Uostą užklups laisvas judėjimas

Šią savaitę paaiškėjo, kad jau kitų metų pabaigoje mūsų šalis bus priimta į Šengeno erdvę ir pakelti ne tik sausumos, bet ir jūros sienos užtvarai.

Galimybė prisijungti prie Šengeno erdvės kitais metais atsirado priėmus sprendimą, kad naujosios narės galės jungtis prie dabar veikiančios Šengeno informacinės sistemos SIS I. Joms nereikės laukti, kol bus sukurta naujosios kartos centrinė Šengeno informacinė sistema SIS II.

Anksčiau skelbta, kad, nespėjusi laiku įdiegti naujosios kartos Šengeno informacinės sistemos, Europos Komisija Šengeno plėtrą buvo atidėjusi iki 2008 metų birželio.

Įgyvendinus naują variantą, vidinių sausumos ir jūrų sienų kontrolė bus panaikinta 2007 metų pabaigoje, oro sienų kontrolė – 2008 metų kovą.

Klaipėdos uoste bus dvi Šengeno reikalavimus atitinkančios zonos – jūrų perkėla ir kruizinis terminalas.

Jūrų perkėla jau iš esmės pasirengė veiklai pagal Šengeno reikalavimus. Yra įrengta speciali keleivių laukimo salė, pasienio postai, transporto srautus žymintys ženklai ir kiti postai.

Lapkričio pabaigoje vykusiame Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtojimo tarybos posėdyje Vidaus reikalų ministerijos atstovai padėkojo jūrų perkėlą valdančiai Klaipėdos jūrų krovinių kompanijai (KLASCO). Būtinas priemones jį įrengė savo lėšomis tam skyrusi per 650 tūkst. litų. Nors ir atrodytų, kad pasirengimas dirbti pagal Šengeno reikalavimus yra valstybės reikalas.

Klaipėdos uoste jau lankėsi ir pasirengimą dirbti pagal Šengeno reikalavimus vertinantys ekspertai. Jūrų perkėlai buvo pateikta pastabų. Jie smulkmeniški – nepakankamai matomi informaciniai ženklai, ne visuose postuose sudarytos sąlygos „pasieniečiams pažvelgti keleiviams į akis”.

Labiausiai Klaipėdos uoste neramina tai, kad pasirengimo dirbti pagal Šengeno reikalavimus nepradėjo kruizinio terminalo operatorė „Klaipėdos laivų remonto” bendrovė. Šios bendrovės vadovas Arvydas Butkus tikino, kad pinigai pasirengimui bus numatyti kitais metais. Pažadėta, kad trečiųjų šalių keleiviams tikrinti bus įrengtas konteinerio tipo postas.

Dar kartą vertinti Klaipėdos uostą ekspertai atvyks kitais metais, galbūt net pirmajame ketvirtyje.

Dirbti naujomis sąlygomis rengiasi ir pasienio apsaugos tarnybos. Lietuvai įstojus į Šengeno erdvę mūsų regione ypač turi būti sustiprinta sienos su Rusijos Kaliningrado sritimi apsauga. Vandens sienai tiek Kuršių mariose, tiek Nemune saugoti Pakrančių apsaugos bei Pagėgių pasienio rinktinėms nupirkta naujų laivų, rekonstruojami ir kai kurie pasienio postai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.