Kuodytė nebenori ieškoti KGB bendradarbių

Liustracijos komisijos vadovė niekaip nepriverčia Valstybės saugumo departamento direktoriaus patenkinti jos atsistatydinimo pareiškimo

Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro direktorė Dalia Kuodytė nori, bet negali atsisakyti Liustracijos komisijos vadovės vairo. Sprendimą turintis priimti Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius delsia apie jos prašymą informuoti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK), kurio palaiminimas taip pat būtinas.

Prieš porą mėnesių įteikusi prašymą atleisti ją iš Liustracijos komisijos vadovės pareigų Kuodytė neteko kantrybės. Prieš keletą dienų ji pati kreipėsi į NSGK. LŽ žiniomis, laiške komiteto nariams moteris prašo padėti išspręsti šį klausimą, nes iš departamento negauna jokių ženklų.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas LŽ patvirtino, kad Kuodytės atsistatydinimo prašymas yra gautas. „Su Kuodyte buvo sutarta neskubant rasti ir aptarti naują galimą kandidatūrą į šias pareigas ir tik tuomet teikti ją NSGK svarstyti, – teigiama Saugumo departamento pranešime spaudai. – VSD generalinis direktorius ragina neskubėti ir sulaukus naujos Liustracijos įstatymo redakcijos spręsti šį klausimą iš esmės”. Neoficialiais duomenimis, patenkinti Kuodytės prašymo neskubama ir dėl to, kad vyksta teismų procesai dėl Liustracijos komisijos sprendimų.

NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius vakar nekomentavo Kuodytės traukimosi aplinkybių, nes, pasak jo, tai daryti neetiška, kol nepasikalbėjo su pačia Liustracijos komisijos pirmininke. Toks susitikimas turėtų įvykti kitą savaitę.

Savo sprendimo motyvų neaiškina ir pati Kuodytė. „Laiškas yra skirtas komitetui, spaudai tikrai nesiaiškinsiu, – LŽ sakė ji. – Ne mano bėdos, kad tai jau tapo vieša”.

Politikai neoficialiai kalba, kad ši žinia nelabai juos nustebino, nes apie pasitraukimą Liustracijos komisijos pirmininkė pusę lūpų užsiminė rugsėjį kilus skandalui, kai ji pranešė priėmusi didelį kiekį dokumentų, susijusių su KGB veikla Lietuvoje. Tuomet Kuodytė atsisakė atskleisti, iš kur gavo šiuos svarbius dokumentus. Ji tvirtino, kad į 10 maišų, 20 dėžių buvo sudėta daugiausia Aukščiausiojoje Taryboje sudarytos vadinamosios Balio Gajausko laikinosios komisijos KGB veiklai tirti dokumentai. Tačiau Gajauskas neigė, kad komisijos archyvas buvo dingęs.

Kuodytė Liustracijos komisijai vadovavo nuo praėjusių metų kovo. Ši komisija, remdamasi archyviniais dokumentais, skelbia asmenų, slapta bendradarbiavusių su KGB pavardes, jeigu jie patys neprisipažino pagal Liustracijos įstatymo normas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.