Antikorupcijos sargai patys pažeidė įstatymą

Kauno politikai įsipainiojo į neskaidrų viešojo pirkimo sandorį

Su negerovėmis kovojanti Antikorupcijos komisija pati įsipainiojo į skandalingą istoriją. Paaiškėjo, kad skelbdama konkursą dėl sociologinio tyrimo korupcijos lygiui Kaune nustatyti, komisija pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą. Tai vakar konstatavo Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje Vasilijus Popovas.

Įsivaizduoja esą visagaliai

Dėl šio Antikorupcijos komisijos inicijuoto sandorio į Vyriausybės atstovą Kauno apskrityje ir respublikinę Viešųjų pirkimų komisiją kreipėsi miesto Tarybos narys Kęstutis Kriščiūnas.

Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą Antikorupcijos komisija negalėjo skelbti konkurso, o vėliau išrinkti nugalėtoją. Tai turėjo padaryti Savivaldybės Viešųjų pirkimų tarnyba. Praėjusią savaitę miesto Taryba patvirtino komisijos išrinktą konkurso nugalėtoją – bendrovę „Factus Dominus”. Pagal sutartį jai turėjo būti išmokėta daugiau nei 41 tūkstantis litų.

Pasak V.Popovo, susidaro toks įspūdis, kad Antikorupcijos komisijos nariams trūksta minimalių teisinių žinių. „Akivaizdžiai matyti, kad pažeidžiamas Viešųjų pirkimų įstatymas”, – teigė V.Popovas. Per praėjusią savaitę vykusį miesto Tarybos posėdį teisininkai perspėjo, kad pažeidžiamas įstatymas, tačiau į tai nekreipta dėmesio.

„Matyt, politikai įsivaizduoja esą visagaliai, tačiau jie taip pat privalo laikytis įstatymų”, – teigė Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje.

Sprendimą teks atšaukti

K.Kriščiūnas vakar teigė dar laukiantis atsakymo iš Viešųjų pirkimų tarnybos. „Keistai atrodo, kai politikai, turintys užtikrinti skaidrius procesus, patys pažeidinėja įstatymą. Taip griaunamas ir komisijos autoritetas. Po Vyriausybės atstovo išvadų žadu kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją, ar gali miesto Tarybos nariai Stasys Žirgulis ir Andrius Kupčinskas vadovauti Antikorupcijos komisijai”, – tikino politikas.

Paklaustas, kodėl kiti miesto Tarybos nariai pritarė sprendimui, prieštaraujančiam įstatymams, K.Kriščiūnas teigė, kad greičiausiai politikai pabijojo, kad juos apkaltins trukdant kovoti su korupcija.

Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje teigė, kad artimiausiame posėdyje miesto Taryba turės atšaukti savo sprendimą. „Jeigu tai nebus padaryta, kreipsiuosi į teismą”, – sakė V.Popovas.

Geriausia gynyba – puolimas

Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotojas Andrius Kupčinskas vakar nebuvo linkęs sureikšminti fakto, kad pažeistas Viešųjų pirkimų įstatymas.

„Komisija iš dalies nusižengė įstatymui, tačiau apklausa reikalinga visuomenei, kad galėtume kovoti su korupcija. Dar rudenį kreipėmės į Viešųjų pirkimų tarnybą, tačiau mums buvo pasakyta, kad jie konkurso nespės surengti. Dėl to ir ėmėmės iniciatyvos. Be to, galutinį sprendimą priėmė ne komisija, o miesto Taryba”, – tikino A.Kupčinskas.

Jo nuomone, Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje V.Popovas šiek tiek politikuoja. Komisijos pirmininko pavaduotojas negailėjo kritikos ir kitiems oponentams. „Ir meras, ir kai kurie kiti politikai pradėjo kišti pagalius į ratus, kabinėtis prie formalių dalykų. Galbūt tiesiog išsigando jiems nepalankių tyrimo išvadų?” – retoriškai klausė A.Kupčinskas.

Dėl pernai inicijuoto tyrimo taip pat buvo kilęs skandalas. Tuomet konkursu rūpinosi Bendrasis skyrius, tačiau ginčai dėl laimėtojo pasiekė net Seimo Antikorupcijos komisiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.