Rengiamasi įgyvendinti duomenų saugojimo elektroninių ryšių sektoriuje direktyvą

Smarkiai didėjant elektroninių ryšių galimybėms, duomenys, susiję su elektroninių ryšių naudojimu vis labiau domina teisėsaugos institucijas. Tokiems duomenims priskirtini srauto duomenys, kurie, pavyzdžiui, atkleidžia konkretaus elektroninių ryšių vartotojo skambučių kiekį, laiką, adresatą arba duomenis susijusius su interneto naudojimu (suteiktas IP adresas ir kt.).

Pastaruoju metu teisėsaugos institucijos iš elektroninių ryšių operatorių galėdavo gauti tik tokius srauto duomenis apie elektroninių ryšių paslaugų vartotojus, kuriuos operatoriai saugodavo savo ūkinėm reikmėm. Kaip rodo praktika, ūkinei veiklai užtikrinti informaciją apie srauto duomenis elektroninių ryšių operatoriai kaupia ne daugiau nei kelis mėnesius.

Tačiau 2006 m. kovo 15 dieną buvo priimta taip vadinama duomenų saugojimo elektroninių ryšių sektoriuje direktyva – Europos Parlamento ir tarybos direktyva 2006/24/EB dėl duomenų, generuojamų arba tvarkomų teikiant viešai prieinamas elektroninių ryšių paslaugas arba viešuosius ryšių tinklus, saugojimo ir iš dalies keičianti direktyvą 2002/58/EB. Šioje direktyvoje informacijos apie srauto duomenis teikimo teisėsaugos institucijoms tikslais numatyta pareiga elektroninių ryšių paslaugų teikėjams srauto duomenis privalomai kaupti ir saugoti nuo 6 mėnesių iki 2 metų mėnesių nuo jų užfiksavimo. Saugotini duomenys sususiję su telefono ryšio bei interneto paslaugomis. Direktyva kiekvienos ES valstybių narių nacionalinėje teisėje turi būti įgyvendinta (su tam tikromis išimtimis) iki 2007 m. rugsėjo 15 d.

Kaip teigė Mykolo Romerio universiteto Informatikos ir statistikos katedros docentas dr. Darius Štitilis, šiuo metu Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija yra parengusi aukščiau minėtą direktyvą įgyvendinančius pakeitimus – Elektroninių ryšių įstatymo pakeitimo ir papildymo projektą. Projekte be kitų nuostatų yra numatytas naujasis skirsnis, kuriame detaliai nurodyti saugotini duomenys – duomenys, susiję su judriojo telefono ryšiu, duomenys, reikalingi ryšio tipui nustatyti ir kiti duomenys. Šie duomenys turės būti saugomi 12 mėnesių. Įgyvedinus direktyvą ir priėmus šį įstatymo projektą, informacija, pavyzdžiui, apie vartotojo XX skambučius vartotojui YY elektroninių ryšių operatoriaus bus saugoma vienerius metus. Dr. Darius Štitilis atkreipia dėmesį, kad elektroninių ryšių operatoriai apie savo tinkluose generuojamus ir tvarkomus duomenis privalo pranešti Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai. Ši informacija yra viešai prieinama duomenų valdytojų registre Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos tinklapyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.