius Z. ir 18-metis Danielius V. Pastarasis, suteikus būtinąją medicinos pagalbą, išleistas gydytis ambulatoriškai. Latvijos „Delfi” rusų kalba duomenimis, jam nesmarkiai sužalota galva bei nugara. Politraumą patyręs Marius K. (redakcijos žiniomis – klaipėdiškis) paguldytas į vienos Rygos ligoninės reanimaciją.

Konsulo žiniomis, tebebuvo devyniolikmetis reanimacijos specialistų globoje ir vakar popietę. Tačiau, pasak T.Macijausko tėvo, medikai viliasi, kad vaikinas išsikapstys.

Paties Vaclovo Macijausko sūnus, konsulo duomenimis, nuo patirtų traumų tą patį šeštadienio rytą mirė greitosios medicinos pagalbos automobilyje.

Nelaimė sudėtingame kelyje

Pasak V.Macijausko, tą lemtingą rytą jo sūnus su bendramoksliais važiavo iš bendrabučio į mokyklą rašyti kursinių darbų.

Prieš parsiveždamas sūnaus palaikus gimtinėn, tėvas pabuvojo tragedijos vietoje, kurioje padėjo krepšelį su gėlėmis ir uždegė žvakutes.

„Kelias, kuriame įvyko nelaimė, eina per mišką. Jie išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą, kliudė kelkraštį, vertėsi ant šono ir trenkėsi juo į stulpą. Pastarasis nuo smūgio nulūžo, – pasakojo V.Macijauskas. – Turėjo būti didelis greitis. Tačiau, kas vairavo automobilį ir kas galėjo jam nutikti, neaišku: ar kas pasimaišė, ar kas su sveikata…”

Stokholmo aukštosios ekonomikos mokyklos prorektorė Diana Pauna linkusi papildyti, kad tragedija įvyko ne per toliausiai bendrabučio, kuriame gyveno automobilio ekipažas, o minėtas kelias – labai blogas: siauras, vingiuotas ir su išsikišusiais kanalizacijos šulinių dangčiais.

„Pasak vieno mūsų dėstytojo, kasdien važinėjančio šiuo keliu, užkliudžius tokį dangtį labai lengva apsiversti”, – pasakojo prorektorė, neslėpdama, kad tą patį šeštadienį kalbėjusi su policijos budėtoju. Pastarasis kaip pagrindinę tragedijos priežastį akcentavo greitį.

D.Paunos duomenimis, iš suknežinto automobilio studentus sugebėjo ištraukti tik ugniagesiai gelbėtojai. Latvijos „Delfi” rusų kalba teigia, kad gelbėjimo darbai užtruko apie valandą.

Atsisveikino prieš dvi savaites

„Su lengviausiai nukentėjusiu aštuoniolikmečiu bendrauti dar neteko, – prisipažino prorektorė. – Nors fizinės jo traumos nesunkios, psichologinė – didžiulė, todėl išleidome šį studentą į Lietuvą pas namiškius”.

Savaitgalio tragediją D.Paunai priminė dvejų metų senumo atvejį, kai praėjus vos savaitei po diplomo įteikimo Taline avarijoje žuvo buvusi jų absolventė.

Lietuvos konsulo Latvijoje S.Čepkausko teigimu, per pusantrų jo darbo Rygoje metų tokios tragedijos, nutikusios lietuviams, jis nepamena.

Velionio tėvas dienraščiui pasakojo paskutinį kartą gyvą savo sūnų matė per NATO viršūnių susitikimą Rygoje. Tada jis, kaip ir kiti bendramoksliai, buvo grįžęs į namus: tomis dienomis Ryga buvo priverstinai ištuštėjusi.

Atgal, kaip paaiškėjo, į mirtį, sūnus išvyko užpraeitą trečiadienį. Tragedijos išvakarėse jis dar kalbėjo su mama telefonu. Buvo linksmas ir sveikas.

„Artėjančios nelaimės ženklų buvo, tačiau tai supratome tik dabar”, – prisipažino V.Macijauskas, kurio sūnus šiandien bus palaidotas Jonučių kapinėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.