Europos kino apdovanojimai

Gruodžio antrąją Varšuvoje vyko geriausių Europos filmų apdovanojimų ceremonija, kurią stebėjo ir filmavo LTV laidos apie kiną „25 kadras” kūrybinė grupė.

Geriausia Senojo žemyno kino juosta tą vakarą buvo paskelbta vokiečių drama „Kitų gyvenimai” (rež. Florianas von Donersmarckas), pasakojanti apie tai, kaip slaptoji Rytų Vokietijos policija „Stasi” griauna paprastų žmonių gyvenimus.

Pagrindinis jos konkurentas – ispanų filmas „Sugrįžimas” – pelnė penkis apdovanojimus. Vienas jų – Penelopei Krus už geriausią aktorės vaidmenį, kitas – Pedrui Almodovarui už geriausią režisūrą.

Geriausiu aktoriumi paskelbtas Ulrichas Miuhė iš filmo „Kitų gyvenimai”. Režisierius Romanas Polanskis gimtinėje atsiėmė apdovanojimą už viso gyvenimo pasiekimus.

Į Lenkijos sostinę „25 kadro” vedėja Giedrė Kazlauskaitė vyko su operatoriumi, režisieriumi Arūnu Mateliu ir jo žmona. Lietuvos televizijos žiūrovai trumpus kadrus iš ceremonijos bei interviu su geriausiais pripažintų filmų kūrėjais galėjo matyti praėjusioje „25 kadro” laidoje trečiadienį 22.45 val.

Pasak G. Kazlauskaitės, Europos kino apdovanojimai vyko dideliame parodų centre „Expo-21”. „Apatinis aukštas buvo skirtas ceremonijai, o viršuje, didžiulėje salėje, karaliavo žurnalistai. Sąlygos puikios: kiekvienos šalies žurnalistams buvo rezervuotos vietos ir nurodyta, kur galima statyti kameras, ant sienų – daug ekranų – matėme, kas vyksta kiekviename apatinės salės kampe, ir, žinoma, didelis vaišėmis nukrautas stalas.”

Tiesa, ne visų šalių žurnalistams buvo išduotos akreditacijos. „Tie, kurie pavėlavo prisiregistruoti, liko it musę kandę. Prieš ceremoniją žurnalistai buvo perspėti dėl aprangos kodo – į renginį reikėjo atvykti gražiai pasipuošus”, – pasakojo pašnekovė.

Dėl interviu su P. Kruz ir P. Almodovaru G. Kazlauskaitė iš anksto tarėsi su jų atstovais spaudai, kurie kino žvaigždžių renginio metu nė akimirkai nepaliko vienų. „Daugiausiai žurnalistų norėjo pakalbinti būtent šiuos žmones, todėl tartis dėl trumpo interviu teko net kelis kartus. Kalbinau juos einančius raudonu kilimu, uždaviau vos kelis klausimus, kurių derinti su jų atstovais spaudai nereikėjo.”

Pasak laidos apie kiną vedėjos, šie žmonės – įdomios ir charizmatiškos asmenybės. „Tačiau pastebėjau vieną dalyką – P. Kruz labai fotogeniška ir telegeniška. Kai ją matai iš arti, atrodo, kad ji – paprasta mergina iš gatvės”, – įspūdžiais dalijosi G. Kazlauskaitė.

Deja, pakalbinti režisieriaus R. Polanskio, kuris Amerikoje ieškomas dėl nepilnametės išprievartavimo, nepavyko. „Su žurnalistais jis nebendravo. Eidamas raudonu kilimu tik mojavo ir pozavo operatoriams bei fotografams.”

Paklausta, kaip įvertintų lenkų organizaciją, Giedrė sakė: „Teko girdėti atsiliepimų, jog šie Europos kino apdovanojimai labai nevykę. Tačiau mano subjektyvia nuomone, reginys buvo puikus – juk ne kasdien tiek kino žvaigždžių pamatai vienoje vietoje.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.