Aukštasis mokslas Baltarusijoje: internacionalizacijos iššūkiai

Baltarusija išlieka vienintelė šalis Europoje, besilaikanti izoliacijos politikos aukštojo mokslo srityje ir siekianti atkurti Sovietų Sąjungos aukštojo mokslo sistemą. Š.m. gruodžio 11-12 d. Vilniuje vyks konferencija „Aukštasis mokslas Baltarusijoje: internacionalizacijos iššūkiai”. Vilniuje veikia Europos Humanitarinis Universitetas (EHU), kurį Baltarusijos valdžia 2004 m. uždarė Minske, tačiau po metų jis buvo atidarytas Lietuvoje.

Pasak EHU rektoriaus Anatolijaus Michailovo, siekiant integruoti Baltarusijos aukštojo mokslo sistemą į Europos erdvę, nedelsiant būtina sutelkti koordinuotas tarptautinės aukštojo mokslo bendrijos pastangas.

Šiuo renginiu pabrėžiama būtinybė bendradarbiauti tarptautiniu mastu, sprendžiant aukštojo mokslo Baltarusijoje problemas. Tikimasi, kad konferencijos metu pristatytos idėjos prisidės prie šios šalies mokslo srities integracijos į tarptautinę erdvę.

Ši tarptautinė konferencija yra projekto „Baltarusijos aukštasis mokslas demokratijai ir žmogaus teisėms remti” dalis. Projektą remia Europos Komisija ir Šiaurės ministrų taryba. Projekto dėka Baltarusijos studentai turi galimybę Vilniuje studijuoti 11 bakalauro ir magistro lygio studijų programų.

„Šiaurės ministrų taryba vykdo kelis projektus, susijusius su Baltarusija. Tai Europos Humanitarinis Universitetas ir naujoji nevyriausybines organizacijas remianti programa. Manome, jog aukštasis mokslas yra viena iš prioritetinių sričių, kurioje visos Baltijos regiono šalys turėtų veikti kartu”, – sako Šiaurės ministrų tarybos biuro direktorius Teppo Heiskanen.

Konferencijoje dalyvaus apie 70 dalyvių iš Baltarusijos, Centrinės ir Rytų Europos šalių, Šiaurės šalių ir senųjų Europos Sąjungos valstybių bei Europos Komisijos. Renginyje pranešimus skaitys Lietuvos Respublikos Mokslo ir švietimo ministrė Roma Žakaitienė bei Šiaurės ministrų tarybos generalinis sekretorius Peras Unkelis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.