Geniali atmintis dirbantiems ir besimokantiems

Yra daug moterų, kurios sako, kad jų bloga atmintis, jos darbe nuolat išsiblaškiusios ir vis kažką pamiršta: tai skėtį, tai pirštines, tai piniginę ar net savo mobiliojo telefono numerį. Jeigu jau taip, tai kokiu būdu jos gali smulkmeniškai išvardinti visų savo draugių rūbų detales, spalvas ir aksesuarus, dėvėtus per įvairias šventes? Arba kaip jos gali atskirti dešimtis skirtingų kvapų parfumerijos parduotuvėje ir pasakyti kiekvieno kvapo pavadinimą bei kvepalų kainą?

Arba vaikai. Kaip jie gali atpasakoti šimtus animacinių filmukų siužetų, prisiminti visų aktorių, futbolo ir krepšinio žaidėjų vardus bei statistinius duomenis, tačiau mokykloje jie nesugeba mintinai išmokti elementariausio eilėraštuko.Tokių pavyzdžių tūkstančiai. Kartais mūsų atmintis funkcionuoja genialiai, o kartais net neprisimename seniai pažįstamo žmogaus vardo.

Vilniuje ir Kaune pradėti organizuoti intensyvūs, praktiniai dviejų dienų atminties lavinimo seminarai. Atmintį lavinti rekomenduojama visiems dirbantiems aktyvų protinį darbą. Dauguma mūsų aštuonias ir daugiau valandų per dieną praleidžiame skaitydami, analizuodami ir bandydami įsiminti informaciją, tačiau kiek efektyviai mes tai darome? Sugebėjimas greitai susikaupti, nesiblaškyti, mąstyti aiškiai ir užtikrintai, nepamirštant nė smulkiausių detalių, gali tapti svarbiu efektyvesnio darbo ir laiko taupymo įrankiu.

Atmintis yra gamtos dovana, kuria mes nebuvome mokomi naudotis. Šiais laikais didžioji dalis informacijos yra pateikiama rašmenimis. Rašymas yra puikus būdas argumentuotai dėstyti savo mintis, tačiau žmogaus smegenų struktūra yra tokia, kad mums reikia daug pastangų įsiminti rašytinę, faktinę informaciją. Smegenims daug paprasčiau atkoduoti ir interpretuoti tokius dirgiklius kaip paveiksliukai, spalvos, struktūros, garsai, kvapai, skonis, prisilietimas, emocijos ar kalba. Naudojant asociacijas galima daug sėkmingiau užkoduoti ir struktūrizuoti informaciją.

Atminties lavinimas yra aktualus tiems, kurie kiekvieną dieną susiduria su dideliais naujos informacijos kiekiais. Taip pat vadybininkams, finansininkams, medikams, farmacininkams ar žmonėms, dirbantiems organizacinį darbą, susidedantį iš daugybės svarbių smulkmenų, kurių tiesiog negalima pamiršti.
Seminaro metu išdėstomos ir išbandomos technikas, kurios padėda įsiminti: savo dienotvarkę, susitikimų datas, paskaitų ir kitus tvarkaraščius, pirkinių sąrašus, istorijos datas, įvairias formules ir taisykles. Su šiomis technikomis galima itin pagerinti naujos kalbos mokymosi įgūdžius. Prieš ir po seminaro atlikus testus paaiškėjo, jog 80 procentų žmonių baigę kursus gali prisiminti tris kartus daugiau daiktų, skaičių ir pan. Likusi dalis žmonių pagerina savo atmintį du kartus. Tačiau žmogus pagerina netik savo atmintį, bet ir vaizduotę, kūrybingumą. O tai yra savybės, kurias vis labiau pradeda vertinti verslas. Šalia tradicinių reikalavimų darbuotojui, tokių kaip aukštojo mokslo diplomas, kruopštumas, pareigingumas ir panašaus darbo patirtis iš jo tikimasi ir netradicinio mąstymo, kūrybingumo, sugebėjimo improvizuoti, optimizmo. Nauji reikalavimai, nauji ir būdai tiems reikalavimams patenkinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.